SVT skyddar Stalin och kommunismen


MEDIA. Försvinnandet av Aralsjön som ligger mellan Kazakstan och Uzbekistan är en av de största miljökatastroferna orsakad av klädindustrin. För de boende i närheten bidrog det bland annat till arbetslöshet, svåra hälsoproblem och förändrade årstider, skriver SVT och fortsätter med klädindustrins smutsiga baksida.

-Pettersson säger att det är väldigt fult av skattefinansierade public service att skylla på klädindustrin.

I årtusenden var Aralsjön världens fjärde största sjö, men den kommunistiska sovjetregimen dränerade området och orsakade därmed en av världens största naturkatastrofer med enorma konsekvenser för människor och miljö.

Det var den massiva sovjetiska industrialiseringen ”5 års planer” på 1940-talet ledd av SVT-idolen Stalin som omdirigerade kringliggande floder bort från Aralsjön.

Aralsjön, som fram till 1960-talet var världens fjärde största sjö med en yta av omkring 67.000 kvadratkilometer – drygt två gånger så stor som Småland.

Situationen förändrades efter att Sovjetrepubliken Uzbekistan i början av 1920-talet blev en del av det nybildade Sovjetunionen, och Stalin beslutade att hans centralasiatiska republiker skulle förvandlas till gigantiska bomullsplantager. Det torra klimatet i denna del av världen är emellertid inte lämpat för odling av en så vattenkrävande gröda, så Sovjetunionen kastade sig ut i ett av världshistoriens mest ambitiösa ingenjörsprojekt och inledde arbetet med att för hand gräva flera tusen kilometer bevattningskanaler för att leda vattnet från Amu-Darja och Syr-Darja ut i den omgivande öknen.

Fram till början av 1960-talet var systemet relativt stabilt, men när de på 1960-talet utvidgade med ännu fler bevattningskanaler var det den berömda tuvan som stjälpte det stora lasset.

De visste vad de gjorde, men vad de inte hade överblick över var den fullständiga omfattningen av konsekvenserna för ekosystemet – och hur fort sjön skulle försvinna men för kommunistiska Sovjet var grödor mer värt än fisk.

40.000 arbetstagare som levererade en sjättedel av den sovjetiska fisken försvann och SVT skyller på klädindustrin.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “SVT skyddar Stalin och kommunismen

 • Cirkusen fortsätter.

  Sverige har ett kommunistisk parti, VÄNSTERPARTIET, i styrande ställning.

  Kommunismen mördade
  ca. 100 miljoner människor !!!
  Många av de mördade var ländernas egna inhemska befolkning.

  Fundera….
  Sverige har ett kommunistisk part som agerar jungfru Maria och vill göra sken av att kommunismen är bra !
  100 miljoner människor är det bra !?

  Gilla

 • robbcos

  vattnet är numera på väg tillbaka, det kommer ta många år men ser ut att gå åt rätt håll. Kommunism och Islam har alltid förvandlat bördig mark till öken, men så är ju Alah en öken Gud och kommunismen en svält och eländets påfund. När Israel och Judarna tog tillbaka sitt löftesland så var det bara träsk o öken, idag när inte Alah och hittepå folket palestinierna inte förstör landet så har träsken och öknen blommat och det är enormt bördigt

  Gilla

 • Anders Karlsson

  Ser likheter här. Aralsjön minns jag. Men samma kommer att hända Sverige, när vi öppnade kranen kommer landet att dräneras på all kunskap. Kvar kommer att vara tomma flodfårer och parasiter.

  Gilla

  • Realist

   Hörde senast på ”statsmedia” att man inte ska få ”skjuta” skabbrävar är det någon MPist som krävt detta ?
   Vet dom egentligen vad det innebär ?
   Alla som har hundar, katt eller som vill gå ut i skogen, ska de bli drabbade av detta ??

   Gilla

   • Anders Karlsson

    Tror du totalt missuppfattat vad en skabbräv är. Nej det komer inte vara tillåtet att skjuta dessa, än. Vem vet vad framtiden innehåller. Vi fick lämna in rävfötter till länsman en gång i tiden (dock ej storlek 44)…

    Gilla

   • Anders Karlsson

    Missade inte, men sammantaget är är det samma.
    Ber om ursäkt, jag inte bara stavar som en kråka, jag skriver även som en skata och läser som en höna 😉

    Gilla

 • Kurt

  Typisk historia förfalskning, detta med Aralsjön att Sovjet bar skulden till detta genom att leda om floderna ha man vetat länge

  Gilla

 • Mm

  Hur man ödelägger en trygg välfärdsstat kan man följa i Sverige. Sossarnas godhetsmodell.
  Mao skulle starta metall industrier och där befolkningen fick lämna in wokpannor och andra hushållsartiklar i metall, som man eldade i byarna.. kommunismen i sin prydno.
  Outbildade och okunniga politiker/ledare fans det och finns det

  Gilla

 • turrim

  Vad tänker du Kulturminister Amanda Lind (Mp) göra åt att du har ansvar för SVT som om och om igen sprider falska nyheter? Tänker något annat parti ta upp de mest flagranta exemplen i Riksdagen?

  Gilla

 • whatthefeng

  Hmmm…

  Oavsett om det är sant eller falskt så måste detta vara inspirerande för alla miljöaktivister.

  Starta en rörelse ledd av någon okunnig outbildad flicka som kan se tyg i luften. Kräv sedan att kläder ska beskattas. Sätt sedan upp en tidsplan och förbjud alla att bära kläder efter 2030. Gäller naturligtvis alla utom politiker och aktivister.

  Gilla

 • Lellegoo

  Okunniga och historielösa (när det passar) är dom.

  Historielösheten är en farsot särskilt då det handlar om socialismens och kommunismens tidigare eskapader. På senare tid har även liberalismen (Reinfeldt i spetsen) hakat på.

  Gilla

 • Kent

  Typiskt kommunistiska SVT att inte nämna att kommunistisk planekonomi var orsaken utan industrin.
  Vill väl på detta sätt lägga skulden på den internationella klädindustrin. Vilket säkert har en del otvättade byk dock inte i Aralsjön.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: