Den diskriminerade bostadsmarknaden


Det är nu allmänt känt att kommunerna frångår sina principer om ett kösystem på bostadsmarknaden. Den allt för stora invandringen i kombination med för få bostäder har fått konsekvenser och vi har nog bara sett början.

Undertecknad har vänner som flyttade från kommunen för många år sedan för att istället slå ned sina bopålar i Kungsbacka. Vi brukar träffas emellanåt och så skedde förra veckan. Det stora samtalsämnet kring matbordet rörde en händelse som fått uppmärksamhet i främst alternativa och sociala medier och jag tror ni vet vad…

Ni vet vid det här laget att Kungsbacka kommun tvingats ta emot fler nyanlända än de kan hantera. Regeringens nya bosättningslag har tvingat dem till drastiska åtgärder, vilket innebär att 52 nya hyresrätter byggts, enkom för nyanlända att hyra. Infödda och invandrade svenskar gör sig icke besvär.

Om detta är ett samtalsämne i alternativa- och sociala medier, så går debatten minst lika het i kommunen där detta spektakel äger rum. Mina vänner berättade om den ilska och frustration som medborgarna i kommunen känner. Frågor har ställts till ansvariga politiker, möten har arrangerats och de ansvariga väljer förstås att skylla på andra.

Det mina vänner berättade var så intressant, att jag beslöt mig för att mejla den högst ansvariga politikern, moderaten Hans Forsberg. Forsberg svarade och det ska han ha en stor eloge för. Oftast möts skickade frågor med största möjliga tystnad, men de som svarar får alltid ett stort plus i kanten, oavsett vilket parti de representerar.

Så här såg mejlkonversationen ut.

Hej

Jag har länge funderat över hur ni politiker tänker och hur förtvivlat lätt det är idag att bli utpekad som rasist.

Jag hoppas att i.o.m. detta mejl få dessa frågor besvarade.

Jag syftar förstås på Kungsbacka kommuns beslut att bygga 52 lägenheter, vilka endast personer från utomeuropeiska länder har rätt att hyra. Efter att SVT visat reportaget om den syriske man som anlände till Sverige för sex månader sedan och som nu i bild tackade svenska folket för familjens splitter nya lägenhet, har diskussionerna gått heta. Jag har bekanta i Kungsbacka och det var tack vare dessa som nyheten nådde mig och senare togs upp bland vänner, bekanta och arbetskamrater. Att reaktionerna i er kommun varit kraftfulla känner ni nog till och i sociala/alternativa medier har detta varit ett stående inslag den senaste veckan.

Kan ni som politiker känna uppgivenheten hos de ungdomar som vill, men inte kan/har råd att flytta hemifrån p.g.a. bostadsbrist/höga hyror? Kan ni förstå frustrationen hos de föräldrar som ser uppgivenheten hos sina barn och som dagligen blickar in i deras sorgsna ögon? Kan ni förstå ilskan hos både ungdomar och deras föräldrar när de i medier läser om nyanlända från utomeuropeiska länder som erbjuds nyproducerade lägenheter efter bara några månader i Sverige?

Självklart gör ni det.

Nu är jag medveten om att den socialdemokratiska regeringen med sin bosättningslag tvingar kommunerna, inte bara Kungsbacka, att vidta extrema åtgärder för att lösa situationen. Dock är det ni i Kungsbackamoderaterna som initierat detta beslut och den bakomliggande orsaken bidrog ni som parti i högsta grad till under era år i regeringsställning.

År av naiv, kravlös och överdimensionerad asyl- och anhöriginvandring har lagt grunden till bostadsproblemen och en rad andra bekymmer som Sveriges kommuner nu tvingas brottas med under ett stort antal år framöver.

Hur tänkte ni som parti?

Om du Hans och ni moderater vill försöka förstå hur rasism uppstår, så har ni här ett utmärkt exempel.

M.v.h.

Svaret från Hans Forsberg (M) kom efter någon dag och lyder så här.

Hej 

Förstår din frustration och uppgivenhet. Har känt den ända sen 2015. Sverige har tagit emot väldigt många flyktingar ca en halvmiljon förra mandatperioden om man räknar in anhörig invandringen. Sverige har genom val valt att fortsätta denna politik och om Kungsbacka skall ta emot de som regeringen beslutar om blir det ca 200 per år plus anhörig invandring, de senaste tre åren har det varit 300 per år. Då lagen tvingar oss måste vi lösa det på något sätt. Vi har jobbat genom att kommunens bostadsbolag Eksta som har byggt lägenheter runt om i kommunen. Vi har avtalat med olika fastighetsägare och vi har annonserat och bett fastighetsägare hyra ut rum. De flesta har vi fått inhysa i olika genomgångsboende och sovsalar. Nu har vi inga fler platser utan får ta idrottshallar om vi inte löser på något annat sätt.

Eksta har tagit fram en ett enklare byggnation som har uppfört på tillfälligt bygglov och de bostäderna kommer att hyras ut på två årskontrakt till nyanlända. Det kommer byggas fler hus och radhus på samma fastighet som kommer säljas på marknaden för vanliga köpare. Alltså dessa bostäderna är genomgångsbostäder.

Om inte förändring sker så kommer det påverka Kungsbacka på ett betydande sätt. Kungsbacka är 0.1 procent av Sverige och en halv miljon gör ca 5000 personer eller ett Åsa per mandatperiod.

Förutom det så kommer detta påverka kommunens ekonomi då många kommer att få ha försörjningsstöd. Statens  stöd till nyanlända innebär att bostaden inte kan kosta för mycket för då får kommunen skjuta till de pengarna.

Har du nån lösning så mottager jag gärna goda idéer.

Hälsningar

Hans Forsberg erkänner att Sverige tar emot alldeles för många asyl- och anhöriginvandrare och att kommande år lär spä på problemen, inte minst de ekonomiska och den på bostadsmarknaden. Tyvärr lyser självkritiken med sin frånvaro, ty grunden till detta kaos har legat och pyrt i flera decennier och under Fredrik Reinfeldts era var Moderaterna väldigt angelägna om att öka invandringen till nya rekordnivåer. Forsberg verkar uppgiven och har till synes slut på egna idéer. Det kan inte båda gott för de medborgare som bor i Kungsbacka kommun, lika lite som det gör i Grums, Kil, Filipstad och alla andra orter där den överdimensionerade invandringen skapar stora problem.

Jag varken har eller tänker ge Hans Forsberg (M) några idéer. De finns redan framför hans ögon. Stoppa asyl- och anhöriginvandringen under oöverskådlig tid och påbörja en återvandring till de hemländer som behöver byggas upp. Fast ett svar skickade jag honom att begrunda.

Hej Hans och tack för svaret.

Det gläder mig alltid när folkvalda svarar på medborgarnas mejl.

Jag vet att mina bekanta i Kungsbacka känner en oro inför framtiden. En oro för att Kungsbacka hamnar i samma situation som Grums, Kil, Ronneby, Filipstad och andra mindre kommuner där regeringens bosättningslag skapat enorma problem. Enligt Migrationsverket väntas runt 300 000 asyl- och anhöriginvandrare komma till Sverige fram till 2021, så jag antar att du som kommunalråd känner en viss bävan inför detta faktum.

Naturligtvis är det nuvarande regering som bär en stor skuld till detta och många är det som höjer ögonbrynen när regeringen tillsammans med L och C åter skapar incitament för en ökad asylinvandring med sina nya och än mer generösa regler. Tyvärr saknar jag självkritik från er moderater, ty under era år med Fredrik Reinfeldt lades grunden till 2015 års kaos. Det var dessa åtta år som gjorde att jag övergav Moderaterna för att istället lägga min röst på det parti ingen vill samarbeta med, men som visar sig haft rätt om det mesta, inte minst migrationspolitiken. Glädjande dock att nuvarande partistyrelse inser problem och vill göra något åt dem, men tyvärr tror jag det är för sent och tyvärr tror jag Sverige är på väg mot något riktigt tråkigt.

Om ni moderater väljer att aktivt skapa förutsättningar för en minskad asyl- och anhöriginvandring, samt en återvandring, är jag inte främmande för att åter ge min röst på Er i kommande val. Än så länge är det bara ord, men byts orden till handling har ni många röster att hämta hem från andra partier.

Trevlig sommar.

M.v.h.

I skrivandets stund har inget svar ramlar ned i inkorgen, men vi får se om ett sådant dyker upp. Om så är fallet, uppdateras detta inlägg.


14 responses to “Den diskriminerade bostadsmarknaden

 • Brist på bostäder | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Petterssons mejlade ansvarig kommunordförande, moderaten Hans Forsberg, och i hans svar antyds att den socialistiska regeringens nya bosättningsplan i kombination med ett alldeles för stort asylmottagande är orsaken bakom. […]

  Gilla

 • Anders Lundin

  Moderaterna röstade för anvisningslagen i Sveriges riksdag 2016!
  Så moderaten kan ju börja med att beklaga sig hos sin partiledning?!

  Gilla

 • grunehetgrot

  Det är ju så att allt helvete som drabbar Sverige är 7-klövern orsak till tillsammans med de idioter som röstat på dem.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Sverige med sitt öppenhjärtliga folk !

  Gilla

 • Olof.p

  Patetiskt när politiker refererar till lag. Det är ju dom som hittar på lagarna själva. Jämför 10 000 afghaner utan id-handlingar borde inte ha tillträde till Sverige. Vips skapade de en ny lag för dessa.
  Jag säger bara
  – Hitta kör jävelen på lite lagar som passar oss svenskar också!!!

  Gilla

 • angelicaplacet

  M,C,L,KD som styr i Kungsbacka är partier som under väldigt många många år har önskat en generös invandring till hela landet så det är svårt att förstå varför dom inte känner frid och lycka utan istället uppfattar det som ett problem när den stora invandringen kommer till deras kommun.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Passa på att oroa er över bosättningslagen och alla andra liknande världsliga saker medans tid finns!

  Inom en snar framtid kommer den etniska rensningen att börja på allvar!

  Man ser redan idag hur vissa områden och vissa orter köps upp av ockupanterna. Dom börjar med att köpa ett hus eller en lägenhet, lägger ihop och erbjuder grannarna bra betalt om någon vill sälja, då gäller det att hugga om du inte vill sitta med Svarte Petter!

  Sen när dom har blivit några stycken så börjar mobbingen av alla utanför klanen och eftersom dessa inte har någon egen klan som backar upp dom, kommer detta att fortsätta tills dessa väljer att flytta. Vem vill då köpa deras bostäder?
  Svar: ingen! Då kan dom köpa upp alla bostäder runtomkring för i stort sett ingenting alls! Listigt!

  Nästa steg efter det är att när ockupanterna har blivit tillräckligt många så kommer dom helt enkelt att bara jaga ut oss!

  Härlig framtid!

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Rent skitsnack att rika Kungsbacka skulle tvingas få ta emot fler än dom kan hantera! Varför skulle inte dom som röstade på Reinfeldts öppna era hjärtan politik få del av vinstlotterna?

  Tvärtom glädjer det mig att dom blir berikade, bosättningslagen är det enda jag har haft att glädja mig åt på åratal i Sverigeistan!

  Löjligt som vanligt att hålla på att gnälla på politikerna!

  Vad tycker ni att dom ska göra när dumsvensken som vanligt, röstar för att vi alla skall tvingas betala för vår egen utrotning val efter val?

  Konstigt för övrigt att Hans Forsbergs oro har kommit nu och inte 2006-7 när M gjorde upp med MP om att starta kalifatet! Det fick mig att ha röstat på M för sista gången någonsin!

  Ni som valde att förnedra er med att rösta på M efter 2006, trots alla svikna vallöften och en galen partiledare, får gärna förklara hur ni tänker!

  Gilla

 • bjornwiklund


  Att säkerställa att nyanlända har minst samma utfall som tidigare anlända och infödda är inte precis samma lika möjligheter utan fastmer mer samma lika utfall oaktat av etablissemanget skapade väldigt olika utfall….

  Alla typer av subventionerade jobb? Alla typer av till envar efter behov snarare än efter envars möjligheter….. osv….

  Allt för att patcha över de otroligt ogenomtänkta politiska besluten… och tyvärr sitter hela 7-klöverna med händer och fötter i syltburkarna utan möjligheter att ens till ett uns svära sig fria från stort ansvar….

  Vad skulle ett parti ex. vis moderaterna hamna i opinionen om man sade att eran med FR var ett stort misslyckande?

  Gilla

 • Maja

  Jag minns när jag 2010 ringde till olika kommunansvariga och frågade hur de skulle lösa problemen kring flyktingar.
  Många svarade att de TVINGAS anpassa och betala , trots att de insåg redan då att det här kommer att drabba de boenden i kommuner i form av nermontering av både sjukvård, omsorg och skola mm.
  De gavs inget val helt enkelt.
  Men då anser jag att de bör inte ha tassat fram i filttofflor utan sagt ifrån .men när de inte kan komma överens över partigränser ser vi resultatet nu. Katastrof.

  Gilla

 • Maja

  Det är en svår sits för Moderater när Reinfeldt har skapat kaoset och när de svarar till privata mejl, samtidigt som de tvingas att vara lojala mot partiet.
  Jag är säker på att flera Moderater känner som Hans och även att mycket blev osagt på grund av rädsla.
  Om SD kunde få mer makt och fick samarbeta utan att de skulle kallas för rasister mm skulle vi kunna vända blad till det bättre. fast Sverige har gått förlorat, ingen återvändo.
  Tänker ofta på våra ungdomar och andra när jag följer cirkuset kring bostadsmarknaden.
  Min släkting sålde radhuset , flera etablerade par fick backa för de fick inga lån.T.ex ett tandläkarpar , en egen företagare med goda inkomster. Hur tänker bankerna när de inte beviljar lån för folk med fast anställning och redovisning av fast lön?
  Tänk sedan på alla hundra tusentals som har tillfälliga anställningar och inte har en chans att köpa eget.
  Det som sker i Sverige i dag är sjukt. Sverige är ett sjukt land.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Beröm till dig , Stefan K.

  För en väl författad konversation med moderaten Hans Forsberg i Kungsbacka. Forsberg delar säkert dina synpunkter på problemets uppkomst och dess lösning.

  Men att säga det. Att svensk migrations politik har varit omdömeslös. Tack vare stor hjälp av moderaterna, bär naturligtvis emot. Även fast han inser det. Så då får självkritiken och erkännandet utebli , för att gå över till att se det hela som ”utmaningar”.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: