Solenergi på rätt plats

VETENSKAP. Marocko i norra Afrika har de senaste åren satsat stort på utbyggnaden av förnybar energi. Kronjuvelen i Marockos energiomställning är energianläggning Noor.

Utbyggnaden av förnybar el i Marocko är så stor att landet i en internationell jämförelse bedöms vara ett av två länder i som är på väg att klara FN:s mål om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.

På världens största solkraftanläggning, Noor, finns mer än en halv miljon speglar som koncentrerar solens strålar mot en punkt för att där värma en vätska till flera hundra grader.

Det är mot Afrikas högsta byggnad, ett 243 meter högt torn, som solstrålarna riktas. Energin som lagras i vätskan används sedan för att få fart på en generator för att generera el, förklarar Mustapha Sellam som är platschef här.

Den här anläggningen är bara en av flera som de senaste fem åren byggts i Marocko. Och fler ännu större är på gång.

Läs vidare på Sveriges Radio…

-Pettersson säger att solcellsanläggningar o Saharas öknar verkar vara bättre satsningar än subventionerade el-cyklar i Sverige…

…fast vi sjöng om solen redan i ungdomens år, det var tider, då fanns inget miljöparti men Pettersson hade varit med och grundat lokalavdelningen av Fältbiologerna några år tidigare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

5 thoughts on “Solenergi på rätt plats

 1. Marocko verkar ju ligga i framkant i miljöfrågor. Och Marocko återfinns på olika sajter som ett semesterland för oss frusna nordbor.

  Så varför har vi då en massa marockanska barn springande på våra gator?

  • Hur producerar dom el på natten?

   …Fast dom kanske inte har någon industri eller tillverkning att tala om?

  • …Nu har det till och med börjat dyka upp 13-åriga ensamkommande marockaner i Sverige som familjehemsplaceras….Bara pojkar…

   • Och i Marocko sitter mammorna och gråter och längtar efter sina bortsprungna telningar. Nej skicka hem dem till mammorna deras i stället.

 2. I sydvästra Spanien finns en liknande anläggning med någon typ av batterilagring så det funkar även på natten. Effekten är som en halv kärnreaktor sägs det.

Kommentera