Irakier hotar och misshandlar kvinnlig personal på vårdcentral – “Hur vill du dö?”

BROTTSLIGHET. Yousef Al-Abade är medborgare i Irak och Sverige. Han är folkbokförd i Ödåkra och har varit patient på en vårdcentral i Helsingborg. Som det uttrycks i en dom som meddelades igår, den 16 september, har han ”inte alltid varit nöjd med den vård han fått och med de diagnoser som ställts”.

Den 20 juni 2018 ringer Yousef vårdcentralen och frågar om en remiss. När sjuksköterskan NN som tar emot samtalet ställer några frågor blir han arg och frågar om hon är dum i huvudet, säger att hon är trög i huvudet och kallar henne ”fula ord”. Han frågar också om hon vill dö och hur hon vill dö.

Samma dag besöker han vårdcentralen för att få ett provsvar. Efteråt går han därifrån, men återvänder ett par timmar senare och hävdar att personalen ljuger om provsvaret. När receptionisten NN2 förklarar att det inte går att ljuga om detta, knuffar han hennes dataskärm mot henne och blir allt högljuddare.

Verksamhetschefen NN3 kommer ut från sitt rum och ber Yousef tala i ett vårdat tonläge, eller lämna vårdcentralen. När hon går runt disken tar han tag i henne och slänger henne mot en vägg. NN3 blir arg och ber honom lämna vårdcentralen. Han börjar då slänga saker på golvet, välta faxen och gå lös på inredningen, även inne på verksamhetschefens rum.

Han kastar en hurts mot kvinnorna som skadar receptionisten. Hon har tidigare hotats av Yousef och är livrädd under händelsen.

Polisen larmas och NN3 försöker evakuera personal och besökare. Bland besökarna på samma våningsplan finns bland annat ett barn, och en äldre kvinna som senare ges lugnande medicin.

När hon bad honom lämna vårdcentralen river han allt som finns i receptionen. Han tar tag i henne och slänger henne mot en vägg och går därefter in på hennes rum där han lyfter ett stort skrivbord med dator och skrivare. Hon försöker få undan anställda och besökare. Hon hör hur förstörelsen fortsätter och till slut kommer polisen. Hon har aldrig känt sig så rädd tidigare. Den kraft och det hat som Yousef Al-Abade visade och att han skrattade var så oberäkneligt.

Innan polisen anländer hinner Yousef lämna platsen. Han grips senare vid Väla köpcentrum och gör motstånd vid gripandet. Polisen som vittnar, berättar att han kände till att Yousef kunde vara våldsam.

Vittnesmålen i domen berättar om vilken vittgående effekt händelsen har haft på personalen och omgivningen.

Rädslan fick NN att prata med förskolepersonal om barnens säkerhet. NN2 hade handledsortos dygnet runt de första veckorna och därefter nattetid. Efter skadan har hon problem med att skriva på tangentbord. Händelsen har påverkat henne psykiskt och hon är rädd varje dag. NN3 berättar att hon aldrig tidigare varit så rädd. Polisen uppmanade henne att inte tillbringa natten i hemmet och hon har därefter fått trygghetslarm. Ena foten skadades och hon kunde inte motionera. Även hon lider psykiskt efter händelsen.

 • Dagen efter hade personalen krishantering med psykolog.
 • Det tog en hel dag att bringa reda i oredan, det var pärmar och papper och glassplitter överallt.
 • Yousef Al-Abade orsakade inventarieskador för minst 61 615 kronor, stilleståndskostnader för 60 063 kronor och produktionsbortfall för 12 000 kronor.
 • Väktarbevakning efter händelsen har kostat drygt 123 450 kronor. Vårdcentralen tvingades hålla stängt en hel dag, vilket medförde att 40 patienter inte fick vård.
 • Ödåkra läkargrupp har yrkat skadestånd med 218 213 kronor, efter att man fått ersättning med 38 915 kr från försäkringsbolag. Tingsrätten har avskilt skadeståndsanspråket att handläggas som ett tvistemål.

Yousef är tidigare ostraffad, lever under relativt oordnade förhållanden och har psykisk ohälsa, dock ingen allvarlig psykisk störning. Han säger sig må bättre nu, ha fått ny medicin och vara positiv till att börja arbetsträna. Tidigare ska han ha arbetat som bagare och köksassistent på ett äldreboende.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet är ungefär sex månaders fängelse, men av hänsyn till Yousefs situation tycker man något annat vore lämpligare.

Straffet blir skyddstillsyn.

-Pettersson tackar Bokklubben för tips och info. Straffet med skyddstillsyn känns lagom under förutsättning att det svenska medborgarskapet dras in Yousef får hjälp att återvandra till Irak där han troligen blir lyckligare…

2341 kronor kostade den billigaste enkelbiljetten jag hittade. Yousef har tur, det är direktflyg utan mellanlandning. Skulle Erbil i norra Irak passa bättre kostar det 1943 kronor. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

23 thoughts on “Irakier hotar och misshandlar kvinnlig personal på vårdcentral – “Hur vill du dö?”

 1. Varför bor han i Sverige? Naturligtvis ska han skickas tillbaks till sin egna miljö, som bättre matchar det våld han trivs med. Sverige måste bli fri från de här individerna, som myndigheterna dagligen prackar på allmänheten. Polis och rättsväsende tvingas hantera extrema mängder våld och förstörelse, som i huvudsak är importerade. I mellanöstern passar sällan demokratier och brukar heller inte bli långlivade. Kan det ha ett samband med deras traditioner av kusingiften? Sverige behöver, som sagt var inte fortsätta förstärka svensk kriminaliteten med importer. Hur svårt kan det vara?

  • Varför han bor i Sverige. Till Sverige importeras alla mentalt sjuka och övrigt slöa personer från länder som inte vill försörja dem.
   När Sverige gick med i EU och gränserna öppnades öppnades även fängelseportarna i bl. annat Albanien , Slovenien, Kroatien Rumänien med flera länder med löfte om att fångarna går fria om de flyttar till ett annat land.
   En som bodde i Italien berättade om cirkuset vid den italienska gränsen hur allehanda ekipage stod och bara väntade på att få fly….Det hade varit direkt komiskt att se åsnor, pappor, gummor, barn och skottkärror, bilar, cyklar fullastade med allt möjligt lösöre.Resan till Europa började.

  • Jag tror knappast att de har någon K. De ser inte ut att vara potenta män ,mera ryggradslösa marionetter.
   Lövén, Kristersson, Tamburmajoren….ingen av dem har en egen “produktion ” .

 2. Det finns tusentals killar som Yousef i action i Sverige och miljontals till på väg hit om centerledaren får som hon vill.

 3. Alltför många sjukhusanställda vill tydligen ha det på detta vis, eftersom de eller deras arbetsledning vägrade att låta Jimmie komma och besöka dem före valet 2014.

 4. Kan man inte sköta sig, då är det bara en väg här ifrån som gäller och de är tillbaks till sitt hemland, oberoende vad de har gjort i sitt hemland så ska det inte finnas någon nåd. Svårare än så behöver det inta vara, då kan jag lova att många hade bättrat sig.

 5. Jo men han är väl en av dem som med tiden blir lönsamma !
  Nu tillhör han tydligen förutom sina uppträdande,de 7,1 % arbetslösa…

 6. de politiker som bestämt att gränserna ska vara öppna går på dyra privata kliniker som bara tar emot en exklusiv grupp, samma politiker har råd att köpa bostadsrätter till sina barn så bostadsförtur för invandrare påverkar inte dem alls.

Kommentera