Storbritanniens bakdörrslag mot hädelse


av Soeren Kern • 15 juni, 2019

 • Den långvariga dispyten kretsar – på senaste tiden – kring ett försök av All-Party Parliamentary Group (APPG) för brittiska muslimer, en partiöverskridande uppställning av ett tjugotal parlamentsledamöter i det brittiska parlamentet, att institutionalisera definitionen av islamofobi på rasgrunder istället för religiösa villkor.

 • Den föreslagna definitionen har fått motstånd av många britter, inklusive brittiska muslimer, som varnar för att den i princip skulle kunna skydda islam från granskning och berättigad kritik.
 • ”Vi har här en krock mellan två väldigt olika sätt att se på samhället: i breda termer individualism och kollektivism … I ett kollektivistiskt samhälle är målet för härskarna att bestämma hur individer bör uppföra sig … makthavarna fastslår en detaljerad kod och hotar med straff för de som inte rättar sig. Och de välkomnar inte kritik som ett verktyg för ömsesidigt lärande och för att ställa makten till svars.” – David Green, The Spectator.
 • ”Vi är oroliga för att anklagelserna om islamofobi kommer att användas, vilket de redan gör, till att skydda den islamiska tron och till och med extremister från kritik, och att en formalisering av denna definition kommer att resultera i att den används ungefär som en bakdörrslag mot hädelse.” – Öppet brev som skrivits under av 40 brittiska akademiker, författare och statstjänstemän till inrikesminister Sajid Javid.

Några dagar efter att den brittiska regeringen gav avslag på den föredragna officiella definitionen av islamofobi uppmanade Muslim Council of Britain, den största islamiska organisationen i Storbritannien, till en officiell utredning av islamofobi inom det regerande Konservativa partiet.

Dispyten kretsar kring ett försök av All-Party Parliamentary Group (APPG) för brittiska muslimer, en partiöverskridande uppställning av ett tjugotal parlamentsledamöter i det brittiska parlamentet, att institutionalisera definitionen av islamofobi på rasgrunder istället för religiösa villkor.

APPG föreslog i en rapport från november 2018 med titeln ”Islamophobia Defined” följande enstaka mening som definition av islamofobi:

”Islamofobi rotar sig i rasism och är en typ av rasism som riktar sig mot uttryck av muslimskhet eller uppfattad muslimskhet.”

Läs vidare

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


One response to “Storbritanniens bakdörrslag mot hädelse

 • Bajen666

  Islam borde ju naturligtvis förbjudas helt, men eftersom alla PK-stollar då skulle skita ner sig (bildligt talat) så ser jag inte det som genomförbart.

  Men däremot så ska/bör den klassas som en politisk ideologi och inte en religion.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: