20 procent fler skottskadade


BROTTSLIGHET. 20 procent fler vårdades för skottskador 2018 jämfört med 2017, visar statistik från Socialstyrelsens patientregister som Sveriges Radio Ekot rapporterar om. Antalet personer som vårdades för skottskador ökade med 20 procent förra året. Totalt i hela landet fick 148 personer den typen av vård 2018, enligt Socialstyrelsens patientregister. Då är inte de som dog på platsen medräknade. 

Steget Efter

Knivskadepatienter ligger på samma nivå som under 2017 och 2016, omkring 800 personer per år.

Vid Traumacentrum på Karolinska sjukhuset i Solna tas 50 skottskadade emot årligen, i vissa fall lämnas de skadade vid akutmottagningen vilket utgör en risk för personalen. Efter bygget av det nya sjukhuset har dock säkerhetsaspekten för personalen förbättrats. – Vi har ett mer robust system nu, säger Lennart Adamsson, chef för Traumacentrum, till radion.

-Pettersson skulle vilja att kostnaderna för detta, utökad säkerhet på sjukhusen, ökad polisbevakning och de enorma extrakostnaderna för vården redovisas på massinvandringens konto. Och då går det ändå inte att redovisa den största delen, allt mänskligt lidande, förlusten av tillit och trygghet i ett helt land men det kanske Stefan Löfven (S) och Morgan Johansson (S) kan svara på.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “20 procent fler skottskadade

 • Vem ska jag tro på? – Richard's tankar om politik

  […] artikel – 20 procent fler skottskadadePublic Service-artikel – Stor ökning av antalet skottskadorVänsterlagd artikel – Myter […]

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Tänk förr i tiden, då när det gamla ”tråkiga” Sverige fanns!

  Innan berikarna hade berikat oss barbarer med sin finkultur!

  Då fick vi söva grisar som skulle gå till slakt och sen skjuta dom för att läkarna skulle få öva på att ta hand om skottskadade om Sverige kom i krig! Så ovanligt var det med skjutningar!

  Gilla

 • Olof.p

  Om SR hade haft några riktiga journalister som var utbildade på journalisthögskolan hade artikeln sett ut som följer.

  ”Ashmed sköt Mohammed föra att han var inne och sålde knark på Ashmeds territorium. Det är inte tillåtet i dessa kretsar”.

  Sedan hade det gjorts en faktaruta med statistiken som presenteras som nyheten.

  Ett råd till SR är att rekrytera skribenter från statens utbildning för journalister och inte elever ifrån grundskolan.

  Gilla

 • blabaris

  2010 kommer en studie som visar att: Våldet i samband med mord verkar ha blivit grövre de senaste åren dvs under 1990 talet.

  Professor i rättsmedicin Ingemar vid rättsmedicinska avdelningen i Uppsala säger att – Vi såg att det var en tydlig ökning av antalet mördade personer som utsatts för riktigt kraftigt övervåld.

  Enligt en studie av svenska mordoffer de senaste 40 åren skedde under 90-talet en förändring av hur mycket skador offren uppvisade.

  Under 1970- och 80-talen var det ovanligt att rättsmedicinare såg tecken på kraftigt övervåld, men på 1990-talet skedde en förändring. 1970- och 80-talen utsattes ungefär ett av hundra mordoffer för kraftigt övervåld. Från 1990 och framåt handlar det om vart tionde mordoffer.

  – Vi gjorde en definition där vi räknade antalet skador på offren, om det är 40 skador eller mer uppfattar vi som ett kraftigt övervåld, Ingemar Thiblin. – Ofta är det knivskador, att personen hugger, hugger och hugger i flera minuter. Alternativt trubbigt våld, sparkar och slag under ett utdraget förlopp eller en kombination av sparkar och slag och skärskador och stickskador.

  Studien 2010 visar även att antalet dödsskjutningar på 1990 talet har tredubblats jämfört med 1970- och 80-talen.

  Redan då LJÖG BRÅ: Rättsmedicinarnas resultat förbryllar kriminologer, som hävdar att våldet i samhället inte ökar, därför borde inte heller det våld som offer utsätts för bli allt grövre.

  Vad kommer den här ökningen av, vad är det som hänt jämfört med tidigare decennier, varför ser vi den här ökningen? Det vet vi inte. Den här studien visar att här har vi någonting vi bör ta reda på eller som rättspsykiatrikerna och andra som jobbar med beteenden bör titta närmare på.

  Vad hände då under 1990 talet??

  I mitten av 80-talet började asylsökande från Iran och Irak, Libanon, Syrien, Turkiet och Eritrea, somalia, chile, colombia och kuba att öka i antal i hela Västeuropa och i sverige.

  Under slutet av årtiondet började också asylsökande från flera av de forna öststaterna att sälla sig till köerna av asylsökande exempelvis Balkan.
  Brist på id-handlingar ett växande problem under 1990 talet. 1992 sökte 84 000 personer, främst från forna Jugoslavien, asyl i Sverige.

  Vi måste utreda vilka som begår övervåld och varför så detta inte eskalerar i sverige. Men nä……
  .
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3404163

  Gilla

  • Maja

   I Finland har man störta problemet med ligor från öststaterna.
   Än så länge eftersom Finland är försiktig med insläppet från Afrika.
   men de gröna i Finland vill öppna gränserna , följer Sverige tyvärr.
   Förbannade skogsmullor .

   Gilla

 • etnisksvensk

  Inte undra på att akuten är rena rama krigszonen i Sverige!
  Ingen idé att sitta där och vänta flera dygn medan ”broschorna” väller in och kräver RESPEKT för annars så bränner man ner hela sjukhuset.
  Tack 7 – klövern för en feministisk flumpolitik av sällan skådad art!

  Gilla

 • Maja

  Sverige är i krig!

  Gilla

 • Olof.p

  Jag är väldigt trött på värdelösa nyheter från kommunistmedia och gammelmedia.
  Det som är intressant för oss läsare är att veta vem som sköt, vem som blev skjuten och varför.
  Men eftersom det alltid är muslimer som gör jävelskap får vi medborgare aldrig vet något.

  Gilla

 • SVENSK

  Undra hur många procent det är sedan Sverige var SVERIGE, 1975?

  Gissar på tusentals %!
  Och det beror inte på invandringen enl PK.

  Då måste det bero på för hårda vapenlagar, både för kniv och skjutvapen! När man fick bära kniv vart som helst, hände inget! När man fick vapenlicens för att pappa hade jaktmark, hände i praktiken inget heller!

  Gilla

 • age

  En bästa sparmetod är väl att ge sig på alla invällare,
  som inte får vara i Vårt Fosterland!

  En andra sparmetod borde vara att granska alla invällares
  bidrag!

  En tredje, och kanske viktigaste, sparmetod är att se till att
  slopa kontraktet mellan LANDSFÖRRÄDARNA, socialdemokraterna
  och muslimerna!

  En fjärde sparmetod är att dra in alla ”förmåner”, som muslimerna
  har, t.ex. att de får begära att utesluta fläsk i maten!
  Detta gäller såväl skolor, fängelser som andra vårdanstalter!

  Gilla

 • Tore

  Ta lite pengar från dom 152 miljonerna som ska stoppa Gängkriminaliteten och satsa på skjutskolor så dom lär sig sikta rätt.

  Gilla

 • ossie

  För jävligt att sjukvårdens resurser ska gå till kriminella blattar istället för till hederliga skattebetalare. Vi får tacka våra duktiga PK politiker för detta.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: