Indiens rymdfarkost på väg mot månen


TEKNIK & VETENSKAP. Indiens rymdraket med månlandaren Chandrayaan-2 är på väg till månen efter flera tekniska problem i förra veckan.

Uppskjutningen var först planerad till förra måndagen men tvingades avbrytas i sista stund. Efter en veckas arbete kunde farkosten lyfta i dag.

Månlandaren ska undersöka vattendepåer på månens sydpol. Det blir landets första månresa där en obemannad farkost landar på månen.

Indiens första månresa var 2008 – då cirkulerade man runt månen, men det är en sak, att landa en helt annan sak.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Indiens rymdfarkost på väg mot månen

 • Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet

  Vi lärde oss första steget för att kunna kolonisera solsystemet. Detta skulle kunna vara mycket viktigt för vår överlevnad, om vi ex. lyckas preppa asteroider eller rymdstationer med ekologiskt hållbart livsrum.

  Livet på planeten har nämligen utsatts för olika utrotningsevent. rymdresor till månen och andra asteroider utgör möjligtvis en framtida försäkring för allt liv på vår planet, där olika arter redan utrotas i en accelererande takt, p.g.a. människans dumhet.

  Gilla

 • Paul Lögdberg

  Härligt att se att herren vid spakarna runt minut 2.40 fortfarande använder samma beprövade walkie-talkie teknik som Sheriff JW Pepper i Bond-filmen Live and Let Die från 1973.

  You can’t make this stuff up!

  Citat från filmen: ” Are you some kind of doomsday machine, boy?” Ha en härlig start på veckan!

  Gilla

 • Tefal

  Vi har lagt ner 1000-tals miljarder på månen hit och dit. Men vad har vi lärt oss? NADA, inte ett jota.

  Säg mig 1 sak du lärt dig av dessa resor mer än att många omkommit?

  Gilla

  • SasjaL

   Vi vet idag hur fort månen avlägsnar sig ifrån jorden via den laserreflektor man lämnade där vid en av månlandningarna. Månen har betydelse för tidvatten, klimatet, ett antal arter mm.

   Gilla

  • Lukas

   Vi lärde oss hur man tar sig dit.
   Vi lärde oss hur man tar sig hem.

   Gilla

  • Patrick

   Vi har lärt oss att det finns Helium-3 på månen. Efter utvinning kan 20 transporter om året täcka hela jordens energibehov.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: