Samhällets prioriteringar ur en polismans ögon, vakna Svensson! Annars blir du dum på riktigt.


Debatt och insändare i tidningen Bohusläningen 

Vid 22-tiden på torsdagen den 21 april kallades polisbil 54-4320 med undertecknad och kollega till en lägenhetsundersökning.

En äldre människa hade inte avhörts och det kunde befaras ett akut hjälpbehov eller rent av ett dödsfall. Vi tog oss in i lägenheten, fann den äldre liggandes på köksgolvet, okontaktbar. Askgrå hy och en till synes helt utmärglad, undernärd kropp.

Vaga livstecken konstaterades. Ambulans tillkallades omedelbart. För övrigt bar lägenheten tydliga spår av en människa som kämpade med sin vardag. Utanför berättade en gråtande anhörig att familjen/anhöriga, under en längre tid, förgäves sökt plats på kommunalt hem/vårdinrättning, helt utan gehör.

Efter en snabb avrapportering via radion kallades vi på ett nytt larm. Personal ska vara hotade med kniv, på ett hem för ensamkommande pojkar i övre tonåren. Ett HVB-hem som drivs i kommunal regi. Personal hade larmat och räddningstjänsten ryckt ut med en mindre styrka för att stötta i avvaktan på polis.

Framkomna, möttes vi av tre brandmän och sex personer ur personalen, där de senare upprört berättade om kvällens händelser samt informerade om hemmet i stort.

Hemmet bebos av 26 ensamkommande med service dygnet runt. Totalt tjänstgör 17 personal för att tillhandahålla denna dygnetruntservice. Ett flertal med vårdutbildning.

Man vittnade om flera händelser liknande den i kväll och kände stor ängslan och uppbragdhet. Ständiga konflikter vid läggdags- och uppstigningar, ensamkommande som måste väckas ett flertal gånger och missar undervisningen med mera. Bråk och konflikter där några tilläts fördärva för alla.

Avsaknad av rutiner och strukturer samt handlingsplan för hantering av denna och liknande situationer. Personalen får inte själva ta kontakt med ansvarig kommunal chef. Den kontakten ska filtreras via jourhavande räddningsledare på distans med mera.

En ur personalen, som blivit speciellt utsatt under kvällen och även tidigare, menade att man inte hade tillräckliga resurser. För liten personalstyrka mot för många ensamkommande på boendet.

Samma person valde att gå hem för natten, då kvällens händelser och liknande situationer fått modet och orken att tryta.

Konklusion: Vakna Svensson! Annars blir du dum på riktigt.

Bertil Mahnkopf

Polisinspektör Västra Fyrbodal


17 responses to “Samhällets prioriteringar ur en polismans ögon, vakna Svensson! Annars blir du dum på riktigt.

 • Onkel Björn

  Svensson är redan vaken och dum och vägrar se sanningen. Samhället lägger enorma summor på invandringen och man kan ju undra hur mycket samhällsengagemang som läggs på de återvändande IS krigarna. Allt medan våra gamlingar ligger och dör hemma på köksgolven.
  Allt medan anhöriga i förtvivlan försöker få en hjälp som inte finns,

  Låt arbetslösa, bidragsberoende Somalier ta hand om de ensamkommande sk barnen, så får man loss den svenska personalen till att ta hand om de gamla istället.

  Gilla

 • irene andersson

  Den nyaste marknaden för flyktingar:
  Assistansbolag.Fritt fram för att behandla sin svenska inkomstkälla, sin trofé, oerhört illa.
  Att bruka sadistiskt våld, utpressning genom voodoo, skenavrättningar, lära deras egna småbarn att brännskada brukaren, få beröm för detta beteende..En sådan verklighet befinner sig en ung, förlamad brukare i, just nu.
  Trots seriösa vittnesmål, fegar polisen.
  Beror detta på rädsla, inför ett ifrågasättande,
  angående assistenter av utländsk härkomst?
  Brukarens egen vilja ignoreras helt.
  Grov misshandel och omfattande kvinnofridskränkning tillhör vardagen.
  Brukaren är i beroendeställning och helt i sina
  assistenters våld.Det handlar om ett kontaktnät av tjänstemän, som fixar intyg till sina landsmän.Ett slutet sällskap.Sekretess skyddar mod.krim.sidoverksamhet.
  Assistenter är även verksamma inom svenska kyrkan och JV. Spelar Guds Änglar dagtid.
  Under natten, levereras narkotikaflödet.
  Vem vågar lyssna på alla hjälpropen?
  Varför tystas brukarens yttrandefrihet?

