Kommer Sverige att bli som Argentina?


UTRIKES. Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk.

Puerto Madero Buenos Aires Argentina. Bild Pixabay

Argentina var i början på 1900-talet och fram till 1960-talet ett av världens rikaste länder och borde så vara än idag. I början på förra seglet hade landet en tillväxt större än USA. De hade en BNP per capita som var högre än Tyskland, Italien och Frankrike. Argentinaren var rikare än befolkningen i Europas stolta och stora nationer. Det drog till sig invandrarskaror från främst Europa.

Det som gjorde Argentina rikt var landets tillgång till råvaror, där den bördiga jorden gav rika skördar och näring åt enorma boskapsjordar. Den unga nationen var också demokratisk och modern, med en relativt välutbildad befolkning. Tillgången på råvaror finns kvar än idag.

Den bördiga jorden är lika rik idag. Argentina är också enormt rikt på naturtillgångar. Olja, naturgas, guld, koppar, järnmalm, uran, aluminium, stenkol, bly, zink, tenn, silver, asbest, mangan med mera varav mycket inte har exploaterats.

Odling, köttproduktion med enorma betesmarker, fiske, turistattraktioner med storslagna vattenfall och vingårdar. Argentina har allt.

Idag är Argentina inte ett u-land men rejält mycket fattigare än det än gång var.

Mycket påminner om Sverige.

 • Den tidigare välsedda skolan har försämras och skolresultaten blir allt sämre jämfört med grannländerna
 • Korruptionen har brett ut sig och därmed tilltron till de politiska systemen
 • Valutan, peson, har försvagats enorm
 • I Argentina beslagtog man invånarnas tillgångar med löfte om att få tillbaka dem vilket inte infriats. I Sverige har pensionsfonderna stulits och inte betalats tillbaka och allt fler tycker att vi inte får valuta för våra skatter
 • Opposition har förtryckts, i Argentina mördades många. I Sverige tystas folk på annat sett och media sköter inte sitt arbete.
 • Argentina har haft stor invandring, främst från Italien och Spanien. Sveriges invandring är av annat slag…

Sverige verkar vara en mindre kopia av Argentina men ligger några decennier efter.

Problemen är hemgjorda av inkompetenta regeringar under en lång följd av år.

 • Vi, våra politiker och media måste inse att regeringsmakten och institutioner är viktiga och hålla efter korruption och ineffektivitet.
 • Vi måste ha en effektiv lagstiftning som efterlevs, ett rättsväsende fri från korruption och som gäller lika för alla.
 • Fria och öppna marknader ska finnas men de måste kontrolleras och kompletteras med framväxt av effektiva institutioner och satsningar på infrastruktur, inte minst satsningar på ett gediget utbildningssystem.

-Pettersson är konservativ nationalist med en grundinställning att samhällsförändringar ska ske så långsamt och försiktigt att man inte råkar slå sönder något som fungerar väl. En så dramatisk demografisk förändring som dagens invandring till Sverige innebär är allt annat än långsam och försiktig, och det vi råkar slå sönder på vägen kan visa sig väldigt svårt att reparera i efterhand, men jag tror att det går.

Svenska politiker och journalister måste förstå att den viktigaste byggstenen i ett samhälles infrastruktur är utbildning och dagens nivå och inriktning innebär ett hot mot ett lands utveckling. Vi måste sluta att Ygemanna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Kommer Sverige att bli som Argentina?

 • argtour

  Argentina i stort sätt tog emot arbetsamma eller intelligenta människor från Europa. I provinsen Misiones tog svenskarna över mate-ört produktion, och nu miljoner dollar exporteras. Några av de rikaste estanciaägare kom från Baskien. Därför är det en av de mest utvecklade länderna i Sydamerika. Problemet var kanske våra korrupta politiker och fackföreningsmän som vill bli rika snabbt, och socialismen som ger bidrag och subventioner på någon annans bekostnad. Men framförallt politiker och syndikalister som tar in i fickan pengarna som inte är deras.

  Gilla

 • Tony

  Det finns en likhet till dom tog om hand dom vidriga svin som
  mördat o haft ihjäl människor och där fick dessa en fristad
  precis som idioterna från IS som Sverige tar hand om idag.

  Gilla

 • Bosse S

  Först måste vi sluta upp med att importera obildbara klanmänniskor från tredje världen. Sen slänga ut alla som uppehåller sig här illegalt och de som fått stanna på oriktiga grunder, samt hårdare regler för uppehållstillstånd och medborgarskak

  Gilla

 • Det får vara nog nu

  ”Vi måste sluta att Ygemanna.” 😆

  Gilla

 • ossie

  Argentina har i alla fall inte plågats av nån islamsk invasion och trots det lyckats förfalla till det det är ifdag. Vi har ju ännu mer lik i lasten med massinvandringen av kriminella och bidragsturister.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: