Nordkoreas skulder till Otto Warmbier och till Sverige

UTRIKES. Otto Warmbier var en amerikansk student som dömdes till 15 års straffarbete i Nordkorea i januari 2016 sedan han stulit en banderoll med ett politiskt budskap från ett förbjudet område i ett hotell. Han släpptes den 13 juni 2017 till sina föräldrar i Ohio, USA, men avled efter en vecka i USA. Hans föräldrarna uppgav då att han hade varit i koma i ungefär ett år. Otto Warmbier blev 22 år.

 

Otto Warmbier under rättegången.

I april 2018 meddelades att Otto Warmbiers föräldrar stämmer den Nordkorenska staten för sonens öde. ”Nordkorea, som är en skurkstat, tog Otto som gisslan för sina egna ondskefulla planers skull och torterade och mördade honom”, skrev föräldrarna i sin stämningsansökan.

US Marshals Service, som har beslagtagit det nordkoreanskt ägda fartyget Wise Honest, granskar hur man kan sälja det beslagna fartyget enligt en federalt domstol som ännu inte officiellt har beslutat om Otto Warmbier-familjen kommer att få försäljningsintäkterna .

”Marshalsen håller på att utveckla en bortskaffningsplan med hänsyn till saker som ålder, tillstånd och placering av fartyget,” sade en talesman för US Marshals Service (USMS) tidigare denna vecka. USMS övervakar förvaltningen och försäljningen av tillgångar som USA har tagit del av genom Justice Department’s Asset Forfeiture Program.

Wise Honest

Voa News

-Pettersson föreslår att USA håller sig i bakgrunden och att vi skickar vår utrikesminister Margot Wallström (S) till till Pyongyang och talar om för nordkoreanerna att de borde inte utveckla kärnvapen och underhålla ett stort försvar så länge de har skulder till Otto Warmbiers föräldrar och det svenska folket, och när hon ändå är där kan hon passa på att sälja några Jas-plan och lastbilar enligt den vanliga dubbelmoraltaktiken.

Det finns en nota som ingen betalar. En skuld till svenska folket som har vuxit till tre miljarder kronor. Det här är berättelsen om hur Sverige var först i västvärlden med att odla nära handelsrelationer till Nordkorea – och blev grundlurat.

Volvo och Atlas Copco litade inte på Nordkoreanernas betalningsvilja och vägrade leverera utan garantier om betalning och den garantin stod regeringen Palme och skattebetalarna för.

Ett driftigt sätt att finansiera atombomber.

För drygt 40 år sedan såg den svenska vänstern positivt på Nordkorea, som Sverige inledde ett gemensamt äventyr med. Sverige hade i april 1973 som enda västerländska stat erkänt folkrepubliken Nordkorea. I dragkampen mellan kommunism och kapitalism, hade svenska vänsteranhängare krävt erkännandet med argumentet att Sydkorea erkänts redan 1959, och att Sverige måste vara neutralt. I Sveriges Television hade Nordkorea dessutom omtalats som ett ”ekonomiskt under”, och många svenska storföretag välkomnade en ny jungfrulig exportmarknad bakom järnridån.

Enbart Volvo hade bums efter erkännandet av Nordkorea fått en order på 1000 bilar. Och räknat i pengar hade erkännandet på kort tid gett beställningar på motsvarande fyra miljarder kronor i dagens penningvärde. Exportörerna var samtidens svenska jättar som Atlas Copco, Asea, Kockums och Alfa Laval.

– Det var en märkligt storskalig satsning som hängde ihop med svensk utrikespolitik med Olof Palme i spetsen, minns Ian Lines som då jobbade på Volvo.

Sveriges jättesatsning i Pyongyang våren 1975 genomfördes enligt planerna, men blev en kommersiell katastrof. Nordkorea lade inte en enda ny order. Ett extra bottennapp var att flera svenska företagare blev utestängda från sin egen utställning under en av mässdagarna då nordkoreanerna enligt Ian Lines ägnade sig åt industrispionage.

Hos de svenska exportjättarna hade Nordkorea bara beställt och beställt. Att landet inte betalade räkningar stod klart omedelbart efter industriutställningen. Erik Zachrison minns att han inte kunde åka hem, eftersom Nordkorea inte ens betalade för maskinerna som skulle bli kvar efter utställningen. Successivt vände sig allt fler av de svenska exportföretagen till Exportkreditnämnden – och fick betalt av svenska skattebetalare. Sveriges fordran på Nordkorea summeras än i dag med löpande ränta, och är nu på runt tre miljarder, en exportskuld större än för något annat land.

Intressant att Sveriges socialdemokrater inte har några som helst problem att umgås med kärnvapentyrannerna och tjuvarna i Nordkorea men vägrar förhandla med Sverigedemokraterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Nordkoreas skulder till Otto Warmbier och till Sverige

 1. Kom ihåg vice statsministern som inte betalade skatt eller parkeringsböter och handlade med regeringens kontokort för egen privat räkning.
  Typisk sosse.

 2. Det enda man kan känna beundran för den Svenska
  Vänstern för är att dom lurat skjortan av både regeringen resten
  av sju klövern plus Svenska Kyrkan, för alla dom verkar att köra
  Vänstern insnöade politik.

 3. Ja Palme hade ju mycket stålar som han och de efterföljande socialistgänget stal och stjäl från oss skattebetalare.

 4. Här lite mer detalj-info om mångmiljard-skulden som Nord Korea har till Sverige:

  Delcitat

  Kim Jong-un smiter från miljardskulden till Sverige
  .
  I torsdagskväll åt utrikesminister Margot Wallström (S) middag med sin nordkoreanska motsvarighet, Ri Yong-ho i Arvfurstens palats på utrikesdepartementet.

  Frågan är om Wallström lyfte fram springnotan på tusen Volvobilar som Nordkorea tog från Sverige för drygt 40 år sedan.

  Skulden har vuxit till cirka 2,7 miljarder kronor. (D v s var det då i mars 2018. Skulden har tydligen nu år 2019 vuxit till c:a 3 miljarder kronor. Min anm.)

  – Frågan är inte om Nordkorea kommer betala tillbaka utan när de kommer att göra det, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör för Exportkreditnämnden (EKN). (Publicerat 16 mars 2018)

  Slut delcitat

  Läs gärna mer på:

  https://www.expressen.se/dinapengar/kim-jong-un-smiter-fran-miljardskulden-till-sverige/

  Det vore väl välkommet med ett tillskott på c:a 3 miljarder kr från Nordkorea till den svenska statskassan där bristerna inom det försummade sektorerna som rättsväsendet, vård, skola, omsorg, socialförsäkringar (inkl. pensioner), försvaret, energi till lägre kostnader, underhåll och utbyggnad av infrastruktur (vägar, järnvägar, bredband mm), arbetsmarknaden, migrationen (inkl försörjning av ”svenska” IS-terrorister m fl). På alla dessa områden har de sammanlagda underskotten redan vuxit sig till enormt stora tal.

 5. Tre miljarder till Nordkorea är småpotatis jämfört med de hundratals miljarder som Olof Palme, Pierre Schorrie och Sten Andersson med flera åkte runt i världen och skänkte till marxistiska diktatorer och massmördare.

 6. Margot Wallström har redan varit i Pyongyang tillsammans med hundraettåringen Karlsson och Julius.
  De lurade Kim på 4 kilo utan.
  Tack Jonas Jonasson för din underhållande bok.

 7. Bravo Pettersson!
  Den Svenska Vänstern har i mycket stor omfattning alltid utan minsta eftertanke hyllat stater som bevisligen mördat många oskyldiga människor!
  Nu vill de att även Sverige ska bli en efterbliven kriminell bananrepublik där import-kriminella män med ”rätt” utländska rastillhörighet, relion och politisk åsikt ges ”Herrefolks-status”.
  Problemet är tidigare hade de inte ett brett stöd av sjukligt korrupta kriminella Åklagare, Domstolar, Socialtanter eller tjänstemän i Polisledningen.
  Inte heller av tvångsfinansierade Media-Politrucker som hyllar import-kriminella rasistapor som ”Utsatta Grupper” och Naziststämplar fattiga skötsamma Svenskar med empati för brottsoffer!
  Tyvärr är det helt utsiktslöst att prata med denna samlade korrupta kontorist-cancer!
  De måste bekämpas precis som deras mentala tvillingar: Andra Världskriget värsta Landsförrädare!
  Lite komiskt att dagens PK-cancer har exakt samma logik i varför de arbetar för en Facistisk och Rasistisk främmande makt: pengar…

 8. ”Intressant att Sveriges socialdemokrater inte har några som helst problem att umgås med kärnvapentyrannerna och tjuvarna i Nordkorea men vägrar förhandla med Sverigedemokraterna.”

  Ja, här visar de sitt ”rätta jag”.

Kommentera