Ett rop på hjälp


En insändare i DN beskriver verkligheten i en f.d. skärgårdsidyll där kriminella numera gör allt för att förstöra.

Hela insändaren är ett enda stort rop på hjälp och en vädjan till regering och myndigheter att ta tag i saken. Texten beskriver tyvärr ett Sverige som ansvariga tappat kontrollen över och som väljer att prioritera helt andra saker. Vill du läsa insändaren i sitt original kan du göra detta på DN direkt eller via unvis. Annars är texten i sin helhet kopierad och publicerad nedan.

Hur länge ska människorna på Gålö orka? Ön i Haninge kommun sydöst om Stockholm är ett vackert naturskyddsområde av stort värde. Fuktiga sjöängar, betade öppna marker, torra sandslänter, lövdungar och barrskog erbjuder omväxlande och livsviktiga miljöer för många växter och djur. En del av arterna är hotade och därför extra viktiga att värna.

Men Gålö är inte bara ett naturskyddsområde. Det är också en plats där människor bor och verkar till glädje även för många andra människor. Stegsholms gård ger barn en möjlighet att möta gårdens djur, se skördetröskor och mjölkmaskiner i arbete och få besvis för att ägg kommer från riktiga höns och inte skapas i förpackningar på Ica Maxi. Omgivningarna kring gården erbjuder vackra stigar för promenader utmed glittrande vatten och lummiga lövskogsdungar.

Gålö Gärsar hembygdsförening har sin bas i den vackra skärgårdsbyggnaden Morarnas gård. Där håller man historien och kulturen levande bland annat genom ett museum. Under sommaren har man gratis guidningar i museet och berättar om livet på gården och om de fosterbarn som bodde där.

Med jämna mellanrum bygger man också en traditionell kolmila. Föreningsmedlemmar lägger ner många timmars arbete, dag som natt, på att bygga och vakta milan. Därtill ordnas underhållning och servering.

Man har också byggt en notbåt som en gång om året används till traditionellt strömmingsfiske med notdragning. Alla dessa aktiviteter är uppskattade och har många besökare.

Men medan naturen åtnjuter skydd på Gålö gäller dessvärre inte detta invånarnas, båt- eller campingfolkets egendom. Situationen är i dag så illa att all den verksamhet som bedrivs kan anses starkt hotad eftersom de boende ständigt är offer för kriminalitet och saknar den trygghetskänsla som vi alla har rätt att få ha i våra hem.

Stegsholms gårdskafé hade under sommaren 2018 inte mindre än nio inbrott. Hur länge orkar man ha kvar en sådan verksamhet? Hur länge orkar man, psykiskt och ekonomiskt, att möta uppbrutna dörrar, se sina varor stulna och börja om igen när man drabbas så ofta?

Vi är många som tycker det är underbart att äta en glass eller äta middag i solen medan tupparna gal och korna råmar i närheten. Vi är många som vill handla närproducerade ägg och gårdsmjölk. Men hur länge kan man tro att den möjligheten ska finnas kvar? Hur roligt är det att hålla höns och ankor när man inte vet om de har blivit stulna under natten eller inte? Hur roligt är det att ha kaniner som försvinner och man inte vet vad som har hänt?

Boende, campinggäster och båtägare får ständiga påhälsningar av inbrottstjuvar och får sina båtmotorer och annat stulet. Det är inte anmärkningsvärt att människor som bor vid havet vill ha en egen båt, men det har numera blivit nära nog omöjligt på Gålö. Får man sina motorer stulna gång på gång ger man förr eller senare upp.

Vad händer om de boende säljer sina båtar? Vill vi ha en båttaxi att ringa om vi blir akterseglade av de ordinarie skärgårdsbåtarna eller får bråttom till fastlandet? Vill vi ha ett levande Gålö? Vill vi ha ett havsbad med servering där barn kan leka på stranden, köpa en glass och njuta av sommaren?

Inbrotten har även drabbat serveringen vid havsbadet. Vid Nya vägen fick bryggföretaget nyligen sina förråd uppbrutna och verktygen stulna. Listan över kriminell verksamhet kan tyvärr göras mycket lång, men ingenting konkret görs för att förbättra situationen.

Vem är ansvarig? Polisen? Socialnämnden? Skärgårdsstiftelsen? Ett vet jag, det är inte lokalbefolkningens ansvar att ta hand om räkningen för kriminaliteten.

Gålöbor och andra i kommunen som borde få känna trygghet är svikna. Vem som begår brotten på Gålö vet man ju inte eftersom de vanligen inte klaras upp, men att de begås vet vi och att de begås ideligen vet vi också.

Något måste göras om vi vill ha kvar en levande bygd med alla dessa fina värden som människorna på Gålö skapar till glädje för så många. Vad ska på sikt ge Gålö Gärsar drivkraft att jobba med museum och annat om allt vad man byggt upp, utan efterräkningar för de skyldiga, när som helst kan förstöras?

Vad ska få de som arbetar på Stegsholm att fortsätta sin fina, utåtriktade verksamhet när de tvingas betala notan för att de kriminella får härja fritt? Varför skulle någon i längden finna sig i att vara en mjölkko för människor som lever parasitiskt på andras egendom?

Polisen ska upprätthålla lag och ordning, men hur stora möjligheter har de att göra detta när de har hela Haninge kommun med alla skärgårdsöar och fastlandet att övervaka? Hur ska de kunna ge de boende på Gålö och andra områden i kommunen trygghet när de kriminella härjar i princip helt utan risk för upptäckt och straff på grund av att det saknas resurser för övervakning och utredning?

Som det nu är så kan de kriminella stjäla det som finns bara för att senare återkomma för att hämta fler båtmotorer, fler matvaror och annat så snart de så önskar. Gålö är i dag som ett öppet förråd för tjuvarna.

Det behövs fler lokala poliskontor runt om i kommunen, på Gålö och på andra ställen. Polisen måste vara närvarande och snabbt kunna vara på plats och ta de kriminella på bar gärning. De måste vara närvarande till skydd för människor och egendom.

Det är deras yrke och uppgift i samhället och det har vi rätt att kräva. Alternativet är att ge oss rätten att ta lagen i egna händer vilket sannolikt skulle resultera i farlig rättslöshet, hämndaktioner och godtycklig bestraffning.

Brott som begås måste utredas av polis och skuldfrågan avgöras i domstol. Vad är det för samhälle som låter privatpersoner bära den tunga bördan såväl psykiskt som ekonomiskt för att det ska sparas in på polisens resurser?

Ska vi få trygghet eller är det laglöst land som ska råda? Det är dags att vakna innan medborgargarden börjar uppstå i ren förtvivlan över samhällets svek.


18 responses to “Ett rop på hjälp

 • Peter Skoglund

  Läste den där insändaren igår morse i DN. Man förstår den frustration som människor i landet känner. När samhällets funktioner inte skyddar eller skapar trygghet i ens närmiljö.

  Hopplösheten måste vara väldigt stor. Förtroendet och respekten för den politiska styrningen är minimal. Då beslutsblindhet råder bland många av våra politiska partier och politiker. För att göra något åt de eskalerande problemen, vi ser i dagens samhälle.

  Sylvia Andersson i Gålö Gärars hembygdsförening skriver en mycket bra insändare i DN. Där hon verkligen beskriver hur illa det har gått på Gålö. Hur ett ”paradis” full av njutning och harmoni, blir ett vardagligt ”helvete”.

  DN har nu lagt debatt artikeln bakom betalvägg. Varför?

  Gilla

 • Bisqui

  Där jag bor har de tom stulit flyt-bryggor som tycks kunna ge en bra slant.
  Görs vanligtvis nattetid …..

  Gilla

 • Maja

  Gålö ,en av de många vackra skärgårdsöar, dit vi åkte vid unga år för allt det sköna, ett midsommarfirande som man sällan glömmer.
  I dag är det tyvärr så här på många håll .Båtmotorer är begärligt stöldgods, såpass att vissa områden har anlitat volontära båtvakter, vilket talar om ett samhälle i kris.
  Norrtälje har påhälsning ofta av öststatsmänniskor som stjäl och åker tillbaka med fullastade bilar med stöldgods.
  Detta bär vår regering ansvar för. Den här mycket fint skrivna insändaren bör skickas till regeringeskansliet och frågan om hur 6 klövern avser agera i fallet bör besvaras skriftligt.
  Dessvärre är det även så att dem som bor på sommarställen får ofta påhälsning i sina hem på städerna.
  Så var det inte förr i tiden i det trygga Sverige.
  Vart tog tryggheten vägen någonstans på -90 talet?
  Varför har vårt egendom blivit andras rätt att ta utan påföljder?

  Gilla

 • Dodge

  stölderna har inget med muslimer att göra som en del tycks tro av kommentarerna här…mest troliga är det folk av ziggesläktet som är i farten blandat med ev andra öststatselement…eftersom Sverige i princip saknar gränser idag ”ett land utan nationsgränser” är inget land längre utan allmän landsväg…Sverige som nation håller på att upplösas på alla plan….

  Gilla

  • age

   ”Dodge”!

   ”…inet med muslimer att göra …”.
   Nej, troligen inte.
   Båtmotorer är svåra att få att explodera.

   Gilla

 • Gus

  Hur länge ska alla människor på alla andra misshandlade platser i Sverige orka ?

  Gilla

 • NALLEN

  Faktiskt så föreslår polismyndigheten att boende i sammhället ska bilda medborgargarden och tillsammans vakta området dom bor i och anledningen till att polisen rekommendera detta är helt enkelt att det finns inte tillräckligt med poliser för att patruller i alla områden, och POLISEN idag prioriterar MORD och våldsbrott alltså dom grövsta BROTTEN som begås. Något annat finns det helt enkelt inte TID för. Och av den anledningen så rekommenderar polisen att man bilda medborgargarden och tillsammans vakta området man bor i.

  Gilla

 • Nicklas

  Beklagligt med människor som röstar på sjuklövern men som senare klagar på hur våldsamt det blivit i Sverige. Ni får allt skylla er själv där i Skärgårdsidyllen. Ni har ju röstat för det här så passa på och njut av eran underbara mångkultur.

  Gillad av 1 person

 • Ahmed Efendi

  Ja Stefan ,vem bär skulden ???Det är svenska folket som bär skulden framför allt för att rösta på sådana som svetsarn och hans kriminella gäng.Han har fortfarande inte gjort någonting bara käbbel och svammel,han är till och med dummare än Trump och der säger inte lite .Dags att börja protestera på gator och torg ,sociala medier,internet ,Dags att folket reser sig det räcker med social demokratisk diktatur.AVGÅ SVETSARN DET ÄR NOG NU.

  Gilla

 • Anders Karlsson

  Varför skulle Gålö klara sig? Den idyll de beskriver hade gjort Alby, Rinkeby och Fittjaborna gott. Förstår inte varför ni skall vara det utvalda folket. Ni på ön som röstat på (MP) eller (M) har fått det ni röstade på! Skulle göra sig bra om de placerade en anläggning för ensamkommande barn på ön. Vilket mottagande och engenemang det skulle skapa. Eller skeppa era barn till skolorna i förorten, wow :-/

  Gillad av 1 person

 • rune

  ”Ska vi få trygghet eller är det laglöst land som ska råda? Det är dags att vakna innan medborgargarden börjar uppstå i ren förtvivlan över samhällets svek.”

  Vad är det för fel med medborgargarden ? Verkar vara enda lösningen !!!

  Gillad av 1 person

 • ponnsan62

  Fråga.?
  Finns det muslimer?

  Gilla

 • Opeter

  Som jag frågat tidigare ! Ni som alltid tar detta vansinne i försvar ! Vad är det som är bra och varför vill ni förstöra ett helt land för nästa generation ?????

  Gillad av 1 person

 • grunehetgrot

  Synonymer: Socialdemokrat= idiot.

  Gilla

 • Mike E

  Det är så klart fullständigt sinnessjukt att massimportera de mest barbariska och dysfunktionella folken i världen från Afrika & Mellanöstern.
  Framtiden kommer att notera denna period som den mest galna i världshistorien. En period där de styrande (lågutbildade journalister & politiker) tilläts genomdriva ett demografiskt självmord där en helt överlägsen kultur frivilligt lät sig invaderas av totalt underlägsna främmande kulturer. Och dessutom utsåg dessa kulturer till ett slags adel som försörjdes och skyddades.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: