Brist på bostäder

SVT Värmland redovisar siffror från Boverket som visar att 8 av länets 15 kommuner (Storfors ej medräknad) saknar bostäder för funktionshindrade.

Det gäller Arvika, Hammarö, Karlstad, Kristinehamn, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.  6 av dessa kommer inte ens att täcka behoven inom två år.

”En konsekvens blir ju att personer med funktionsnedsättning inte kan flytta hemifrån. Det är fel att vuxna barn tvingas bo hemma och det är ännu mer fel att vuxna med funktionsnedsättning som vill och har rätt till ett eget boden för att få ett självständigt liv inte ges den möjligheten”

Så säger ordföranden för Funktionsrätt Sverige. Minst en av kommunerna har redan ålagts ett vite, vilket sker om kommunerna inte får fram lägenheter i rimlig tid.

SVT

Samtidigt finns samtliga åtta ovan nämnda Värmlandskommuner, förutom Säffle, med på den lista över kommuner som prioriterar nyanlända i bostadskön.

Läser man sedan intervjun med ordföranden för Funktionsrätt Sverige i tidningen Hem & Hyra, inser man att Värmland inte är ensamma om att inte kunna ordna boende åt funktionshindrade. 169 kommuner har brist på boenden för funktionshindrade och det är en ökning med 35 procent på fyra år. Stor-Göteborg är ett av de områden i Sverige där bristen är som allra störst. I Stor-Göteborg återfinns Kungsbacka kommun och i denna kommun har kommunledningen beslutat att bygga 52 nya hyreslägenheter som endast nyanlända ges chansen att hyra.

Petterssons mejlade ansvarig kommunordförande, moderaten Hans Forsberg, och i hans svar antyds att den socialistiska regeringens nya bosättningsplan i kombination med ett alldeles för stort asylmottagande är orsaken bakom.

I det sammanhanget är det bra att påminna om de ord Ylva Johansson (S)  yppade i media där hon presenterade just bosättningslagen.

8 thoughts on “Brist på bostäder

  1. Dessa kriminella kommunalpolitiker som verkligen ställer grupp mot grupp borde ställas inför rätt och få riktigt kännbara straff. Deras enda chans att klara sig är väl att de, utan tvekan, kan anses vara så mentalt efterblivna och förståndshandikappade så de inte kan dömas.

    //Gunnar

  2. DÖ-regeringen med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) fick ju redan 2018-02-07 ett erbjudande från Afghan- / Iran-aktivisten Fatemeh Khavari att Bygga Landet …

    https://petterssonorg.files.wordpress.com/2017/09/vi-bygger-landet.png

    … genom att sätta in c:a 30.000 av Fatemehs ”duktiga arbetskrafter” så att den akuta bostadskrisen i Sverige kunde lösas …

    https://petterssonorg.files.wordpress.com/2018/02/fatemeh_twitter_byggjobbare.png

    Varför har varken den förra DÖ-regeringen eller den nya JÖK-regeringen ännu inte kommit till skott och nappat på detta mycket ”generösa” erbjudande så att det brådskande bostadsbyggandet kommer igång någon gång?

  3. https://img.morgenpost.de/img/bezirke/origs226618191/0218435804-w619-h960-q85/b0ed8210-b1d7-11e9-890f-9eedfc1fff89.jpg
    Bilden ovan från en av flera kyrkogårdar i Berlin,som nu hotar jämnas med marken. (Bild från Berliner Morgenpost)
    Vore det endast för handikappade det funnes brist,skulle väl detta lätt kunna avhjälpas. I våra s.k. ”storstäder” råder enorm bostadsbrist för alla, sjuka som friska. I Stockholm påstås väntan i bostadskön vara 100-årig !!
    I min gamla stad Berlin,har nu anstormningen av främmande folkslag inneburit,att de funderar beslagtaga äldre kyrkogårdar för nybyggnation.
    Detta diskuteras nu,eftersom de dessa gröna oaser i stenöknen är enda kvarvarande,levande miljön milsvitt.
    Själv fick jag en underlig känsla,när jag idag läste hur min hustrus äldre familjegrav,nu riskerar bebyggas med ”Hus för journalismen”.
    Ingen hänsyn tages längre för sista vilorummet,när det gäller tillgodose den nya befolkningstillväxten.
    För visst låter det bättre,när man talar om behovet för olika gemennyttiga lokaler,än att öppet redovisar hur de ”asylsökande” skall tillgodoses ?

    • Visst men visst.Väldigt ansvarstagande flitmyra som bryr sig om sitt folk och ser till att de egna går i första hand ….eller?

Kommentera