Israels ambassadör: Svenska kyrkan har fel fokus

UTRIKES. I stället för besattheten av Israel borde Svenska kyrkan intressera sig för de otaliga kristna som flyr för sina liv från islamistiska diktaturstater, skriver Israels ambassadör Ilan Ben-Dov på tidningen Dagen.

Den heliga gravens kyrka i Jerusalem med anor sedan år 335. Idag är kristendomen utrotningshotad på sin födelseplats, Mellanöstern.

Som ett led i den debatt som förts på dessa sidor under senare veckor i fråga om Svenska kyrkans hållning till Israel vill jag härmed gå i svaromål på inlägget av Wanja Lundby-Wedin och Daniel Tisell (2 april).

Till att börja med vill jag understryka att jag fullt och fast står bakom mina anklagelser i fråga om Svenska kyrkans fientliga och extrema hållning gentemot staten Israel. Det finns inget bättre bevis på detta än höga kyrkoföreträdares egna kommentarer och agerande i frågan genom åren.

En synnerligen talande illustra­tion är det hjärtliga mötet mellan terroristledaren Ismail Haniyeh från Hamas and ärkebiskop emeritus Anders Wejryd (med biskopskorset gömt i bröstfickan).

Vi ska i sammanhanget påminna oss att den radikala, islamistiska terroristorganisationen Hamas är ansvarig för morden på tusentals israeliska civila och därutöver till att ha utfört och uppmanat till mord på israeler och judar världen över, utöver den regelrätta folkmordsretoriken mot Israel.

Såvitt jag vet har Svenska kyrkan aldrig fördömt mötet mellan Wejryd och Haniyeh och man får förutsätta att det väl speglar den anda som råder i kyrkan. Ett annat exempel av många på högsta nivå inom kyrkan är hur dåvarande ärkebiskop KG Hammar vägrade tala på Förintelsens minnesdag med hänvisning till det andra Gazakriget.

Det är bara ett par år sedan kyrkokansliet i Uppsala officiellt tillskrev partierna i riksdagen för att fråga hur de avsåg att agera mot Israel. Om detta inte är en planerad och orkestrerad politisk kampanj är det sannerligen svårt att veta vad man ska kalla det. Kyrkans anspråk på opartiskhet saknar allt berättigande.

Att beskylla Israel för bristande respekt för internationell rätt visar på ett stort mått av hyckleri och bristande intellektuell integritet.

Israel, Mellanösterns enda demokrati, är ett samhälle som på föredömligt vis värnar mänskliga rättigheter, rättsstatens principer, jämställdhet, yttrandefrihet och inte minst – religionsfrihet.

Samtidigt är landet är omringat av otaliga terroristorganisationer och tvunget att försvara sig mot dessa. Vi talar här om terroristorganisationer som inte bara överträder internationell rätt – de respekterar ingen lag och rätt av något slag.

En av våra grannar är Syrien, en diktaturstat vars härskare Bashar al-Assad bär ansvar för mer än en halv miljon av de egna medborgarnas död och som har använt kemiska vapen.

Det är sannerligen mycket lätt att sitta bekvämt tillbakalutad i Uppsala och predika för Israel. Man bör då hålla i minne att Israels grannar inte precis är Norge, Finland och Danmark.

Jag vill än en gång uppmana Svenska kyrkan att överge sin paternalistiska och arroganta hållning till Israel. Svenska kyrkans moraliska halt är i inget avseende överlägsen staten Israels och man har inget monopol på begreppen etik och moral. I stället för besattheten av Israel vore det bättre att man intresserade sig för försvaret av de otaliga kristna vilka flyr för sina liv från islamistiska diktaturstater.

Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör

8 thoughts on “Israels ambassadör: Svenska kyrkan har fel fokus

 1. Har lämnar Svensk kyrkan. Kan tänka mig att komma tillbaka om de byter ut ärkebiskopen mot en kristen person.

 2. Så länge kommunistkräk ockuperar dom högsta posterna i kyrkan
  kommer det bara att gå utför som överallt annars där kommunister försöker!

 3. För er som inte gjort det än…GÅ UR SVENSKA KYRKAN !

  Vill ni vara med att kristna och icke troende normala människor förföljs, misshandlas och mördas av islamistiska sjuka terrorister, medans Svenska Kyrkan blundar och vägrar fördöma detta sjuka brott ifrån islamisterna !

  Sen att vi har politiker som gör exakt samma som Svenska Kyrkan…blundar och värnar mer om islamistiska terrorister, detta gör Sverige sjukare än sjukt.
  Och än sjukare….dessa politiker får röster, för att kunna fortsätta att förnedra och spotta svenskar i ansiktet.

  IS terrorister kommer tillbaka till sjukstugan Sverige, och får lägenheter, pengar, pussar och kramar samt svenskar att förnedra och att terrorisera, allt detta efter att de har utsatt människor/ små barn för tortyr, våldtäkter, massmord m.m. värsta krigsbrotten !
  SJUKASTE SJUKT !!! 😡😡😡

  SNÄLLA, LÅT IDIOTIN FÅ ETT SLUT !!!

 4. Fast han ljuger om att det var Assad som använde gas. Bevisen pekar åt helt andra håll vilket MSM förtiger. Tänk vita hjälmar (White helmets) MSM:n gullegrisar, så kommer man närmare sanningen.

 5. Svenska kyrkan har en hel del att ompröva i frågan, om att förhålla sig på ett korrekt och respekterande sätt, gentemot Israel.

  För många av de ledande inom Svenska kyrkan har nog en rätt felaktig syn och bild. På den verklighet som den demokratiska staten Israel lever under, dagligen.

  Israels ambassadör, Ilan Ben-Dov, skriver väl rätt så uppenbart, vad det handlar om. I det inlägg han har författat i tidningen Dagen.

  Jag citerar bara några tänkvärda ord från honom.

  “Det är sannerligen mycket lätt att sitta bekvämt tillbakalutad i Uppsala och predika för Israel. Man bör då hålla i minne att Israels grannar inte precis är Norge, Finland och Danmark.”

Kommentera