Ullenhag – romerna byggde Sverige, de var med och skapade Sverige

ZIGENARE. Dåvarande integrationsminister, nu kandidat till att bli partiledare för Liberalerna, Erik Ullenhag höll den 8 april 2014 detta tal. ”Det är en dag när vi ska minnas vad romerna betytt för Sverige och för Europa, när det gäller kultur och när det gäller att bygga vårt land.”

Intressant är att romerna som inte har något eget land är ett folk. Svenskarna har ett land men vi är inget folk, utan en mångkultur av alla sorter, enligt Erik Ullenhag.

När greve Antonius kom till Sverige

ZIGENARE. Det var i nådens år 1512. Stockholm var en stad med blandad befolkning. De svenska invånarna är vana vid att på gator och torg trängas med yrkesmän av olika slag. Där är tyska köpmän och byggmästare, nederländska segelsömmare, flandriska konstnärer, franska skräddare och ryska såpsjudare.

Men den 29 september anländer en grupp som väcker stor uppmärksamhet. Gruppen består av ett trettiotal familjer, är fint klädda och talar sinsemellan ett språk som ingen stockholmare känner igen.

Ledaren presenterar sig som greve Antonius och säger att hans folk har sitt ursprung i ”Lilla Egypten”.

Tänkebok, Stockholm 1512

I Stockholm stads tänkeböcker (rådhusrättens protokoll) antecknas att nykomlingarna inkvarteras i Sankt Laurentii gillestuga och att stadens råd dessutom skänker dem 20 mark.

Olaus Petri bekräftar uppgiften i sin svenska krönika från 1530. ”Samma år som herr Sten hade blivit hövitsman, kom en hop av det folket som far omkring från det ena landet till det andra, och dem man kallar tattare hit till landet och till Stockholm. Förr hade de aldrig varit här.”

Den hövitsman som åsyftas i texten är Sten Sture den yngre som blev riksföreståndare 1512. Att man kallar nykomlingarna för ”tattare” beror förmodligen på att man trodde de var tatarer, en turkisk folkgrupp i Ryssland. Den missvisande benämningen fick fotfäste i svenskan och genom århundradena har orden tattare och zigenare omväxlande använts för att beteckna de som vi numera ombeds kalla för romer.

Greve Antonius och hans sällskap verkar ha blivit väl mottagna när de anlände till Stockholm 1512. Det dröjde dock inte länge innan attityden till främlingarna hårdnade. Redan 1515 berättar tänkeböckerna att ”tattarna ingalunda fick stanna inom stadens hank och stör, och detta för deras skalkhets skull”. Ordet skalk är synonymt med skälm eller skurk.

-Pettersson undrar vad som hände under de tre åren 1512 till 1515? Zigenarna blev vänligt bemötta för att sedan bli utkörda ur staden. Ljuger tänkeböckerna eller…

Svenskarna kan knappast ha varit rasister när det vimlade av tyskar, holländare, finnar, fransmän, ryssar och andra folk på gatorna. Folk som antingen åkte tillbaka hem eller blev assimilerade så småningom.

Varför har en enda grupp inte lyckats på 500 år i Sverige, är det svenskarnas fel? Tyvärr misstänker jag att den gruppen håller på att bli två med dagens invandring av en del som vägrar integreras och tar med sig de avarter de flytt ifrån…

Svensk invandring under 500 år

Romernas mörka historia i Sverige

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

18 thoughts on “Ullenhag – romerna byggde Sverige, de var med och skapade Sverige

 1. En mer korkad människa än Ullenhag får man leta efter! Man vet inte om man ska skratta eller gråta!

 2. Så här gick det vid ett av studentflaken som nu var.
  När föraren av lastbilen även drar på så rusar de efter och bordar det.

  ”Här anfaller tiggargäng studentflak i Stockholm – slåss med studenterna för pantburkar”

 3. Jag hoppas att alla liberaler anser att Ullenhag blir den bästa ledaren och väljer honom bara för att det skulle säkerställa att de inte kommer att få över 4% vid nästa Riksdagsval!

  • Det är nog dessvärre inga problem att hitta 4% idioter i Sverige som är beredda att rösta på L vid nästa val även om L skulle välja Ullenhag..

 4. Ytterligare en inkvoterad som vill få plats att styra landet, värdegrund genus bla bla bla


 5. …felsägning bara, Ullis menar säkert
  ”samhällsomstörtande kultur”
  bara att säga grattis…de lyckades
  till slut, me 82:ans hjälp

 6. Bra historiebeskrivning. Sällan att det skrivs i våra vanliga medier. Man har nog aldrig riktigt officiellt rett ut begreppen att och varför man av misstag kallade zigenare för tattare och tvärtom. Det kan ligga ett visst politiskt intresse hos vissa partier att hålla den okunskapen vid liv för att skaffa väljare kanske? Varför Erik Ullenhag gärna ignorerar infödda svenskar när han talar om Sveriges utveckling vet jag faktiskt inte. Liberaler borde gilla saklighet eftersom de ofta är ”skol” och utbildningsfolk, men Liberalerna fläskar på med flosklerna och den politiska propagandan utan att, som vanligt tänka på konsekvenserna.

 7. Det var 1512 vi gjorde fel!

  Pengar utan att arbeta för dom har aldrig varit bra för någon.

  Dumsvensken fanns tydligen redan då!

 8. ”Myten” som är tvungen att stå på pallar när han debatterar…är det nån som tar stollen på allvar.?!!

 9. När jag kom med min nyfödde son i barnvagn kom det tre romska flickor under tonåren och vräkte av sig fula runda ord som inte är tryckbara och blandade in mitt barn i deras smutsiga sexuella fantasi. Vid ett annat tillfälle några år sedan blev jag offer i ett fulspel av en romsk kvinna då jag var i beroende ställning av en annan människa. Vederbörande är ingift i en känd romsk släkt som har varit lobbyister för romernas sak i Sverige. Ni vet säkert vilken. Det är ett folksklag som jag undviker. De spelar ingen roll hur mycket de försöker rättfärdiga sig. De är totalt opåltliga.

 10. Vad byggde romerna??Har bott med romer och känner till dom mycket väl,det fins en viss del som jobbar och gör rätt för sig men den stora massan utnytjar samhället till bristningsgränsen. Vakna ullhag upptäck verkligheten,du skall inte leda någon parti utan skaffa vanligt jobb.

 11. Jag är övertygad om att min gamla mormor, i Dalarna, hade fog
  för att hon ofta sade: ”Akta dig för tattarna!”.

  Min vän, guldsmeden, tvingades bygga om sin butik för att zigenarna
  kom i grupp och stal smycken.

 12. Om det är någon som hört talas om något bra en zigenare gjort kan ni väl skriva det här. Själv har jag inte hört talas om något.
  Väldigt få har en vanlig löneanställning utan lever på socialbidrag.
  Jan Guillou skrev för 30 år sedan att 90% av kriminaliteten i Malmö stod några zigenare bakom. Tycker man det är bra med kriminalitet tycker man väl om zigenare.

 13. Det finns tyvärr zigenare, som har byggt upp importverksamhet av kriminell karaktär, i Sverige.

Kommentera