Blodbrist

Sjukvården i Göteborg vädjar till alla blodgivare att genast infinna sig och lämna blod.

Det råder blodbrist på sjukhusen i Göteborg och en av anledningarna är de knivskärningar som skett i staden den senaste tiden. Det är bra att människor blir blodgivare, men om anledningen är det eskalerande våldet i Sverige har det passerats en gräns som bör täppas till med omedelbar verkan. Eller ska vi acceptera den formulering vi numera får höra. “Det måste bli värre innan det blir bättre”?

SR

Ps. Hur länge tror ni det dröjer innan internationell media tar upp detta? BRÅ översatte en rapport om dödligt våld i Sverige åren 1990 – 2014 och det gjorde man säkert av en anledning.

11 thoughts on “Blodbrist

 1. Om GUD hade till avsikt att människan skulle lämna sitt blod till andra så hade han givetvis installerat en blodtappningskran på människokroppen, jag har aldrig sett någon och därför lämnar jag heller aldrig blod och jag kommer heller aldrig att mottaga något frivilligt.

 2. Sveriges folkvalda och tjänstemän borde föregå med gott exempel och regelbundet tvingas lämna blod till det svenska folket som förutsättning för att överhuvudtaget få ersättning för sitt arbete i det offentligas tjänst. Därigenom kan de motivera sin existens inför folket och väljarna slippa skämmas för att inte själva ge blod. Det ska i första hand gälla samtliga riksdags-, landstings- och kommunalpolitiker och deras anställda / arvoderade tjänstemän / tjänstekvinnor. Den som ger mest blod får väljarnas största förtroende och flesta röster, varför politiker i de stora partierna bara behöver ge blod fyra gånger om året medan de som riskerar att ramla ut i nästa val förmodligen kommer att tappa sig helt och därmed automatiskt försvinna från valsedeln.
  Systemet är sålunda självreglerande men fortsatt demokratiskt. En väsentlig effekt är att Sveriges får tillgång till en stor inhemskt producerad blodbank som fylls på regelbundet. En annan effekt, kanske väl så viktig, är de udda politiker som inte vill ge sitt blod för det svenska folket utan t.ex. reservera det för sitt privat bruk, sin egen familj, klan eller religion; inte heller är kvalificerad för lön eller ersättning.
  Således, kan det offentliga börja leverera det folket vill ha – blod. Politikernas blod, resten är bara trams.

 3. Att ge blod är i mångt och mycket en moralisk fråga. Vill man hjälpa sina medmänniskor. En dag kanske man själv behöver blod.

  Jag har under många år varit blodgivare, närmare 90 tappningar, men slutat. Allt för mycket av givarnas blod går till kriminella och till dessa vill jag inte lämna blod. Som blodgivare får du inte bestämma vem eller vilka som ska få det. Det är lite av en protest mot samhällsutvecklingen som har styrt mitt val.

  .I Sverige är det ca 3 % av de som kan/får som lämnar blod. Varje givare ger 4,5 dl blod per gång.

 4. Det är som om vi hade krig redan. Och det ser inte ut som om något annat än att knivskäringarna kommer att öka (våra politiker tänker inte göra något), så om det är brist nu, hur kommer det att gå sedan?

  Lite politisk korrekthet:
  “Det har aldrig varit så få knivskärinngar som nu” eller “Svenskarna har alltid skurit varandra”

 5. Jag lämnar blod ibland.
  Önskar man kunde kryssa i en ruta för att det inte ska gå till kriminella.
  Undra hur många planerade operationer som fått ställas in pga de kriminellas skottskador.

 6. I Finland får man en mindre ersättning när man ger blod. Typ 7 euro för några år sedan.Jag har för mig att de får ett presentkort värd summan om inte det är ändrad.
  Det skulle kunna få folket att ge blod.

  • Du kan välja mellan olika saker som ersättning. T.ex. hudkrämer, ljuslyktor, böcker etc. Tidigare även en trisslott men det kunde man inte välja senast.
   Jag ger inte blod för att få pengar utan för att hjälpa. En dag kanske jag eller någon nära behöver.

 7. Hur många muslimer lämnar blod? Antagligen ingen, kul att det duger med vårt “orena” blod, blandat med blodplasma från gris! Grattis!!
  Tycker att alla PK skall tvångstappas för den goda värdegrundens skull.

  • Jag lämnar blod i Kista, där jag jobbar och där är det en och annan kebab som lämnar blod faktiskt.
   Däremot undrar jag om alla är ärliga i sina svar om de t.ex. besökt områden med malaria, hepatit m.m. Har man det får man inte lämna blod.

 8. Om det är kriminella som behöver blod, så ge dem grisblod 🐷, de kommer garanterat inte märka nån skillnad, bara att de då måste byta religon.
  Så det blir en vinn vinn situation. 🤪
  De får behålla sitt liv och Sverige får en ny ”kristen, vinst för samhället”.
  Skulle det inte fungera, så är det kanske tråkigt för deras vänner, men det blir några kriminella färre.

Kommentera