”Sverige är väl inte kriminella, men väldigt nära”

STATISTIK. Sveriges Radio rapporterar om Sveriges sätt att föra statistik över återvunnen plast som beskrivs som näst intill kriminell. – Jag tänker att Sverige är väl inte kriminella, men väldigt nära. Svensk statistik på detta område är inte bra, säger Peter Sundt, ordförande för plaståtervinnarnas europeiska branschorganisation EPRO.

-Pettersson säger att det är inte bara med plaståtervinningen som det fuskas. Ni kan väl det gamla ordspråket, det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och socialdemokrati…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “”Sverige är väl inte kriminella, men väldigt nära”

  1. Att elda upp det mesta av plasten och annat brännbart avfall i närmaste fjärrvärmeverk är nog det mest miljövänliga.

  2. Begreppet ”kriminell” kan inte appliceras på vare sig individ, grupp av individer eller en organisaton; att inte sortera avfall enligt föreskrift klassas nämlien inte som ”brott” utan är en förseelse mot en föreskrift. Oftast finns ingen straffsats mot dessa förseelser. Brott mot förseelser kan vara disciplinära (typ hämtaren vägrar att hämta felstorterat avfall) eller kamerala, dvs en sanktionsavgift debiteras för upptäckt felsortering.

    Renhållningsbolaget, däremot, kan anses vara ”kriminellt” om det medvetet och planmässigt i syfte att berika sig självt hanterar alt. underlåta att hantera och/eller förvara/transportera avfall på föreskrivet sätt.

    Att kasta sopor i naturen är emellertid ett brott mot Miljöbalken. Att ackumulera hushållsavfall på icke-godkänt sätt samt att transportera hushållsavfall i därför icke-avsett fordon är också ett brott mot Miljöbalken.

  3. Kleptokrati (”stöldstyre”) är en stat som regeras av personer som utnyttjar regeringens möjligheter, naturresurser och folket för personlig vinning, ett statsskick där staten leds av ”tjuvar”. Det kan också användas mera allmänt för stater som är korrumperade.

    Statsorganiserad brottslighet kan avse företeelser som att staten befordrar valfusk till allmänna val, propaganda, sjöröveri, smuggling, lönnmord, brottsliga konspirationer, förföljelser av dissidenter, illegal vapenhandel, understödjande av terrorism (så kallad statsterrorism), narkotikabrott, mutbrott, penningatvätt.

    En del av fallen handlar om social kontroll av medborgarna, andra om transnationell brottslighet som påverkar andra stater eller deras medborgare, och ytterligare några om enskild ekonomisk vinning för aktörerna (kleptokrati).

    Ytterligare ett problem är allmänhetens okunskap om att fenomenet existerar, eller inser skadan eller faran i fall de kommer i kontakt med. Maffiastater uppstår i maktvakuum dit staten inte når med sin brottsbekämpning. Sådana maktvakuum kan vara kriminella ungdomsgäng eller situationen efter en revolution. Om inte staten snabbt får kontroll över sådana vakuum har dock historien visat att gängen snabbt korrumperat statsapparaten,

  4. Kriminella är inte det ord våra folkvalda använder, i deras ordval är det kompetenta och fortsatt förtroende. Vissa lever i en annan värld med rosa elefanter och enhörningar som svävar runt dom, och vi andra måste stå ut med det

Kommentera