Yttrandefrihet i Danmark


av Judith Bergman • 2 maj, 2019

 • Det som är chockerande är att en statlig myndighet har hotat att skilja ett fosterbarn från den enda familjen hon har; inte för att det finns minsta lilla misstanke om vanskötsel av barnet, utan för att fostermamman använde sin yttrandefrihet.

 • ”Om folk börjar ändra sina lagenliga, demokratiska uttalanden för att någon vill skada dem eller försöka döda dem, ja då har vi ingen demokrati längre. Så det är inte mitt fel överhuvudtaget att det finns ett hot mot min person … Vi anser inte att angripare och mördare ska bestämma var gränsen för yttrandefrihet går …” – Rasmus Paludan, ordförande i det danska antiislamiska partiet, Stram Kurs.
 • Det som står på spel här är huruvida yttrandefriheten, oavsett vad eller vem den förolämpar, kan garanteras när den möts med våld och kravaller.

I Danmark har ämnet yttrandefrihet figurerat mycket i nyheterna under de senaste veckorna.

I mars i år hotade socialtjänsten (Socialtilsyn Øst) den frispråkiga islamkritikern Jaleh Tavakoli, en dansk-iransk bloggare och författare av boken Public Secrets of Islam, att ta hennes fosterdotter ifrån henne. Detta efter att Tavakoli delat ett filmklipp på internet om våldtäkten och mordet på två skandinaviska kvinnor av Islamiska statens terrorister i Marocko. Hon blev informerad via brev att myndighetens godkännande av henne och hennes make som fosterföräldrar – de hade tagit hand om åttaåringen sedan hon var nyfödd – måste upphävas och att flickan kanske skulle tas ifrån dem, eftersom myndigheten inte ansåg att de ”hade nödvändiga kvaliteter för att ta hand om ett barn”. I brevet stod det också:

Läs vidare


3 responses to “Yttrandefrihet i Danmark

 • whatthefeng

  Hmmm…
  Att många Svenska politiker samt allehanda röstboskap drabbats av ett hjärnvirus som blivit alltmer aggressivt är synnerligen allvarligt
  Att det nu visar att detta virus tydligen blivit luftburet är en katastrof.
  Domedagen är nära såvida vi inte inför tvångsmedicinering.

  Gilla

 • Mike E

  Här använder personer i den mäktiga staten sin makt till att bedriva politisk verksamhet. Detta är en av orsakerna till att staten måste vara så liten som möjligt och ha så liten makt som möjligt.

  Gilla

 • Kent

  I Danmark arbetar tydligen vänsterextrema flyktingaktivister också.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: