Ingen ansvarar för läkemedelsförsörjningen – ny myndighet föreslås

MYNDIGHETER. De senaste åren har det blivit vanligare med brist på viktiga mediciner men i Sverige finns det ingen som har ansvaret för läkemedelsförsörjningen. Vid en kris eller ett krig är det oklart hur länge mediciner går att få tag på. I en utredning från Lunds Universitet, gjord på uppdrag av Socialstyrelsen, föreslås nu en ny myndighet för att komma till rätta med problemen.

Vallmo utanför Petterssons fönster.

– Vi har ingen som kan garantera tillgången i Sverige i dag eller som har rätten att göra det heller. Det är en problematisk situation att ha en svårighet att uppskatta hur läget egentligen ser ut, säger projektledaren Eva Leth, rapporterar SVT. 

-Pettersson säger att den 1 januari 2019 fanns det 340 statliga myndigheter under regeringen, där arbetade det sammanlagt 226.000 personer. Sedan tillkommer myndigheter under riksdagen och under kommunerna.

Vi har som exempel Läkemedelsverket under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan. Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel.

-Pettersson säger att Läkemedelsverket kanske kunde ta uppdraget att ansvara för läkemedelsförsörjningen även om jag vet att ta ansvar är inte populärt inom statliga myndigheter eller i politiken…

Jag tror inte landet blir bättre av ännu en myndighet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

12 thoughts on “Ingen ansvarar för läkemedelsförsörjningen – ny myndighet föreslås

 1. Apoteken tycker nog att det är viktigare att sälja kosmetiska, näringsdrycker och bantningscieter.

 2. Ännu en myndighet och SOCIALDEMOKRATERNA hjular – hallelulia….nya fina tjänster till kompisarna inom “rörelsen”….82% tycker det är bra och röstar för mer av samma i val efter val!
  Polis och brandkår är ett måste…..-i viss mån akutsjukvård…..! OM det ska sparas i samhället borde många myndigheter avskaffas, ex “Arbetsförmedlingen”…..INGEN SOM ÄR ANSTÄLLNINGSBAR BEHÖVER ARBETSFÖRMEDLINGEN! Lägg ner – pengarna kan i stället gå till vården av äldre som nu dör av svält dagligen i Sverige!!!

 3. Sluta röka linjen kostar ofantligt med pengar helt i onödan. Att skicka en broschyr om varför man bör sluta röka behövs inte .Alla vet att det är farligt,men låt var och en välja om de vill röka.
  Ta bort Sluta röka linjen. pengarna behövs till viktigare saker.inom sjukvården.
  Undrar vilket mätbart resultat de har gjort ?

 4. Har vi inte ett läkemedelsverk, vad fan sysslar dom 1000
  med som häckar där skulle inte dom kunna se till att
  medicinerna kom fram till apoteket?
  Det kallas effektivitet, sådant som privata företag
  sysslar med dagligen i många år!

  Ett nytt verk, jaha då är det tid att placera ut ett antal
  likatänkande Sossar igen, då är det praktiskt och inrätta
  nya verk,? Inför tjänstemannaansvar istället så att
  vederbörande är på jobbet mellan 7-4, och inte har
  gått för dagen klockan 11 på förmiddagen, om man ens
  är kommen för dagen?

 5. Ingenting kommer att kunna bli bättre förrän tjänstemannaansvaret återinförs.

 6. Vi har ett oerhört bräckligt samhällssystem i dag.Allting som förr fungerade utan större problem är numera på fallrepet.Det kommer en total systemkollaps inom en mycket snar framtid.Sedan är det bara en tidsfråga innan vår statsminister talar om att vi har varit naiva.Vilka vi ??

 7. Ligger redan i princip under MSBs ansvarsområde, men den oskicklige Eliasson tar inget ansvar och därför fattas det medicin. Att vifta med en ny myndighet är typiskt för regeringen som städse fråntar honom ansvar och medias ljus på problemets kärna.

 8. “US President Donald Trump on Friday said his administration is working on an executive order to reduce US drug prices to match the lowest in the world.
  “We’re working on a favored nations law where we pay whatever the lowest nation’s price is,” Trump told reporters from the White House South Lawn.
  “As you know, for years and years other nations paid less for drugs than we do, sometimes by 60 percent, 70 percent,” he said.
  The president accused pharmaceutical companies of having “taken advantage of the system for a long time,” with US drug prices often exceeding those in neighboring Canada and Mexico as well as Europe.”

  Där händer det grejer. I ett svep slog han undan fötterna på både rövarbaronerna och demokraterna.

 9. Jag läste att det här bristproblemet finns i många länder. Det beror på att tillverkarna har minskat sina lager för att tjäna mer pengar. Det blir många resor och sammanträden för den myndigheten. Eva Leth som GD?

Kommentera