Regeringen föreslår skärpt straff för mord

BROTTSLIGHET. Regeringen vill att fler ska dömas till livstids fängelse för mord. Vid dagens regeringssammanträde kommer man att fatta beslut om ett konkret förslag som bland annat ska ange ett antal omständigheter i Brottsbalken som ska ses som skäl för livstids fängelse vid mord.

Steget Efter

– Man kommer att öka andelen livstidsdomar från ungefär 30 procent i dag, upp till över 50 procent, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Högsta domstolen har slagit fast att livstids fängelse endast ska dömas i undantagsfall, men en bred majoritet i riksdagen vill att personer som döms för mord ska kunna dömas till lagens strängaste straff.

Regeringens förslag ska skickas vidare till Lagrådet för granskning.

Läs mer på Sveriges Radio…

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen välkomnar en lagändring, även om han tycker att regeringen har tagit för lång tid på sig. – Vi har motionerat om livstidsstraffet sedan vi kom in i riksdagen år 2010 och vi har också fått ett tillkännagivande med alliansen för ett par år sedan, så det är positivt att det kommer nu.

-Pettersson är lite fundersam över Högsta domstolen, igår meddelade HD att de inte vill utvisa våldtäktsmän, nu ser vi att HD endast i undantagsfall vill döma till livstid för mord…

Jag vill ha hårdare straff överlag, den som är inlåst kan inte ställa till med något, gärna fängelser utomlands och obligatorisk utvisning vid grövre brott. Detta ska gälla utländska medborgare och eventuellt svenska medborgare med dubbelt medborgarskap…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Regeringen föreslår skärpt straff för mord

  1. Det hjälper uppenbarligen inte att Morgan skärper straffen, så länge inte domstolen tillämpar lagen.

  2. Inför dödsstraff samtidigt, ex hängning på något torg och krav på närvaro från allmänheten. Vi har ju anpassat seder o bruk efter våra invällare så ta steget fullt ut så att de känner sig riktigt hemma. Sharialagar nästa.

  3. Ja, så länge landet fylls med utlänningar måste straffen bli hårdare, mycket hårdare för att passa den utländska mentaliteten! Livstid ska vara standard för mord kombinerat med livstids utvisning, straffet ska dessutom helst avtjänas i hemlandet!

Kommentera