Midsommaröl med särskild måttfullhet

IDIOTI. -Pettersson gillar normalt systembolaget, bra service, kunnig personal, ett enormt sortiment och inget tingeltangel men nu har de nog gått ett steg för långt för att skydda befolkningen från alkoholens fasor. 

Ängöl, från Kalmar, får inte sälja sitt midsommaröl på Systembolaget. Detta eftersom etiketten på flaskan – ett sommarmotiv av Kalmarkonstnären Jenny Nyström – anses strida mot kravet på ”särskild måttfullhet”.

Det är andra året som midsommarölet skulle lanseras på Systembolaget. Ölet såldes förra året med samma etikett utan problem, berättar Barometern, tyvärr bakom betalvägg.

 

Etiketten, ett motiv av den Kalmarbördiga konstnären Jenny Nyström, föreställer ett uppklätt sällskap som leds av en man som spelar fiol. I bakgrunden syns personer i björkrispyntade roddbåtar på en sjö.

Motivet anses anspela på en ”drömsk sommarkänsla” enligt Systembolaget. Att det syns personer i roddbåtar anses porträttera en ”riskfylld situation” där alkohol inte ska ingå.

– Det här var ett av de motiven vi tyckte kändes okej. Vi kan inte ha barn runt en midsommarstång till exempel, så det var redan lite begränsat vad vi hade att välja mellan, men det här motivet tyckte vi var oklanderligt, säger Johan Håkansson, vd på Ängöl.

Alkohollagen sätter gränserna för vad man får och inte får avbilda på en ölflaska. Etiketten måste vara ”särskilt måttfull” vid marknadsföring av alkoholdrycker.

Vad det innebär har Konsumentverket uttalat sig om i sina allmänna råd vid marknadsföring av alkohol. Där står att etiketten inte får framställa alkoholkonsumtion som något ”av särskild vikt vid högtider eller årstider”.

Enligt Systembolagets motivering skapar Jenny Nyström-motivet på Ängöls flaska ett ”förhärligande av högtiden midsommar” och de anser att kombinationen av etikett, text på flaskan och namnet Midsommaröl gör att den strider mot den skrivelsen.

-Pettersson säger att det verkar vara dårarnas marknad, ”av särskild vikt vid högtider eller årstider”, har inte bolaget lagt märke till alla sorters jul och påsköl de säljer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

14 thoughts on “Midsommaröl med särskild måttfullhet

 1. Den, som är så full, så att en enkel båttur blir livsfarlig har knappats tagit intryck av vad det står på flaskan. Myndigheterna underskattar “folket De vill inte fatta att det är innehållet, som påverkar. Det spelar sällan roll vad det står på etiketterna. Det är väl så med det mesta inklusive politiken.

 2. För mig som Tysk ett absurt käbblande. Men det visar igen att Sverige få kalla sig med rätt Absurdistan.

 3. Man ska tömma de fina ljuva lugna minnerna man hade om vårat forna land, allt för att skifta om till en islamiskt ordnad.

  ..jultomten är dock något helt annat.. skifta om bokstäverna lite så ser ni vad han symboliserar (santa) det passar tydligen islam.

 4. Räkna med att Systemet också tar bort alla varor med orden Påsk- resp Jul- ingående i namnet ur sortimentet.
  Om de inte gör detta lär Ängsöl på nytt ha skäl att stämma Systemet för “maktövergrepp”!

 5. Jag tror att de skulle ha ett motiv av böneutrop och mosk´e det hade gått igenom.

 6. Det handlar inte om “drömsk sommarkänsla”.
  Staten har ett horn i sidan till tillverkaren av Ängöl.
  En gammal tvist som staten misslyckades med.
  Repressalier.

 7. Märkligt att ibland ska vi vara måttfulla med en av få saker vi gillar, men vad det gäller invandring, bistånd då gäller inte måttfullhet utan dårskap.

 8. En dödskalle eller en gravsten på etiketten så blir systembolagets byråkrater nöjda.

   • Ja en verklig stämningsdödare.
    Men då behöver man väl något starkare för att döda obehagskänslorna.

Kommentera