Finland: Kommer socialdemokraterna behålla en Iranvänlig, antisemitisk parlamentsledamot vid makten?


av Kenneth Sikorski  •  26 maj, 2019

  • Några dagar efter valet i Finland blev Hussein Al-Taee, son till guvernören i Najaf, Irak, och förespråkare för regimen i Iran, avslöjad för att under åtta års tid ha publicerat antisemitiska, antiamerikanska och homofobiska kommentarer på Facebook … Under fyra av dessa år arbetade Al-Taee som rådgivare för Mellanösternaffärer vid Crisis Management Initiative (CMI), en statligt driven konfliktlösningsbyrå … vars nuvarande chef är den före detta finska statsministern Alexander Stubb.

  • Även om Stubb offentligt fördömde Al-Taees hatiska kommentarer på sociala medier … så har han inte fått frågan om varför en Iranvänlig regimförespråkare arbetade för CMI från första början.
  • Med andra ord så uttryckte Al-Taee sin ”förlägenhet” över sina ”fördomar, tankar och sitt språk” – och ljög om dem – men han tog inte avstånd från åsikterna.
  • Ett avstående av Socialdemokraterna från att kasta ut Al-Taee skulle utgöra ett hyckleri av allra högsta rang; annars en underförstådd enighet med hatiska ställningstaganden som parlamentsmedlemmen inte har tagit avstånd från.

En politisk kris som har pågått i Finland under de senaste veckorna belyser motgångarna i centern-vänstern.

Krisen kretsar kring Hussein Al-Taee, en ny parlamentsledamot från Socialdemokraterna som vann ett jämnt lopp i valet den 14 april.

Några dagar efter valet i Finland blev Hussein Al-Taee, son till guvernören i Najaf i Irak och förespråkare för regimen i Iran, avslöjad för att under åtta års tid ha publicerat antisemitiska, antiamerikanska och homofobiska kommentarer på Facebook. Under fyra av dessa år arbetade Al-Taee som rådgivare för Mellanösternaffärer vid Crisis Management Initiative (CMI), en statligt driven konfliktlösningsbyrå som grundats av den före detta finska presidenten Martti Ahtisaari, och som numera drivs av den före detta finska statsministern Alexander Stubb.

Al-Taees kampanj hade kretsat kring hans CMI-meriter som någon som arbetade för att ”sluta fred”.

Läs vidare


One response to “Finland: Kommer socialdemokraterna behålla en Iranvänlig, antisemitisk parlamentsledamot vid makten?

  • David

    Najaf ligger i Irak (inte Iran)och mannen i frågan är Irakier, inte Iranier. Bättre att kontrollera sånt innan man publicerar saker om olika nationer.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: