Sveriges pensioner klart sämst i Norden, men S är på gång, sedan 1957

EKONOMI. Nya siffror från EU visar att våra pensioner fortfarande ligger  klart efter våra nordiska grannländer. – Det är inte acceptabelt att vi halkat så långt efter, säger Anna Eriksson, sakkunnig på SPF Seniorerna.

Bild från Pixabay

EU:s statistikorgan Eurostat, som tagit fram siffrorna, benämner risk för fattigdom efter hur stor pension man har jämfört med den svenska medianinkomsten.

Alla äldre som lever på en pension som är 60 procent av den svenska medianinkomsten, eller lägre, bedöms enligt EU för att löpa risk för fattigdom.

I Sverige går denna inkomstgräns vid 12.300 kronor (12.000 vid förra mätningen).

Siffrorna som EU publicerar gäller för 2018. Enligt EU-statistiken fanns det i Sverige i fjol 294.000 pensionärer (över 65 år) som levde under särskilt ekonomisk ansträngda privatekonomier.

EU:s mätningar visar att Sverige halkat efter sina nordiska grannländer och utmärkt sig som det land där äldre löper störst risk för det som EU definierar som fattigdom.

Läs mer på Expressen…

-Pettersson säger att det verkar vara socialdemokratisk politik, fast det tar lite tid att få till rejäla pensioner. Folkomröstningen i pensionsfrågan var en rådgivande folkomröstning som hölls i Sverige 1957 gällande pensionssystemet. I omröstningen fanns tre alternativ. Socialdemokraterna och Sveriges kommunistiska parti fick tillsammans 46,4 procent. De borgerligas alternativ tillsammans 49,6 procent. Därefter lagstiftades det om socialisternas förslag.

Socialdemokraternas valaffisch 1957.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

28 thoughts on “Sveriges pensioner klart sämst i Norden, men S är på gång, sedan 1957

 1. -Detta är oacceptabelt, skulle en känd statsminister ha kunnat säga.
  Men det mest anmärkningsvärda enligt mig är att antalet ökar, det går åt fel håll på svenska. Tack för en bra artikel.

 2. Detta är under all kritik, ty ker även att man borde uppmärksamma att personer som icke är arbetsföra o har sjukbidrag som förr kallades förtidspension har ändå lägre inkomst. Många av dessa har familj barn, är man ensamstående med barn lever man verkligen fattigt, detta gör att barnen blir utstötta o mobbade o detta resulterar i att många ungdomar blir kriminella. Men denna grupp av människor är helt bortglömda i samhället jag själv är en av dom. Kanske någon skulle börja föra våran talan också om inte för barnens skull.

 3. Pensionssystemet i Sverige har försetts med en effektiv pensionsbroms.

  https://i0.wp.com/pensionsbromskalkylatorn.se/img/pensionsbromskalkylatorn_2.jpg

  När ekonomin i Sverige blir sämre t e x vid lågkonjunktur(-er) så sjunker inbetalningarna till pensionssystemet från den aktiva och arbetande delen av befolkningen. Pensionsmyndigheten kan då inte höja utbetalningarna till pensionärerna. I stället tvingas myndigheten sänka utbetalningarna för att undvika underbalansering av pensionsfonderna. Se YouTube-videon nedan:

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=vsjyht5Hmik&w=560&h=315%5D

 4. Det är en stor skam att man som pensionär inte har råd att gå till tandläkare,läkare,hårfrisör eller gå och få fotvård.Inte ha pengar att hämta ut nödvändig medicin på Apoteket.Ha ångest inför födelsedagar och jular då pengar saknas till att köpa presenter eller julklappar.Inte ha råd att köpa tåg eller bussbiljett för att kunna hälsa på barn,barnbarn vänner och bekanta.Det är en verklighet som många lever i.Är det en värdig tillvaro Stefan Löfven ??

  • Hur är ni funtade som trycker ”tummen ner” på Maya´s kloka o. sanna ord,kring förhållandet för många 100.000-enden i Abzurdien ?

   • Ja, vad beror pensionärernas dåliga situation på? Man får det man röstar på, och det gäller även pensionärer.

    Majoriteten av pensionärerna har röstat på Sossarna i alla val, för det har dom alltid gjort är deras standardsvar.

    Jag är så dj……..la trött på gnället från pensionärerna hur dåligt dom har det idag, och visst har dom det, men det är i viss mån självförvållat.

    Dom har haft flera årtionden med val att kunna ändra på situationen, men SD kan man ju inte rösta på, dom är ju nazister.

    Dagens pensionärer, har dom glömt sossarnas historia under kriget och vad dom gjorde.

    Nej, dagens pensionärer behöver ta och rannsaka sig själva och sluta med sitt patetiska gnäll.

    Rösta rätt och du får äta dig mätt 😉

  • Ja, det är värdigt. Allt kostar och hur skulle flyktingar kunna besöka sina hemländer utan ett generöst bidragssystem?
   Vi har många tusental som besöker sina hemländer på semester och övriga besök.
   Du vet hur man känner igen en invandrare, det är på tänderna. Saknas någon är du svensk :-/

 5. http://4.bp.blogspot.com/-aB5DE7LY11A/UvUCEoEV98I/AAAAAAAAB8o/_0WcX_p9QJw/s1600/TOPPLOW.jpg

  Jeanders bildblogg

  http://www.rapport24.com/uploads/7/5/5/4/75549431/published/l-fven-idiot.jpg

  Bildkälla: Rapport24,com

  Förändra till något ännu sämre än vad samhället redan hunnit bli förstår vi att Stefan Löfven (S) menar. D v s den utveckling (eller snarare samhälls-avveckling) vi hittills noterat resultaten av i Sverige under DÖ-regeringen (2014 – 2018) och nu JÖK-regeringen (från 2019 …)

 6. man ska nog inte jämföra 1957 års sossar med dom
  fullblodsegoister som kallar sig sossar,idag, dom senare ser
  bara till att berika sig själva, medan sossarna då jobbade
  för att alla skulle få det bättre…
  Prio för sossarna idag är att sko sig själva, och att andra
  länders människor ska ha det bra på andras bekostnad.

 7. Huvudsaken är väl att våra ”duktiga” politiker skor sig och har lyxpensioner o andra förmåner. De flesta pensionärer skulle jubla om de hade hälften.

 8. Ja då röstades det i Riksdagen. Som framgår i Petterssons text ovan,fick vi som inte önskade denna form av tvångssparande majoritet.
  Då ställde som vanligt en Folkpartist vid namn Ture Königson från Boråstrakten, (vill jag minnas) upp för Socialisterna/Kommunisternas linje och spottade på oss,som demokratiskt avgett våra röster.
  Följden blev att detta tvångs-sparandet infördes. Resultatet ser vi idag.
  ATP-fonderna blev av de styrande bestulna på 258 miljarder SEK i början av 90-talet. Inte en krona (som då gick till bankräddning) har betalats tillbaka åt oss nu fattigpensionärer !
  Så fungerar rättvisan i Abzurdistan !

  • PS.
   För att fullborda hånet mot oss som då fick välja,fanns följande text på de Socialistiska partiernas Branting-Valaffischer:
   ”Gärna en medalj….men först en rejäl pension”…..
   Nu blev det för Stenbocks o. 300.000 andras del, (minst) vare sig det ena eller andra.
   DS.

  • Politikerna försvarade sig [läs: försvarade Göran Persson] med att pengarna som betalade de tre storbankernas självförvållade förluster inte kom ifrån AP-fonderna, utan ifrån statskassan och att pengarna från AP-fonderna gick [omärkta] till statskassan. Inte direkt koppling menade de. Detta är ett typexempel på ’legal’ penningtvätt.

   Detta trots att Göran Persson och Bo Ringholm i en tv-sänd presskonferens sade att de lånar pengar ur berörda fonder, för att ’hjälpa’ bankerna ur deras situation och att pengarna skulle återbetalades snarast. När krisen var över, så förklarade Göran Persson i ytterligare en tv-sänd presskonferens, att lånen var en ’gåva’ och att bankerna inte behövde betala tillbaka. Inte ett ord om AP-fonderna … Dåtidens pensionssystem var man redan då klar över att den inte skulle klara utav framtida behov och behövde göras om. Det okompenserade uttaget ur AP-fonderna påskyndade behovet att genomföra förändringen, som snart visade sig skjuta över mer ansvar på den framtida pensionstagaren …

   Efter detta hoppade Göran Persson i säng med den bank som fick mest av pensionspengarna och idag sitter han i styrelsen för Penningtvätteriet, en av de andra två krisbankerna. När fullbordar han med den tredje eller har han redan gjort det …?

 9. Först beskattar sossarna en stort under ens arbetsliv.
  Tillbaks får man en pension som man knappt kan leva på.

  Och gud förlåte den som sparar i aktier till ålderns höst –
  det är ju närmast en kriminell handling enligt sossarna
  och skall beskattas därefter.

 10. Ingen nyhet, bra att det kommer fram.
  294 000 under fattignivån , ytterligare ca
  300 000 som har under 10 000/m före skatt.
  Det ”rika” Sverige som har råd att skicka till EU,
  Sida och obegränsad invandring till en kostnad av 250 miljarder/år. Vi har en statsminister som tycker att 200/mån mer är bra för de fattigaste pensionärerna .Skillnad på folk
  och folk.Arma land

 11. Vilket/vilka partier röstar och har dagens missnöjda pensionärer på röstat på i alla år ?
  Man ska inte kasta sten i glashus.

  • Helt rätt, jag har inte kunnat skrivit det bättre själv.

   Det är likadant med gnället över deras dåliga mat på äldreboende, majoriteten av pensionärerna har ju själva röstat för att få dålig mat.

 12. Dom vill ta död på oss…
  Se hur dom behandlar oss på alla boende för äldre.
  Makten gillar inte oss..vi kostar för mycket,fast vi betalt till våra pensioner.
  Makthavarna vill ha alla pengar själva..
  Egoister utan hänsyn.
  Själv tror jag att Gaskammrarna snart börjas byggas för oss.skulle inte bli förvånad.
  Jobba tills 70 år sen dö fort
  Då tar dom dina pensdionspengar och
  Leker med

Kommentera