  Gilla

 • SVENSK

  Minst 75% är redan dumma ”på riktigt” och resten blir det ALDRIG!

  Gilla

 • Tore

  Solidaritet förståelse förlåtelse till isis är temat i årets 1 maj tal, här finns ingen pardon mot dom som byggt landet.

  Gillad av 1 person

 • ruben

  Varför tas inte den här allvarliga ödesfrågan upp i första maj talen? Jag vet inte varför någon kan rösta på de partier, som stöttat den här obegripliga utvecklingen. De kan heller aldrig erkänna problemen och kommer därför aldrig nämna ett ord. Jag hoppas EU-valet blir början på en helomvändning i invandrarpolitiken vilket kan börja med en lång och välbehövlig regnperiod av återhämtning.

  Gilla

 • Stenbock

  En talande händelse från polisen och detta från en liten,närmast obekant ort i Abzurdien.Hur många sådana fall finns över hela eländet ?
  Den äldre som knegat samman ”välståndet”,får sköta sig bäst han vill på sin ålders höst.
  De importerade guldklimparna har i stort en hjälpdadda,per individ. En prioritering som kan få mig mer än illamående.

  Gilla

 • ossie

  En polisinspektör som vågar tala om sanningen offentligt. Han blir nog snart degraderad till P vakt (i bästa fall)

  Gilla

 • Macke

  Riksdagen hade 25/ 04 om ”Polisfrågor”.
  Vid 11.25 var det Katja Nyberg (SD) som talade sakligt och tydligt rakt av i sitt anförande.
  Vid 19.50 är det Helena Vilhelmsson (C)
  Därefter vid 26.40 är det Linda Snecker.
  Lyssna på tonläget och med vad hon även säger om ett parti.
  Linda ville ta replik men det gick inte i kammaren, men om hon kunde göra det så skulle det vara till ett särskilt parti.
  Efter vid 32.11 är det Andreas Karlsson (KD).

  ”Riksdagen riktar uppmaningar till regeringen om polisfrågor (JuU10)”

  Gilla

 • Kurt

  Svenne vill inte se, det är lätta att stanna i Bubblan av förnekelse i ställe för att se realiteten

  Gilla

 • Kurt

  Svensken vill inte vakna, det är lättare att stanna i Bubblan av självgodhet och förnekelse. Då slippa man se den riktiga världen utanför bubblan. Men bubblan kommer att spricka snart.

  Gilla

 • Gringo

  Jag är rädd att det är försent, att vi inte hinner vända utvecklingen men så läste jag att Italien efter ha gjort helt om med landet, nu visar en början på en ny högkonjunktur. Så hoppet finns där trots allt.

  Gilla

 • ruben

  Alla, som varnar och försöker peka ut missförhållandena blir beskyllda för högerpopulism, rasism eller nazism punkt slut. Må EU-valet bli en början till helomvändning.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  ”Till er som förnekar att grupp ställs mot grupp”.

  ”När socialminister Annika Strandhäll lägger skulden för den alltmer ansträngda situationen inom vården på pensionärerna, talar hon mot bättre vetande.”

  Citaten är ur ett debattinlägg i Expressen för nästan precis ett år sedan. Skriven av Stefan Krakowski, som är överläkare i psykiatri, författare och skribent, samt krönikör i Folkbladet .

  https://www.expressen.se/debatt/till-er-som-fornekar-att-grupp-stalls-mot-grupp/

  Gilla

 • turrim

  Det här borde statsministern förklara i sitt första maj tal.

  Gilla

 • Kent

  Våra politiker har prioriterade utgifter och icke prioriterade. Gissa vilka som är vad?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: