Erdogan förlorar makten i Turkiets tre största städer

UTRIKES. President Erdogans islamistiska parti, AKP, förlorar makten i Turkiets huvudstad Ankara, i landets största stad och ekonomiska centrum Istanbul samt i landets tredje största stad Izmir i lokalvalen till det sekulär och liberala CHP. 

Hagia Sofia, byggdes ursprungligen som en kristen kyrka åren 532–537. Hela Istanbul som tidigare hette Konstantinopel var kristet i över 1000 år innan det erövrades av muslimer.

I Turkiet drabbades president Erdogan och hans parti av sitt största bakslag på många år i lokalvalen under söndagen. För första gången på 25 år förlorade islamist-orienterade AKP huvudstaden Ankara. Ett hårt slag mot president Erdogan och hans parti i ett val som sågs som ett viktigt test på hur stort väljarförtroende Erdogan har efter nästan ett år med nya presidentbefogenheter och ett år där turkisk ekonomi gått in i en djup svacka och påverkat människors vardag.

Resultaten i Ankara och förmodligen också Istanbul lär överklagas då AKP vill att tiotusentals röster ogiltigförklaras men frågan är om de kommer att lyckas och vilka reaktionerna i så fall blir, särskilt som valet redan igår hyllats i turkiska regeringstrogna medier som en framgång för demokratin.

Sveriges Radio

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

3 thoughts on “Erdogan förlorar makten i Turkiets tre största städer

  1. Han behöver en rejäl näsbränna för att komma ned på Jorden!
    Hans upphöjning av sig själv till en stor ledare med stormaktsdrömmar
    fick sig kanske en rejäl törn?

Kommentera