Unga invandrare bakom stor ökning av personrån och utpressning

BROTTSLIGHET. Antalet anmälda personrån i Växjö har nästan fördubblats de senaste åren och ofta är både gärningsmännen och deras offer väldigt unga. Flera av de misstänkta rånarna sysslar även med utpressning av elever på skolor. –Tyvärr vågar inte deras offer anmäla dem, vi har ett stort problem med tystnadskulturen, säger Scott Goodwin, kommunpolis till Lokaltidningen.

– Det är för det mesta en liten klick av killar i 15-17-årsåldern i Växjö som rånar andra killar i samma ålder. De är ute efter mopeder och dyra märkeskläder och de hotar med någon typ av våld och har kniv för att skrämma sina offer, förklarar Scott Goodwin, kommunpolis i Växjö.

– Det är en extrem kränkning för den som utsätts för ett rån, det sätter spår. Många vågar inte gå ut på stan efter en sådan händelse. Rånarna tror att de är tuffa, men när vi griper dem och de sitter på polishuset med föräldrar och socialen framför sig är de inte så tuffa.

De flesta personrånen i Växjö sker i centrum, men även på Teleborg, Öster, Norremark, Hovshaga och kring Araby, enligt Scott Goodwin.

Polisen ser också att flera av de misstänkta unga rånarna ägnar sig åt utpressning av elever, så kallad bötning, på skolorna i Växjö.

– De söker upp en kille på skolan och hittar på att han har gjort något, han har tittat på någons flickvän till exempel. De kräver honom på pengar på grund av det och säger att de ska slå ihjäl honom om de inte får 500 kronor, förklarar Scott Goodwin.

– Det har hänt att de har gått hem till föräldrarna och krävt dem på pengar när deras son inte har betalat. Föräldrarna har betalat för att deras barn inte ska råka illa ut. Det var till och med en förtvivlad farfar som ringde till mig en gång och var orolig för sitt barnbarn efter att mamman hade betalat.

Den här typen av brott polisanmäls väldigt sällan. De barn och unga som utsätts och deras föräldrar vågar inte anmäla.

– Det är ett jätteproblem att man inte vågar anmäla. Föräldrarna tror att de gör sina barn en tjänst när de betalar utpressarna, men det är tvärtom. Deras barn blir till lätta offer och utpressningen bara fortsätter, menar Scott Goodwin.

Enligt Scott Goodwin är barn och ungdomar med invandrarbakgrund överrepresenterade som gärningsmän vid personrån och vid utpressning på skolor i Växjö.

– Det är andra generationens invandrare det handlar om och de flesta är från Araby.

År Anmälda personrån:
  • 2015: 28 st.
  • 2016: 35 st.
  • 2017: 46 st.
  • 2018: 50 st.
  • 2019: 17 st (till och med den 21 maj)

-Pettersson säger att tänk på att de flesta brott inte anmäls och att enligt dansk undersökningar är andra generationens invandrare värre än föräldrarna och tredje generationen värre än den andra så vi går en fin framtid till mötes medan regeringen trycker på snooze och somnar om…

Om Araby på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Unga invandrare bakom stor ökning av personrån och utpressning

  1. 7klövern, politikerklassen saknar helt RYGGRAD…..!! Befolkningen är lätt utvecklingsstörd som röstar på mer av mångkriminallitet i val efter val!!

  2. egentligen är det fanså mycket ärligare
    begå rån och utpressningar helt öppet!
    …handlingarna som Svenskar utsätts för
    av vår egen regering bara aningen mer
    sofistikerad

  3. Vad gör ni inom polisen när ni får in någon anmälan?
    Lägger dom på hög innan dom slängs, ni är alltid förtegna
    om både brott o Brottsling för att folket inte ska kunna
    lägga ihop två o två? Vi vet redan att utländsk brottslighet
    är överrepresenterad, men när ni håller inne uppgifter för
    att skydda brottslingen anser inte allmänheten att det
    är lönt att tipsa..

    Tycker att ni inom polisen inte ska glömma att allmänheten
    var era bästa tipsare innan Sverige blev politiskt korrekt,
    där det läggs mer krut på att skydda härkomsten av brottslingen
    än att skydda brottsoffren., förstår även att det är era fega
    överordnande som blint lyder politiska beslut att hålla in
    härkomst för att inte en viss grupp ska framstå som mer
    brottsbenägen.
    Men hur ska det då gå att att få till stånd en förbättring, en omöjlighet!

  4. Nåt får väl dom svenska pojkarna tåla!

    Dom kan ju alltid få tröst i att dansa balett och klä ut sig i kvinnokläder i pridetåget! Vad är problemet?

    Som en solidarisk handling kommer även alla svenskar i hela Sverige snart attlåta sig utpressas!

    Eller det är någon som tror att dom kommer undan när gängen har vuxit sig lite större?

  5. Det finns en mycket effektiv lösning på problemet. Om dessa illbattingars föräldrar inte kan uppfostra dem. Skicka ut hela familjen och två generationer bakåt. De gillar klanvälde och konsekvens tänkande. Hugga av handen vid stöld, så låt dem leva efter sin koran, det är ju den de hänvisar till när det inte passar dem att följa västerländsk kultur

  6. Det finns en mycket effektiv lösning på problemet. Om dessa illbattingars föräldrar inte kan uppfostra dem. Skicka ut hela familjen och två generationer bakåt. De gillar klanvälde och konsekvens tänkande. Hugga av handen vid stöld, så låt dem leva efter sin koran, det är ju den de hänvisar till när det inte passar dem att följa västerländsk kultur

  7. Det ska inte vara något skydd för omyndiga ungdomar att gör brott. För omyndiga är föräldrarna eller målsman ansvariga och då ska gälla samma straffansvar för dom. Jag tror dessutom många av de här rånen kan räknas in, som hatbrott. I upprepade fall är utvisning av föräldrar tillsammans med barnen väldigt passande. Några rättviseambitioner bör ansvariga rättsmyndigheter ha. Skötsamma invånare ska slippa upprepade brott och kränkningar i deras privata liv.

  8. Inte bara ”tystnadskulturen” som är ett stort problem. Korrupta idiotpolitiker och livrädda myndigheter är största problemet….

  9. Den säkrade välfärden firar sina triumfer. Vad sysslar myndigheterna med egentligen?

  10. Minst två egna SVENSKA barn borde vara ett av grundkraven för att få vara riksdagsman!

Kommentera