Döden i Medelhavet är ett brott mot mänskligheten


INSÄNDARE. Malmö 1-8-2019. Till Per Wirten , frilansskribent och författare

Angående din artikel på kultursidan (betalvägg) i sydsvenskan så påstår jag i motsats till dig att döden i Medelhavet inte är ett brott mot mänskligheten. Dom som går ombord på en båt som mest kan liknas vid ett sjunkande vrak eller en gummibåt som det kan gå hål i vilken sekund som helst får faktiskt ta detta helt på egen risk och kan bara ställas till svars själva vid en eventuell katastrof.

Särskilt när man betänker att flytetyget överbelastas med kanske flera hundra procent mot vad det är avsett för. Särskilt oansvarigt är det när man t om tar med sig småbarn ombord.

Eftersom den övervägande majoriteten som ”flyr” över Medelhavet inte är flyktingar i ordets rätta bemärkelse utan ekonomiska ”flyktingar” som söker sig en bättre tillvaro i Europa så är det helt fel att kalla det som händer för ett brott mot mänskligheten. Vilka är det som i så fall är ansvariga för detta brott mot mänskligheten?

Jag förmodar att du anser att alla vi som bor i Europa är dom skyldiga? Jag känner mig i så fall inte alls personligen skyldig till döden i Medelhavet.

Du skriver att döden i Medelhavet är en juridisk och politisk fråga men också en moralisk som ingen kommer undan. Jag känner ingen som helst moralisk skuld i denna fråga eftersom jag inte på något sätt har medverkat eller tvingat dessa människor att äntra båtar eller gummiflottar för att ta sig till Europa.

Du tar i din artikel upp fallet med den treårige Aylan Kurdi som drunknade på hösten 2015. Pojkens död kan bara beskyllas föräldrarna som t om  riskerade sina barns liv för att ta sig till Europa efter att ha levt i Turkiet en längre tid där dom inte var utsatta för någon som helst förföljelse och var inte på något sätt tvingade ut på havet och ”fly”.

Aylan 3 år, död på en strand vid Medelhavet.

Du skriver att du inte får glömma Aylan Kurdi och att detta är mitt Europa. Det är mitt Europa också och jag vill inte att mitt Europa invaderas av människor komna från primitiva  kulturer och länder där man löser allt med våld och där människoliv inte betyder någonting. Jag vill inte att mitt Europa förvandlas till det som sker i dom MENA – länder därifrån majoriteten av ”flyktingarna” kommer.

Eftersom jag idag är 67 år och har det mesta av mitt liv bakom mig så är det inte av personliga skäl jag skriver ovanstående utan av omsorg av mina barn och barnbarn. Jag vill inte lämna över ett Europa till dom som förvandlats till ett mångkulturellt inferno där inslag som vi dagligen bevittnar från MENA – länderna och  t ex Afghanistan sker dagligen.

Att släppa in dessa inslag i Europa är något som verkligen och mer befogat skulle kunna benämnas för ett brott mot mänskligheten, ett brott mot mänskligheten i Europa begånget av en allt för stor dela av våra politiker.

Och där även du är medskyldig, Per Wirten!

Sandor Herold, invandrare i Malmö


31 responses to “Döden i Medelhavet är ett brott mot mänskligheten

 • Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet

  För att inte tala om den skuld alla fulmedier och fulpolitiker har som bedrivit den signalpolitik som lockar ut dessa människor på Medelhavet.

  Vill man rädda människoliv och stoppa floden av tårar så finns det tre saker att göra.

  1. Inte stödja krig. Miljontals människor dör i krig.
  2. Inte delta i krig under skönskrivningar som ”missioner” eller ”insatser”.
  3. Inte bedriva dålig signalpolitik, som gör att människor dör
  4. Repatriera, vilket är bra signalpolitik som skickar signalen att chansen till storbilds-TV i EU, pparabol och moskéer är obefintlig och att Medelhavsturer därför är helt meningslösa.

  Hur gör vi som medborgare för att stoppa floden av tårar?

  Jo, vi blir superintelligenta och röstar för partier som verkar för Swexit, fred, påskrift av kärnvapenavtalet, d.v.s. fredliga partier som valsdsamverkar, tar sig upp över 4% och ersätter den hjärtlösa korruptionen…och finns de inte, så skapar vi dem! Allt annat är hjärtlöst i en demokrati. I en demokrati är detta vårt ansvar, ingen annas.

  Gilla

 • Maja

  Ett brott mot manskliga rattigheter har begatts av Europa . Vi ursprungsfolket tvingas in i mangkulturen.

  Gillad av 1 person

 • Maja

  Ni skall skilja pa tidiga invandrare tyskar, finnar, jugoslaver, turkar med flera som kom hit och byggde upp Sverige. Forsok inte att ljuga att alla invandrare ingar, dem som kom hit pa 80 talet och framat ar snyltare.
  Oavsett ras, religion …. IS folket ar nojda for sana som Thor har forsoker forsvara.
  Da skulle Sverige ha bromsat .Och stallt krav.

  Gilla

 • Tore

  Nej, dom har rykte om sig att leva på bidrag och det är inget rykte det är sant.

  Gilla

 • Tore

  Du glömde alla pedofiler, mördare, väldtäktsmän, rånare, kvinnoskändare Thor!

  Gilla

 • Tore

  Det är en välsignelse för det Svenska folket samtidigt som det är en tragedi för dom anhöriga.

  Gilla

 • Tony

  Alla som skriver i Sydsvenskan anfäktas av en otroligt hög moral, baserat på andras bekostnad, var kommer alla dessa Moralkärringar av båda könen ifrån? Men det är en moralkänsla dom har så länge det inte drabbat deras eget område ännu, men var lugn, det kommer!

  Gilla

  • Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet

   Moralfilosofi och känsla är utmärkta saker, men utan rationalitet och förmåga att tänka rätt i flera led så är moral inte moral, men dum kortsiktighet som enbart skapar mer lidande.

   Samtidigt har vi som är mer rationella ett ansvar mot de som inte är det. De förstår inte hur kortsiktiga de är. De ser inte sambanden.

   Föreställ dig att du är en av dem! Hur ska du kunna förstå din egen belägenhet? Det kan du inte. Du saknar exakt den rationalitet som krävs för att vara rationell. Du är ett lätt offer för den fulmedia vars ägare profiterar på den kortsiktiga ruljansen.

   Således är det i en demokrati de rationellas ansvar att blanda rationalitet med känsloargument på ett hållbart sätt. Så kan vi bespara många människor floder av tårar och hjälpa mer effektivt lokalt, men även rädda vårt eget land.

   Win-win-win.

   Gilla

 • Tony

  Om man skulle ta emot alla som det är synd om och som är fattiga
  så torde det röra sig om flera hundra miljoner, och om då alla kommer till Europa och ska ha Europeisk standard, så är vi snart lika fattiga själva,
  och om alla blir fattiga, vem tjänar på det?
  All hjälp bör ske på plats, och inte med pengar, och heller inte sådant som kan omsättas i pengar.

  Gilla

 • Bosse S

  Per Wirtén tillhör de bättre bemedlade i vårt samhälle. Han är ekonomiskt oberoende och förstår inte att inte många svenskar har samma ekonomi som han.
  Eftersom hans inkomster ger ett ganska stort överskott, anser hans ego att
  alla andra har råd att vara med och idka välgörenhet.
  Han är så självgod och uppfylld av av sina ”goda gärningar”, när han skriver att vi bryter mot de mänskliga rättigheterna när de ekonomiska flyktingarna riskerar sina liv för att komma till Europa.
  Han bryr sig inte om det han skriver är rätt eller fel, eftersom det det han skriver visar att han är på den goda sidan där man är generös mot sina medmänniskor.

  Gilla

  • Elin

   Håller inte riktigt med dig. Per Wirtén säljer sin trut för pengar. Han vet mycket väl vad som är bra och dåligt för landet men han tänker på sig själv främst.

   Du tycker illa om invandrare precis som 90% av svenskarna. Men om jag ger dig 1.5 mille per år för all framtid så länge du säger motsatsen. Du behöver inte tycka motsatsen bara propagera för invandring och mångkulturens alla fördelar.

   Hänger du med?

   Gilla

   • Salladin

    Precis som kvinnor då. De är alla h0r0r, det enda som skiljer dem åt är priset.

    Gilla

 • Kattsand

  Var det inte till och med någon politiker som jämförde ”döden i medelhavet” med förintelsen för några år sedan?

  Gilla

  • Olof.p

   Det var samma politiker som sa att man är svensk om man åker tunnelbana i Stockholm. Det är nog inte många hästar hemma där.
   Undrar om dom som röstar på mijöpartiet är lika galna?

   Gilla

  • G54

   Jo, den jämförelsen gjordes men där gick gränsen och den evige gick i taket så det var bara att pudla.

   Gilla

 • Olof.p

  Vill minnas att det är kapten som är juridiskt ansvarig för sin båt eller skepp.
  Vem minns inte Costa Concordia, där hängdes kaptenen ut ordentligt för att han gick på grund och satte sig i en livbåt först av alla.
  Det var inga kapitalisters fel som det alltid är när flyktingbåtar förliser.

  Gilla

 • Nisse

  Alltid någon annans fel.

  Det var precis det som Olof Palme och Lennart Geijer kämpade så hårt för, ta bort det personliga ansvaret.

  Med facit i hand, det blev ju riktigt bra. Eller hur……….?

  Gilla

 • ossie

  Det är ett brott mot alla civiliserade hederliga europeer att släppa in alla dessa både brottslingar lycksökare etc. till europa. Heder åt Ungern, Polen m fl som gör vad de kan för att skydda sin egen befolkning. Löfven, Merkel, Macron m fl bör ställas inför rätta för vad de gjort Europeiska folken.
  *

  Gilla

 • Argus

  Jag ser på Sverige som landet som jag ärvt av mina föräldrar och som jag lånar av mina barn. Det är alltså inte mitt, eller andras, att ge bort.

  Hur svårt kan de va’?

  Gilla

 • Maja

  Ett brott mot mänskligheten är import av valboskap från Afrika !
  Vi vita är utsatta och känner inte oss bekväma längre . Alla mår dåligt och är oroliga.
  Apartheid råder här .

  Gilla

  • Kenneth Sanfridsson

   När man dessutom vet vad agendan för valboskapen från Afrika är, då blir man riktigt mörkrädd..

   Gilla

 • Janne

  Till syvende och sist,är det inte Europas idiotregeringar som bär
  skulden till dessa dårskaper med lockande bidrag bostäder pengar
  mobiler paddor mm som är dom skyldiga till detta och som sätter
  bla Sveriges kommuner på pottkanten och somliga av dom är
  konkursfärdiga plus allt våld mord bränder våldtäkter rån stölder.
  Allt detta stöds av en helt inkompetent och korrupt regering som
  är framröstad idioter som röstade som man alltid har gjort av tradition.

  Gilla

 • Anders Nilsson

  Nu börjar jag fatta. Om jag bestämmer mig för att klättra uppför Mount Everest och jag avlider så är detta alltså ett brott mot mänskligheten.

  Gilla

 • Maja

  De högst ansvariga är de själva som betalar för resan till smugglare. Samt Europas regeringar som inte stoppar detta.
  Vi skall inte skuldbeläggas för detta, vi har aldrig önskat dessa människor hit.
  Vi är offer i sammanhanget. Offer som tvingas både bekosta flyktingarnas liv och ta konsekvenser för allt växande våld. Ett kraftigt försämrad samhälle inom alla områden.
  Hur många personer har Sverige offrat ? Ingen vågar föra statistik om det. Avser alla rånade, misshandlade, mördade , och många som har genom trakasserier och hot valt att ta sina liv.
  HUR MÅNGA ÄR DEM?

  Gilla

 • Mm

  Sandor, väl talat. Tänker på din kamp för rättvisa och nu skall staten/rättsväsendet in och knäppa dig och vi alla andra som vill ha hederliga människor omkring oss och leva det strävsamma liv som generationer före oss levt.
  Skam åt alla som berikar sig själva med allas våra skattepengar vare sig de är inhemska eller inkommande lycksökare.

  Gilla

 • Blodsven

  Alltid är någon annans ansvar, och oftast svensken som ska ha skit för allt elände i världen. Allt enligt vänsterns, idiotjournalister och feminizmens logik…

  Gilla

 • Sara från Skåne

  Per Wirtén är en avdankad rock/schlager-recensent i slaskmedia och absolut inte juridiskt kvalificerad att uttala sig om vad som utgör rekvisit för ”brott mot mänskligheten”.

  Gilla

 • Stenbock

  Sandor:
  Instämmer som vanligt helt,i din sakliga beskrivning !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: