Det är socialismen, bara socialismen


UTRIKES. Venezuela är ungefär dubbelt så stort som Sverige och har drygt 30 miljoner invånare. Landet har världens största oljereserver och var tidigare det mest välmående landet i Latinamerika. Oljan är den främsta naturtillgången men det finns också gott om naturgas och kol. Dessutom finns stora fyndigheter av bland annat järnmalm, bauxit, guld, silver, koppar, zink, fosfor, nickel, uran, bly, titan, koltan och diamanter.

Möjligheter för jordbruk och industri finns men dessa sektorer är dåligt utvecklade. Venezuela har satsat på att med oljepengar köpa livsmedel, läkemedel, industriartiklar utomlands. Oljan har stått för 95 procent av Venezuelas export.

Det tidigare välmående landet är nu inne i en fruktansvärd kris, den största i Latinamerika någonsin. I hela världen överträffas flyktingkrisen bara av den i Syrien. Häpnadsväckande fyra miljon venezuelaner har flytt från sitt hemland, majoriteten sedan 2015. Detta antal utgör mer än 12 procent av landets totala befolkning. Efter en kollapsad ekonomi och ökande förtryck har mer än en miljon venezuelaner flytt sedan november förra året. FN planerar att antalet flyktingar kommer att stiga till 5,4 miljoner i slutet av 2019.

Detta sker helt:

 • utan krig
 • utan torka
 • utan naturkatastrofer

…anledningen är en enda, socialism.

Krisen drabbar även grannländerna hård

Foreign affairs

-Pettersson noterar dock att SVT med flera ofta skyller på sjunkande oljepriser, men oljepriserna är internationella och har sjunkit över hela världen och jag har inte hört talas om någon flyktingkris i Norge.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

 

 

 

 

Men på senare år har socialistregeringens ekonomiska vanskötsel i kombination med sjunkande oljepriser orsakat den värsta krisen i landets historia. Negativ tillväxt, hyperinflation och akut varubrist har utlöst en humanitär katastrof.

Venezuelas flyktingkris är den största i Sydamerika någonsin. Och detta alltså helt utan krig, torka eller naturkatastrofer. Bara socialism.


6 responses to “Det är socialismen, bara socialismen

 • age

  – och vi har våra LANDSFÖRRÄDARE som
  styr Vårt Fosterland mot Kaos!

  Tack, alla ni som röstat på LANDSFÖRRÄDARNA!

  – men ni fattar väl inte bättre än så?
  50% av befolkningen är ju dummare än
  genomsnittet!
  – och det får vi andra lida för!

  Gilla

 • Kungen

  Socialism är ett gift som förstör allt. Den har ALDRIG FUNGERAT NÅGONSTANS

  Gilla

 • Tony

  Kommunister kan förstöra det mest välmående land med sin ideologi, se på Sverige, dom kallar sig visserligen inte kommunister här men fungerar likadant, där toppen förser sig , folket utarmas, precis vad som skett där, och som sker här i detta arma land!

  Gilla

 • Maya

  Alla socialistiska regimer faller samman förr eller senare.Sedan får man inte heller förglömma den utbredda korrumptionen som kommer som ett brev på posten i dessa länder.Fickorna fylls på makthavarna och vanligt folk förföljs och svälter.Sverige är på god väg dit.

  Gilla

 • Billy Boy

  Krisen i Venezuela. Presidenterna Hugo Chavez (avliden i cancer) och efterträdaren Nicolás Maduro har med sin socialistiska politik lyckats vanstyra och ödelägga ekonomin i ett land med enorma naturrikedomar t. ex oljereserver jämförbara med Saudiarabiens.

  Jeanders bildblogg

  Det råder brist på det mesta, livsmedel, mediciner och hygienprodukter. Inflationen och brottsligheten är skyhög. Miljoner människor lever i otrygghet och misär och flyr till grannländerna Colombia, Brasilien m fl.

  Gilla

 • Argus

  ”The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of Socialism is the equal sharing of miseries.” (Winston Churchill, House of Commons, 22 October 1945)

  Nu är det sista inte riktigt sant, det är bara att titta på Maduro för att inse att alla inte far illa.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: