Solenergi på rätt plats


VETENSKAP. Marocko i norra Afrika har de senaste åren satsat stort på utbyggnaden av förnybar energi. Kronjuvelen i Marockos energiomställning är energianläggning Noor.

Utbyggnaden av förnybar el i Marocko är så stor att landet i en internationell jämförelse bedöms vara ett av två länder i som är på väg att klara FN:s mål om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.

På världens största solkraftanläggning, Noor, finns mer än en halv miljon speglar som koncentrerar solens strålar mot en punkt för att där värma en vätska till flera hundra grader.

Det är mot Afrikas högsta byggnad, ett 243 meter högt torn, som solstrålarna riktas. Energin som lagras i vätskan används sedan för att få fart på en generator för att generera el, förklarar Mustapha Sellam som är platschef här.

Den här anläggningen är bara en av flera som de senaste fem åren byggts i Marocko. Och fler ännu större är på gång.

Läs vidare på Sveriges Radio…

-Pettersson säger att solcellsanläggningar o Saharas öknar verkar vara bättre satsningar än subventionerade el-cyklar i Sverige…

…fast vi sjöng om solen redan i ungdomens år, det var tider, då fanns inget miljöparti men Pettersson hade varit med och grundat lokalavdelningen av Fältbiologerna några år tidigare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 


5 responses to “Solenergi på rätt plats

 • Ruth Magnusson

  Marocko verkar ju ligga i framkant i miljöfrågor. Och Marocko återfinns på olika sajter som ett semesterland för oss frusna nordbor.

  Så varför har vi då en massa marockanska barn springande på våra gator?

  Gilla

  • Hajo

   Hur producerar dom el på natten?

   …Fast dom kanske inte har någon industri eller tillverkning att tala om?

   Gilla

  • Hajo

   …Nu har det till och med börjat dyka upp 13-åriga ensamkommande marockaner i Sverige som familjehemsplaceras….Bara pojkar…

   Gilla

   • Ruth Magnusson

    Och i Marocko sitter mammorna och gråter och längtar efter sina bortsprungna telningar. Nej skicka hem dem till mammorna deras i stället.

    Gilla

 • Kent

  I sydvästra Spanien finns en liknande anläggning med någon typ av batterilagring så det funkar även på natten. Effekten är som en halv kärnreaktor sägs det.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: