Det brinner i Jeddah, Saudiarabien

UTRIKES. Jeddah är en stad i provinsen Mekka i västra Saudiarabien, i det historiska landskapet Hijaz. Staden är belägen vid Röda havets kust, omkring 75 kilometer väster om Mecka. Den är ett ekonomiskt och administrativt centrum och det största befolkningscentrumet i västra Saudiarabien.

Det brinner i järnvägsstationen Haramain, som har en höghastighetsjärnvägslinje – som invigdes av kung Salman bin Abdulaziz i september förra året och förbinder Mekka, Jeddah, King Abdullah Economic City och Madinah. Det inledde sin kommersiella verksamhet i oktober 2018 mellan Mecka och Madinah.

Som det första höghastighetselektriska tåget i regionen sträcker sig Haramain över 450 kilometer i en dubbel linje som förbinder fem stationer över Mekka, Jeddah, King Abdul Aziz International Airport, King Abdullah Economic City i Rabigh och Madinah.

Det kör med en hastighet av 300 kilometer i timmen och är det snabbaste tåget i Mellanöstern.

Stadens folkmängd uppgår till c:a 3.5 miljoner invånare vid folkräkningen vilket gör den till den näst största staden i Saudiarabien, efter huvudstaden Riyadh. Jeddah är säte för det saudiska utrikesdepartementet och de diplomatiska beskickningarna i landet.

-Pettersson vet inte varför det brinner så fältet är fritt för att googla…

Tidigare sköts Saudiarabiens kung Salmans livvakt, general Abdul Aziz al-Faghm, ihjäl. Det rapporterar saudisk stats-tv enligt flera medier. Händelsen ska ha inträffat i staden Jeddah men det är oklart exakt när.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Det brinner i Jeddah, Saudiarabien

  1. Citat från SVT text

    Notiser: Storbrand i Saudiarabien..148

    148 SVT Text Söndag 29 sep 2019
    VÄRLDEN I KORTHET 29 SEPTEMBER

    Saudiarabien Den saudiske kungen
    Salmans personliga livvakt har
    skjutits ihjäl i ett privat bråk,
    rapporterar statlig tv. Det är dock
    oklart när dödsskjutningen inträffade
    och exakt var den skedde.

    Saudiarabien En omfattande brand har
    brutit ut på en tågstation i Jidda
    i Saudiarabien. Minst fem personer har
    förts till sjukhus och flera vårdas
    på platsen, enligt myndigheterna.
    Tågstationen är del av en snabbtågs-
    sträcka som öppnades förra året.

    Slut citat

Kommentera