Inte tillräckligt svenskt?


ARKITEKTUR. Dreams & Coffee AB är ett arkitektföretag som drivs av Heidi Mikalsen i Enköping. På sin blogg skriver Heidi om ett vackert hus i klassisk stil som hon ritat åt kund och som skall byggas vid Östersjön i en svensk kommun, men några av kommunens handläggare anser att det inte är tillräckligt svenskt. Vad är svenskt undrar Heidi?

-Pettersson tycker att huset är snyggt och liknar en svensk ”grosshandlarvilla” som det byggdes åtskilliga av i Sverige runt förra segelskiftet och kanske mest vid kusten och i skärgården. Kommunen gillar heller inte grönt plåttak, handläggarna kan inte ha en aning om vilken färg det blir på ett gammalt koppartak och hur många sådana det finns på gamla hus.

Jag googlade på ”grosshandlarvilla” och fann detta på 

Ovanstående är från min hemstad Oxelösund, byggt c:a 1885, då fanns det en hel del sådana villor, sommarhus, badhotell, kall-och varmbadhus. På 1960 och 1970-talen revs det mesta och i stället byggdes miljonprogram och Domusvaruhus.

Kommunens tjänstemän borde inte ha fler synpunkter på villan ovan än fråga om eventuella grannar blir störda av den. Jag tror kommunen är griniga på något annat än huset.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Inte tillräckligt svenskt?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: