Indien vill landa på månen – uppskjutning i kväll


TEKNIK & VETENSKAP. I kväll skjuter Indien upp en farkost med målet att bli det fjärde landet i världen att landa på månen. Efter den knappt 400 000 kilometer långa färden väntas själva landningen på månen bara ta 15 minuter. Landningen ska ske på månens sydpol mellan två kratrar.

Chandrayaan 2, Indiens månlandare

– Dessa minuter kommer att vara de läskigaste, för vi har aldrig tidigare försökt oss på ett så här komplext uppdrag, säger Kailasavadivoo Sivan, chef för den indiska rymdmyndigheten Isro. Hela uppdraget väntas ta ett år.

Den tropiska ön Sriharikota utanför Indiens sydspets agerar scen för en historisk debut sent på söndagskvällen. Därifrån ska rymdfarkosten Chandrayaan-2 skjutas upp – Indiens första försök att landa på månen. Efter den knappt 400.000 kilometer långa färden ska den långsamt stiga ned mellan två kratrar på månens sydpol.

Väl där ska den medföljande rymdsonden undersöka förekomsten av vatten och fossila lämningar som kan ge information om vårt solsystems historia.

Uppskjutningen sker bara några dagar före 50-årsjubileet för Neil Armstrongs historiska månresa. Tre år tidigare hade Ryssland landat historiens första obemannade rymdfarkost på månen, och Kina sållade sig nyligen till gruppen med månsonden Chang’e 4. Nu vill Indien vara med i gänget.

Arbetet med Chandrayaan-2 har tagit nära tio år, men prislappen är osedvanligt låg. Farkosten, månlandaren och sonden är nästan helt konstruerade och tillverkade i Indien, och har kostat motsvarande runt en och en halv miljard svenska kronor, vilket i sammanhanget är otroligt billigt.

De 15 amerikanska Apolloresorna under 1960- och 1970-talet beräknas ha kostat nära tusen miljarder – i dagens penningvärde.

KURIOSA: För 50 år sedan, den 16 juli 1969 lyfte Apollo 11 från Cape Canaveral i Florida. Den 20 juli landade månlandaren “Eagle” på månen. Klockan 02.56 morgonen därpå blev Neil Armstrong den första människan på månen. Han följdes 19 minuter senare av Edwin ”Buzz” Aldrin. De stannade i 2,5 timmar och samlade under tiden månföremål och gjorde vetenskapliga experiment. Den tredje astronauten, Michael Collins, fanns kvar i kommandomodulen Columbia i omloppsbanan runt månen. Sammanlagt har 12 personer gått på månen, alla mellan 1969 och 1972.

I april misslyckades Israel med att bli det fjärde landet att landa på månen. Israels satsning var dock helt privat och kostade kaffepengar jämfört med de andra äventyren.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “Indien vill landa på månen – uppskjutning i kväll

 • Indiens månlandning misslyckades | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Indien vill landa på månen – uppskjutning i kväll […]

  Gilla

 • Indiens rymdfarkost på väg mot månen | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Indien vill landa på månen – uppskjutning i kväll […]

  Gilla

 • Teknikproblem avbröt Indiens månresa i sista stund | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] & VETENSKAP. I går skrev vi Indien vill landa på månen – uppskjutning i kväll. Det gick inte så bra, Indien valde att avbryta uppskjutningen av den obemannade månraketen […]

  Gilla

 • Billy Boy

  När Stefan Löfven besökte industri-mässan Make in India i februari 2016 så tyckte han inledningsvis själv befinna sig i Kina, vilket han också råkade säga i sitt tal till åhörarna av de högsta dignitärerna i Indien …

  Det hade kanske skett en del ”tutande” i regeringsplanet under den långa och kanske tråkiga flygskam-färden från Sverige till Indien. Många förknippar spontant Stefan Löfven med FAS – Fetalt Alkohol Syndrom p g a misstänkt överintag av en av hans favoritdrycker …

  Gilla

 • Sten i Gatan

  Di däringa indianerna fick förra året 43.9 miljoner i bidrag av Sverige som stöd för att utveckla sin egen teknik att få upp raketen. Di spelar så vackert på flöjten att raketen far rätt opp ur korgen. Det svåra är att få raketen att landa på månen. Då måste alla 1300 miljoner indianer spela i takt och blåsa som fan annars bryts hypnosen, raketen blir förbannad och SIDA får läggas ned.

  Gilla

 • Billy Boy

  På länken nedan finns ett antal intressanta och spännande 360 graders knivskarpa panoramabilder från de amerikanska månlandningarna med Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15, Apollo 16 och Apollo 17 som i tur och ordning landade på månen under perioden 19 November 1969 – 11 December 1972.

  http://panoramas.dk/moon/apollo-12.html

  Klicka på rubriktexten för valfri Apollo-färd. I fönstret som öppnas klickar du bort bilderna på astronaouterna. Då visas det rörliga 360 graders-fotot från resp. landningsplats, som du rekommenderas maximera till helbild d v s ”Full screen” för att uppleva bästa effekt.

  Ljudkommunikation startar (vars nivå man kan reglera upp eller ner) och du kan zooma in och zooma ut ur fotot samt dessutom själv panorera sidledes till höger eller vänster med muspekaren. Allt detta ger en form av upplevelse att man själv finns på plats och kan se dig omkring på den närmaste omgivningen intill landningsplatsen.

  På Websidan kan man bl a läsa följande:

  ”During these missions thousands of images were taken, most of them with the Hasselblad EDC. A special version of the Hasselblad 500 EL. Many of these images are famous, like the one from Apollo 11 showing Buzz Aldrin with Neil Armstrong reflected in the glass of his helmet. (It is available in super resolution from the panorama).”

  Se fotot nedan:

  Gilla

 • Mike E

  Europa befinner sig nu i ”Roms sista dagar”.
  Framtiden tillhör Indien och länderna i Öst- och Sydostasien,

  Gilla

 • Nils Dacke

  Ett land som inte kan ge föda och friskt vatten till sin enorma befolkning skall inte hålla på med rymdforskning och månfärder överhuvudtaget.

  Gilla

  • Pettersson

   Frågan är om dom har råd att avstå från rymdforskning. Navigation, klimat, medicin, med mera exempel på uppfinningar från rymdindustrin är många.

   Gilla

   • Nils Dacke

    Ligger säkert något i det men faktum kvarstår, ett land som Indien borde använda sina resurser till att begränsa befolkningstillväxten, utjämna klassklyftor, begränsa/stoppa det religösa vansinnet, främja mat och vattenproduktion.

    Gilla

 • Indien vill landa på månen – uppskjutning i kväll – Suzie Weathers

  […] publicerad på Petterssons gör Sverige lagom!: TEKNIK & VETENSKAP. I kväll skjuter Indien upp en farkost med målet att bli det fjärde […]

  Gilla

 • ulsansblogg

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Kanske mycket bättre av politikerna i Indien att prioriterade rätt och satsa på de inhemska problem som de har.
  Tillse att en befolkning på en miljard fick en betydligt bättre ekonomisk standard. En bättre energiförsörjning och utfasa deras kolkraftverk.

  Gilla

 • Paul L

  Dokumentären ”A funny thing happened on the way to the moon” avslöjar en hel del bortom all rimlig tvivel.

  Hela månlandningracet var bluff och båg. Och det är fortfarande bluff.

  Den som tar reda på varför de gjorde det är ett stort steg närmare sanningen.

  Gilla

  • Stefan SH

   När t.o.m. ryska raketforskare säger att ”det är svårare att fejka än att utföra..” då tror jag på dom.

   ========================================
   Pettersson, ett inlägg om Sommar i P1 med Leif Östling please?
   Har du lyssnat?

   Här är min kommentar i förskott 🙂

   Sommar i P1 med Leif Östling +++++

   Vilken klarsynt rätt en medelålders, vit, heterosexuell – och man kan ha om .. allt!
   Annika, Annie, Alice med flera, lyssna!

   Dock ett litet fel angående Volvo-Renault affären..
   Mig veterligen, (jag var berörd som anställd i Europas modernaste gjuteri, Volvogjuteriet, eftersom fransmännens planer var att flytta hela gjuteriet till Rivieran då ”arbetslösheten där var mycket högre”..)
   var det inte Östlings felanvända tidningscitat som stoppat affären. Det var visst Sören Gyll dåvarande VD som i grevens tid, insåg riskerna, tog kraft och stoppat affären.
   Vilket så småningom också gav en spark till PG. Tackar Gud för det, varför Sverige fortfarande har Volvo och gjuteriet.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: