Sandvikenrapporten 2.0 *uppdaterad


Ni minns Sandvikenrapporten som DN publicerade lagom till valrörelsen 2014? En rapport som Sandvikens arbetsmarknads- och trafiknämnd beställde visade att kommunens utrikesfödda invånare bidrog till att man gjorde ett plusresultat på hela 511 miljoner år 2012. 2018 publicerade DN äntligen en självkritisk artikel där man erkände de felaktiga uppgifter man gick ut med. 2017 visade det sig att Sandviken hade landets näst högsta underskott.

Nu går socialdemokraten Jan Eliasson ut och hävdar att flyktingarna bidragit starkt till den tillväxt Sverige och övriga västvärlden sett och kanske fortfarande ser.

Eliasson är dock uppriktig och skriver att vi inte ska skönmåla alla de allvarliga problem som invandringen medfört, men att vi heller inte ska demonisera.

Likt många andra försöker Eliasson invagga läsarna i tron att det är flyktingarna som är de stora problemet. Likt många andra har han förtvivlat svårt att förstå skillnaden på orden flykting och flyktingpolitik. Det är inte den enskilde flyktingen som är problemet, det är flyktingpolitiken.

Jag har svårt att se hur alla de tiotusentals, kanske hundratusentals, asyl- och anhöriginvandrare som aldrig arbetat eller betalat skatt bidrar till vår välfärd och tillväxten. Jag har väldigt svårt att se hur den importerade brottsligheten har bidragit positivt till den svenska välfärden och vårt samhälle.

Jag ger dock Eliasson rätt i att den arbetskraftsinvandring som skedde till Sverige fram till 70-talets första hälft var både bra, nödvändig och bestod av människor från kulturer likt vår egen. Den överdimensionerade asyl- och anhöriginvandringen som ersatte denna har varit och är en katastrof, samt sker från kulturer väldigt olik vår egen. Nu tror jag att Eliassons debattartikel i DN får ses i kontext av hans personliga intressen. Det jag inte bara tror, utan vet, är att Jan Eliasson aldrig behöver bekymra sig om den verklighet som svensk migrationspolitik inneburit för så många i det här landet.

DN

Uppdaterad 2019-07-23

Det har kommit starka reaktioner på Jan Eliassons debattartikel. Innehållet har både ifrågasatts och dissekerats. Johan Westerholm på Ledarsidorna går så långt att han kallar innehållet i texten för historie- och faktaförfalskning och ställer frågan om någon utnyttjar Jan Eliasson för egen vinning? Ja, han är ju socialdemokrat och i det lägret är desperationen över låga väljarsiffror total.

Ledarsidorna

 


16 responses to “Sandvikenrapporten 2.0 *uppdaterad

 • Kalasbetalaren

  Frågan är hur bra och nödvändig arbetskraftsinvandringen till Sverige egentligen var.

  Enligt mig bidrog den bara till att ge konstgjordandning till en redan dödsdömd svensk industri.

  Utan denna hade industrierna varit tvungna att rationalisera och satsa på teknik. Nu körde dom bara på som vanligt tills kraschen kom.

  Jämför gärna med Japan som oftast har gjort tvärtom mot Sverige hur utvecklingen har gått!

  PS. Detta är absolut ingen kritik mot alla dom som kom hit och arbetade, som slet för att vi alla skulle få det bättre. Många av mina vänner finns i denna grupp.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Eliasson är en äkta gåsleversosse som är en viktigpetter och har levt bland andra viktigpettrar under större delen av sitt liv. Han tycker att svenska arbetare och skattebetalare skall acceptera massinvandringen och dess konsekvenser av kostnader, kaos och inferno. Vi väntar bara på en uppmaning till folket/pöbeln liknande drottning Marie Antoinette, ” va har folket ingen mat, varför äter de inte bakelser istället?

  Gilla

 • Janne

  Är han en gåslever och kaviarkommunist som bara ser till sig själv och
  skiter i dom övriga svenskarna utan bara sprider kommunistpropaganda
  kring sig,nä han ska nog vara på Fårö bland likasinnade fårskallar så
  vi övriga slipper se honom.

  Gilla

 • Argus

  Jag tror inte att Eliasson någonsin har haft Sveriges bästa för sina ögon. Jag har försökt att få grepp på denna kanalje men inte ens Flashback har något konkret. Efternamnet Eliasson skulle kunna ge vissa antydningar men som sagt inget konkret.

  SwebbTV har ett inslag där han omnämns: https://youtu.be/25khNdRxILY

  Gilla

 • Treb

  @per22
  Eliasson har varit med och drivit $.iten dit vi är idag.
  PK agenden inleddes med Palme och c:o samt ALLA partiers medverkan.
  Hur skulle man annars fått igenom denna $verigefientliga sk politik i decennier???
  De har ju fullständigt ignorerat resultatet.

  Gilla

 • Olof.p

  Var det inte Jan Eliasson som har blivit så senil att han pratar med sin hund? Eller är det så att han inte har några vänner prata med? Eller är det så att det bara är hans hund som lyssnar när han svamlar osammanhängande?
  Vilket socialdemokratisk hån att prata med sin hund om landets problem över våra väljarhuvuden. Annars är han som sagt bara senil.

  Gilla

 • Tore

  En utvecklingsstörd person förstår att migration är negativt men inte Svenska politiker.

  Gilla

 • Nosferatu

  Att detta publiceras i DN förvånar inte. Den blaskan ligger bakom mycket skräp de senaste åren. Publiceringen av Sandvikenrapporten, de rasistiska brandmännen i Boden m.m.
  Wolodarski måste nog avgå för att blaskan ska återfå sin trovärdighet.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Bara bluff och båg i dagens trygga heliga och mångkulturella Islamistiska satelitstat Sverige !

  Gilla

 • Mm

  Fåntratten med den talande hunden framför flygeln fattar inte att det var mina skattepengar som ingår i de 511miljoner överskottet av industriflyktingprojektet Sandviken. Men NU är det dax för uppvaknandet om han begriper det med sin skattefria pension som jag bidrar med med min skatt på den urusla pension som jag själv betalat in på den urusla lönen. Det är skillnad på sosseadeln och folk som slitit hårt för det välstånd som de s.k flyktingarna tar del av utan att fatta att jag försörjer dem.

  Gilla

 • Vullis

  Jag förstår inte att han får sitt trams publicerat men det är väl för han har sommarställe på fårö och umgås med de andra sossarna som vill montera ner Sverige i rekordfart. Man har dragit lögn efter lögn för svenska folket. Gång på gång så har man fabricerat de mest otroliga lögner för att få nån att tro på det man gör.

  Jan Eliasson är en skitstövel, ett äckel helt enkelt.

  Gilla

 • Kent

  Jan Eliasson är en uppblåst nolla som om han vore snäll åtminstone mot sig själv pensionerade sig och slutade sprida en massa strunt.

  Gilla

 • Hajo

  Jan Eliasson är en vänster extrem aktivist med NOLL 0 trovärdighet!!

  Det

  Gilla

 • centurion

  Nästa valrörelse börjar väl inte förrän 2022, men det kanske börjar brinna under fötterna och känns som dags för nyval.

  Gilla

 • per22

  Jan Eliassons trovärdighet är förbrukad. Tragiskt att han måste avsluta sin framgångsrika karriär som en billig PK-lögnare.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: