Den skattefinansierade Näthatsgranskaren uppmanar till angiveri


NÄTHAT. Den skattefinansierade Näthatsgranskaren Tomas Åberg hette tidigare Tomas Bergström och var djurskötare tills han 2013 belades med djurhållningsförbud. Händelsen väckte stor ilska i bygden. ”Av de självdöda djuren i hägnet skickades delar av två djur för obduktion. Den visade grav negativ energibalans (svält), vilket med visshet gav diagnosen utmärgling vilket orsakat lidande för djuren”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut, rapporterar Nya tider.

Nya Tider skriver också att Åberg hållit sig undan myndigheter och att hans privatekonomi nu avsevärt förbättrats genom sitt arbete för Näthatsgranskaren.

”Tomas Åberg som tidigare hållit sig undan delgivning av obetalda lån och viten har dock genom Näthatsgranskarna fått bättre ekonomi. Regeringen har genom Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) beviljat ett skattefinansierat bidrag om 600 000 kronor. 75 procent av föreningens utgifter utgörs av Tomas Åbergs lön.”

Antalet fällande domar för hets mot folkgrupp ökar snabbt i norra Sverige. Detta visar siffror från tingsrätterna.
En anledning kan vara gruppen Nätgranskarna, som anmält många fall av misstänkt hets mot folkgrupp.
– Det är ett stort demokratiproblem, säger Tomas Åberg, projektledare på Näthatsgranskaren till SVT. Åberg tar åt sig äran för att domstolarna är upptagna med att stämma hederliga människor som säger sanningen.

Näthatsgranskaren är en förening som varje år polisanmäler många fall av misstänkt hets mot folkgrupp. Med hjälp av automatiserade datorprogram skannar de av sociala medier, samlar in bevismaterial och lämnar över till polisen.

Gruppen menar att deras arbete lett till att antalet domar har ökat.

– Vi började 2017 och har jobbat upp en bra metod för att göra riktiga och kompletta anmälningar. Polisen får bra material att jobba med och det har lett till betydligt fler fällande domar, säger Tomas Åberg, projektledare på Näthatsgranskaren och fortsätter: – Tonen på sociala medier, både när det gäller hets mot folkgrupp, ofredanden, olaga hot och uppvigling, blir bara grövre och grövre. Detta gör att inte alla kan delta i det demokratiska samtalet på sociala medier och det är ett stort demokratiproblem.

Näthatsgranskaren har också egen statistik utifrån anmälningarna de själva gjort. Det visar att det oftast handlar det om män i 50-årsåldern som hetsat mot muslimer, invandrare eller människor med afrikansk bakgrund.

– Är man osäker på om något är hets mot folkgrupp eller ej, så kan man skicka en skärmdump till oss så kan vi berätta vad vår bedömning är. Sedan är det jättebra att anmäla till polisen, säger Tomas Åberg.

Tomas Åberg, Näthatsgranskaren har även stämt minst fem personer som har delat ett om Åberg kritiskt reportage av journalisten Joakim Lamotte. 

Lamotte skriver att detta agerande är helt bisarrt: Uppbackad av miljonbidrag från staten försöker Tomas Åberg skrämma folk till tystnad … Yttrandefriheten är under attack just nu, men jag lovar att jag kommer göra allt i min makt för att de personer som blir stämda för att ha delat mina inlägg skall få upprättelse. Dessutom ska jag vara som en nagel i ögat på Tomas Åberg. Varje steg han tar skall granskas och jag kommer inte att backa en millimeter för hans metoder.

-Pettersson har skrivit åtskilligt om herr Tomas Åberg, LÄS HÄR.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “Den skattefinansierade Näthatsgranskaren uppmanar till angiveri

 • Valter

  Dessa angivare i DDR som föraktades och blev straffade efter maktens fall i öst Tyskland, finns nu i Sverige. Här betalar staten, stormuftin till dessa angivare, lön för att sätt dit oss som vågar säga hur läget i landet är. Betänk det gott folk.

  Gilla

 • Br

  Är det någon som vet om han kan se vad man skriver här?

  Gilla

 • Brasklappen

  Thomas Åberg är ett kräk och en kriminell djurplågare som föraktar demokratin och anmäler pensionärer som skriver en och annan sanning, betald av SOCIALDEMOKRATERNA via skattsedeln….Det är för j-vligt att denna j-vel går lös och försörjs av skattebetalarna!

  Gilla

 • Tony

  Ja det är märkligt agerande av Staten, den polis som får
  ta hand om skiten i samhället dom ska ha dåliga löner,
  men en som inte passar till polis öser staten pengar över?
  Sverige är inte riktigt klokt!

  Gilla

 • Tony

  Fy fan vad jag hatar djurplågare. Kan en människa sjunka djupare?

  Gilla

 • Kent

  En praktskandal att regeringen kan bedriva angiveri genom betalda ombud.

  Gilla

 • Det får vara nog nu

  Det är bara losers som Tomas Åberg som kan bli uppbackade av staten på detta sätt.

  Gilla

 • SVENSK

  Verkar vara ett sjukligt behov, att ständigt plåga någon eller något på det ena eller andra sättet!?

  Gilla

 • Sofia.

  Vi har för länge sedan lämnat demokratin.
  Angiveri, censur och valfusk, hör inte hemma i en demokrati.

  Gilla

 • ossie

  Man hoppas att vi kommer till en punkt när denne vidriga svintyp får sitt straff för sina illgärningar. Offentligt spöstraff vore lämpligt.

  Gilla

 • stefan a.

  Märkligt att skattepengar kan gå till privat angiveri och stasiverksamhet…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: