Leif Östling – sommarpratare


MEDIA. Idag låg Pettersson i hammocken vid torpet och lyssnade på Sommar i P1 medLeif Östling, en framgångsrik och frispråkig företagsledare vars kommentar ”Vad fan får jag för pengarna?” upprörde många men gladde minst lika många tror jag.

Pettersson lyssnade från hammocken klockan 13 men programmet sänds även i kväll efter 22 nyheterna och HÄR.

Östling var vd för Scania i många år. Har suttit i Volkswagens koncernledning och i styrelsen för SKF och riskkapitalbolaget EQT. Hedersdoktor vid Kungliga Tekniska högskolan och vid Luleå universitet. Har fått Ingenjörsvetenskapsakademiens stora guldmedalj.

Leif Östling verkar vara en klok man. Han pratar om att vara försiktig med pengar speciellt andras, aktieägarnas eller skattebetalarnas.

Intressant blir det när han berättar att biltillverkar Toyota tillverkde fyra gånger så många bilar på samma antal anställda och med samma förutsättningar i övrigt som en svensk fabrik. Dessutom med lägre sjukfrånvaro och personalomsättning och det gällde inte Toyotas fabriker i Japan utan de i USA.

Lösningen blir att flytta ut cheferna på golvet och steg för steg förändra och förbättra tillsammans med personalen på golvet som alltid måste vara delaktig enligt Leif. Numera är personalen mindre sjuka, stannar kvar på företaget, bilarna blir bättre och företaget tjänar bra med pengar som personalen får del av.

-Pettersson undrar om inte offentlig sektor har mycket att lära här. Personalen måste alltid vara delaktig. Jag har en känsla att det inte fungerar så bra i det offentliga.

Östling säger också att tyska läkare hinner med fyra gånger fler patientbesök än svenska, jag vet inte vad det är värt.

Sverige och Tyskland har lika många läkare per 1000 invånare. I Sverige behandlar en läkare 650 patienter per år, i Tyskland behandlar en läkare 2400 patienter. Jag tvivlar på att vården är sämre i Tyskland. Någon behöver tänka till och inte skyffla in mer pengar, det är något annat som saknas.

Att skolan är bättre i Finland än i Sverige säger Östling också och där tvivlar jag inte. På 1950-talet åkte finnarna till Sverige och lärde sig, sedan gjordes svensk skola om och idag är det nog dags att vi åker till Finland.

Östlings poäng är att svenska politiker ska sluta skryta om att vi är världsbäst, för det är vi inte, utan ut och lära bland de som är bättre och sedan förbättra med hjälp av personalen.

Min uppfattning är att det finns inga allmänna medel i vården, omsorgen eller skolan. Det finns bara skattebetalarnas pengar och dem ska man vara rädd om och inte som dagens politiker låtsas som om det som finansieras av skattebetalarna är gratis.

Privat är bra men kontrollen måste fungera, för övrigt anser jag att i stället för att förbjuda vinster i välfärden borde förluster i välfärden förbjudas…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


17 responses to “Leif Östling – sommarpratare

 • Heiki8

  Varför bygger Toyota/Lexus bättre pålitligare bilar än andra biltillverkare:

  Gilla

 • ruben

  Håller med. Förbjuda vinster i välfärden tycker jag är fel väg att slippa oseriösa entreprenörer. Tror även att förlusterna i välfärden kan vara en betydligt hårdare nöt att knäcka men bör vara prior ett inom alla offentliga institutioner. Slöseriet av skattepengar kan nog om det avslöjas ge hederliga ekonomer allvarlig posttraumatisk stress. Inte minst slöseriet inom biståndspolitiken.

  Gilla

 • Lisa.

  ÖSTLING FOR PRESIDENT !

  Gilla

 • Janne

  Ja vad får vi för pengarna!Jodå vi får bilränder dödsskjutningar
  mord rån stölder bedrägerier överfulla fängelser våldtäkter och
  mycket annat som berikar vårt samhälle,pengar som skulle gått
  till sjukvård skolor fattigpensionärer mm.Det är vad vi fick och inte.
  Med andra ord kaos i ett land lett av inkompetenta politiker och hycklare.

  Gilla

 • goranekl

  Östling går hårt åt Volvoledning och Investor/Wallenberg då det gäller
  Renaultaffären och den tänkta sammanslagningen Scania/Volvo.
  Men inte ett ord om Investors försäljning av Scania till Volkswagen och att han sedan ingick i VW:s koncernledning. Tystnadsöverenskommelse?

  Gilla

 • Leif Östling – sommarpratare – Suzie Weathers

  […] publicerad på Petterssons gör Sverige lagom!: MEDIA. Idag låg Pettersson i hammocken vid torpet och lyssnade på Sommar i P1 medLeif Östling, […]

  Gilla

 • Isak Grunewald

  I Tyskland lyser vårdcentraler av svensk modell med sin frånvaro. Läkarna har egen praktik och där ser dom nog till att prioritera patienterna framför alltför mycket administrationsarbete för då tjänar dom mer pengar. Jag bor i Tyskland och anlitar sjukvården där. Dom har inte samma problem med långa köer som man har i Sverige. F ö om jag känner mig dålig så åker jag inte till någon akutmottagning utan jag går till min husläkare utan att boka tid och får alltid snart träffa läkaren, som vid behov skriver remiss vidare.
  Vid akuta behov kommer en stor, välutrustad ambulans och samtidigt kommer en bil till med jourläkare. Ambulanspersonalen bär upp medicinsk utrustning till den sjuke och jourläkaren utför så mycket behandling som går i den sjukes bostad. Sedan kör man den sjuke i ambulans till sjukhus för vidare behandling. På detta sätt vinner man tid som kan vara avgörande för den sjukes överlevnad.

  Gillad av 1 person

 • Billy Boy

  Lyssna gärna också till det mycket intressanta samtalet på podcasten nedan publicerad på Youtube:

  Notera Leif Östlings mycket hårda kritik mot våra inkompetenta politiker. Han är inte nådig i sin kritik av ffa finansminister Magdalena Andersson (S) och alla hennes skattehöjningar. Östling har talat personligen med finansministern, men hon förstår inte allvaret i Sveriges många problem.

  Skattepengar pumpas in i många olika ineffektiva offentliga verksamheter som fungerar mycket illa eller i många fall inte fungerar öht, vilket har pågått under mycket lång tid. ”Systemkollaps kommer om fem till tio år” säger Leif Östling.

  Privata företagare kommer att rädda den offentliga sektorn. I alla fall om man får tro Leif Östling, tidigare ordförande i Svenskt Näringsliv. Först ska bara systemet kollapsa. Det är det som är lösningen, säger han i podcasten Smarta samtal. (Publicerades den 24 feb. 2019)

  Östlings kritik och hans lösning på problemen framförs ffa mellan tidskod från c:a 13 min fram till full tid vid 30:47 min.

  Jag har själv arbetat många år på olika poster i ett av Sveriges största och mycket framgångsrika industriföretag. Jag har också arbetat inom några olika sektorer i svenska fruktansvärt ineffektiva politikerstyrda offentliga verksamheter. Har därmed sett och upplevt de enorma skillnaderna och kan därför bara bekräfta att Leif Östling har fullkomligt rätt i vad han säger i podden ovan.

  Jag kommer med stort intresse lyssna till reprisen på Östlings sommarprat i P1 efter nyheterna kl 22 i kväll.

  Gilla

 • Argus

  Leif Östling, en svensk Trump? 👍🙏

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Att ta lärdom utav den duktiga personalen.

  Det är inte den statliga, kommunala och landstingsstyrda verksamhetens starkaste sida. Tvärtom.

  Vi är många som har erfarenhet av det.

  Gilla

 • Lisa.

  Vi borde byta svetsaren mot Östling.

  Gilla

 • Nosferatu

  När löste ständigt höjda skatter alla problem? Är det inte hur pengarna används som är det väsentliga?

  Gilla

 • Kent

  Enligt vår svagbegåvade taltratt till stadsminister så är det endast högre skatter som kan lösa ett problem. Koko Koko.

  Gilla

 • Sigge

  Ta en skojare som Bert Karlsson. Han är emot invandrare förutom när han kan sko sig på dem. Han är också klok men säljer ut vår framtid för att fylla på sin egen plånbok. Så fungerar politiker också, de fattar att det är fel men säljer sin trut till högst bjudande.

  Så, 10.000 kronor frågan är vilka är då dessa globalister?

  Gilla

 • Bajen666

  Fanken vilket litet paradis du har Pettersson…man blir lite avundsjuk faktiskt.

  Ska sätta mig och lyssna på Leif ”vad fan får jag för pengarna” Östling om en stund blir nog intressant.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: