Flyktingar vill återvända till Mosul – men kan inte

UTRIKES. Tiotusentals av de irakier som flydde staden Mosul och terrorgruppen IS har inte kunnat återvända till sin hemstad. En anledning är den enorma förstörelse som orsakades av kriget. Många byggnader är sönderbombade och flyktingar väljer därför att stanna kvar i flyktingläger. Tältlägren har utvecklats till tältstäder med skolor, kliniker och butiker och flyktingarna får regelbundna matransoneringar.

Över 1,6 miljoner människor är på flykt i Irak. Nära 300.000 av dem kommer från Mosul, enligt Internationella migrationsorganisationen.

TT/OMNI

-Pettersson föreslår att de stenrika länderna i Gulstaternas samarbetsråd, Kuwait, Saudiarabien, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten och Oman finansierar återuppbyggnaden och Sverige bidrag med kompetensen. Vi kan skicka några hundratusen färdigutbildade ingenjörer, läkare, ekonomer med mera, som dessutom kan språket och har lokalkännedom. Allt som behövs för att bygga upp ett land utom pengar, de behöver vi själva, men vi kan eventuell hjälpa till med resan.

Från juni 2015

7 thoughts on “Flyktingar vill återvända till Mosul – men kan inte

 1. Det är inte alls utbildade folk som kommer det är bara de som är analfabeter som kommer och kriminella som kommer att öka .

 2. Utt med alla invandring tänk på Sveriges framtid tänk vad som det ska hända om 10 år ,snälla vår politiker vakna vi vill Svarige som va för inte nu .Det räcker med afghaner det är de som är mest farliga .Hur med alla eller minska invandring .

 3. Visar ju kvalitén på de anställda välbetalda skribenterna,som denna lögn o.propagandasida fabricerar.
  Personligen räcker det,att ögna över deras rubriker för att snabbt byta sida.
  En särskild eloge till “Olof p”. o. “rune” som båda var klarvakna….

 4. SVT Nyheter skriver bl.a. ” Antalet godkända civilingenjörer från utlandet har mer än fördubblats på bara ett år.” Skulle vara intressant att se exakta siffror på detta, men de vill väl inte redovisa detta för det kanske inte är särskilt imponerande om det bara är från t.ex. två till fem stycken. 😄

 5. Snömosnyheter från SVT. Antalet godkända… har mer än fördubblats.
  Är det 1 till 3då? Och två har fuskat.

Kommentera