Idéerna som gjorde Sverige osvenskt


INRIKES. Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin ondgör sig över nyliberalismen. Bor själv i ett område där nästan 30 % röstar på moderaterna. Hycklare.”Men efter 40 år av obruten framgång för nyliberalismen känner högern plötsligt inte igen sig längre och skyller det på att det finns butiker som skyltar på arabiska”

Swedin har rätt som han skriver: de senaste 40 åren har mycket hänt och vårt land har gått igenom en dramatisk förändring, och skälen är många: Berlinmurens fall och Sovjetunionens kollaps, EU:s expansion i nord och öst, internets genomslag, utbyggda hbtq-rättigheter, automatisering, klimatkris, allt fler högutbildade kvinnor på maktpositioner, finanssektorns växande inflytande över vardagen, reklam-tv, ökande klyftor, Kinas nya position som ekonomisk jätte, decimerade fackföreningar, frihandel, ökad migration, fri rörlighet, urbanisering.

Daniel Swedin skyller det som blivit sämre i samhället på Nyliberalismen, och även där har han rätt, han glömmer dock nämna att nyliberalismen har styrt tänkandet inom stora delar av fackförenings­rörelsen, social­demokratin och Vänster­partiet.

Nyliberal politiken handlar om att mer och mer av våra liv ska värderas, mätas och diskuteras utifrån rent ekonomiska termer. Vården ska vara ”effektiv” vilket inte är detsamma som ”tillfreds­ställande”. Människor ska ”investera i en utbildning” vilket i affärs­tidningar kan leda till rubriken ”utveckla dig som varumärke”. Frågan är när gravida kommer att säga att de ”investerar i ett barn till”.

Bakom denna politik ligger till stora delar socialdemokraterna, tanken är god, människor ska bestämma mer över sina liv men mycket har blivit sämre, avregleringarna har inte fungerat som det varit tänkt, och det största misstaget har inget med liberal politik att göra. Den 27 februari 1975 fattade en enig riksdag under regeringen Palme ett grundläggande beslut om att förvandla Sverige till ett mångkulturellt samhälle. Proposition 1975:26. Hade det varit liberalt hade vi önskat invandrarna välkomna men sagt att ni får försörja er själva från dag ett. Det går inte att som nu att ha liberal invandring och socialistisk försörjning med bidrag. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Idéerna som gjorde Sverige osvenskt

 • Blodsven

  Aftonbladet verkar vara en osäker arbetsplats för närvarande, men förmodligen sitter hycklarna säkert…

  Gilla

 • Trutte

  Håll snattran din svulstiga gås. Jag kan ge mig den på att du Pettersson och ni andra välkomnat invandrare i alla år för att nu svänga lite falskt i frågan.

  Ni får mig att må illa.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: