Mygel i Malmö


INSÄNDARE. Nu ska vi titta närmare på hur ett företaginom vård och omsorg arbetar för att kunna fortsätta bedriva verksamhet i Malmöregionen. Tidigare gick företaget under namnet Proprium, idag drivs det som Profuturus.

Profuturus AB, Profuturus Vård och Behandling AB, är egentligen Profuturus Omsorgsboende AB.

Bakgrundsgestalterna har tidigare drivit det skandalomsusade Proprium AB men håller idag låg profil efter tidningsrubriker som: ”Gruppvåldtäkter och drogmissbruk på flera HVB-hem i Malmö – barn akutflyttas”.

Tidigare aktiva huvudmän arbetar fortfarande men diskret, i och kring, Profuturus Omsorgsboende AB. I verksamheten omdirigeras tre liknande företagsnamn, varigenom man snabbt kan förvirra och flytta givna arbetsuppgifter mellan verksamhetsnamnen. Ofta vet arbetstagaren inte om att denne inte fått uppgiften att utföra uppgiften för det företag som han är anställd i. Vid tvist säger Profuturus att den som gett arbetsuppgifterna inte ”haft befogenhet”, varvid man inte betalar ut lön för utfört arbete alls. Och på detta sätt fortsätter det. En av tidigare huvudmän har numera skyddade uppgifter, av naturliga skäl.

Profuturus agenda är att erbjuda stödboende på Västanväg i Limhamn, Malmö. Företaget som hyr ut lokalerna ägs av ett företag i vilket Propriums tidigare vd är huvudintressent. Detta boende har nyligen varit utsatt för mordbrandsattack med personskador som följd. Efter mordbrandsförsöket flyttades de inskrivna ungdomarna till ett tillfällig Profuturus-boende på Stenkällevägen i Malmö, som har samma ägandestruktur.

Efter en och en halv månad gjordes ett nytt mordbrandsförsök på denna fastighet, varigenom en gavelsida brändes men kunde släckas av tjänstgörande personal. Detta anmäldes – av förklarliga skäl – inte till de kommuner som placerat ungdomarna hos företaget.

Anledningen till dessa mordbrandsförsök är sannolikt att huvudmännen gjort att folk känner sig lurade. Bland annat har tidigare personal inte fått sina slutliga löner och semesterlöner. Det pågår också tvister med företag, en systematisk följetong i huvudmännens agenda.

Profuturusfolket har en systematisk agenda, där man beskyller den som slutat för att ha gjort ”ett dåligt jobb”, eller ”åsamkat skador”, eller helt enkelt ”inte befunnit sig på jobbet alls”.

Man hotar de anställda med skadestånd om förhållandena sprids. Det är Malmö Advokatbyrå (MAB Advokatbyrå) som bidrar med detta nobla. För övrigt betalas löner inte ut i tid. Arbetstider och vila mellan arbetade pass är inget att tala om. Kommuner som placerat ungdomar på stödboendet i Limhamn är: Malmö stad, Ronneby och Eksjö.

Det skandalomsusade Proprium Vård AB övergick därefter till Energi Innovativ Fastighetsutveckling Sverige AB (konkurs inledd 2018-11-28). Det ska tilläggas att Propriums huvudmän, tillsammans med Malmö Adbokatbyrå (MAB), är stiftare av Malmö Asylbyrå. Rester av denna logotyp fanns på det tjänstefordon som sattes i brand på Västanväg i Limhamn, innan attentatsmännen attackerade själva fastigheten.

För övrigt ser gruppen med huvudmän ut enligt följande: Propriums f.d. vd Attila Huseinov är ”huvudet”. Hans närmaste man är Tomas Jonsson, tidigare misstänkt för narkotikabrott. Tredje person har fram till nyligen varit Aziz Hotak (platschef). Därefter på listan kommer Profoturus vd (och målvakt) Norbert Fadi.

 1. ATPP Holding Öresund AB (tidigare hemadress för den verkställande direktören för Proprium anges – Attila Huseinov, som idag har skyddade uppgifter)
 2. Limhamns bostäder AB
 3. Stenkällegårdens Fastighetsutveckling AB
 4. Profuturus Omsorgsboende AB, alias Profuturus Vård och Behandling AB, alias Profuturus AB
 5. MAB Advokatbyrå AB
 6. Energi Innovativ Fastighetsutveckling Sverige AB (konkurs inledd 2018-11-28)
 7. ATPP Bostäder i Malmö AB

Därtill finns företag som Norbert Fabi, vd (och målvakt) för Profuturus, är engagerad i:

 1. Verkställande direktör – Avana Care AB
 2. Ordförande – Vellinge Fastighetstjänst AB
 3. Ledamot – Aseeva AB
 4. Ledamot – Profuturus Omsorgsboende AB
 5. Ledamot – Vellinge Fastighetstjänst AB
 6. Ledamot – Stenkällegården vård och behandling AB

Intressanta länkar:

Dessa människor fortsätter alltså sitt arbete som vanligt med berörda myndigheter och kontrollerande instansers goda minne. De byter bara namn på företaget och kör på i vanlig stil. Att IVO tillåter detta – efter två mordbrandsattentat – är en gåta? IVO vet att allt handlar om samma bolag, bara ett nytt namn.

Det är ett mysterium att unga människor placeras hos personer från vilka kommunerna tidigare har tagit tillbaka dem från?

Dessa ungdomar har blivit utsatta för två mordbrandsattentat. När kommer den tredje incidenten, innan kommuner och kontrollorgan agerar?

Som arbetsgivare bryter bolaget mot de flesta lagar. Dessutom vill man inte betala ut löner i tid, eller överhuvudtaget alls. Huvudmännen vet dock inte att deras konversationer på telefon är bandade.

Irena


One response to “Mygel i Malmö

 • Onkel Björn

  Kanske lite ot, men ändå samma ämne.

  Blev för ca 3-4 år sedan, på väg en morgon till jobbet , omkörd av en bilskolebil. Bilen hade dekaler på sidan och en övningskylt baktill ( den röda som bilskolor har) I bilen fanns en person, föraren.
  Då den körde alldeles för fort samt körde över heldragna linjer blev jag intresserad och noterade bilnumret.
  Föraren var uppenbarlige stressad av någon anledning. Men att köra på detta sättet i en bil märkt med namnet på en bilskola ( i norra delen av Stockholm), tyckte jag tyder på ett otroligt dåligt omdöme.

  När jag kollade upp bilen visade det sig att den tillhörde en bilskola som ägdes av 2 bröder, från mellanöstern. Innan de hade startat bilskolan hade de 2 haft en städfirma !!.

  Kanske inte så underligt att så många kuggas vid uppkörningarna idag. med sådana bilskolelärare.

  Nu vet jag ju inte vem som körde. Mannen hade dock ett arabiskt utseende och han kom från det håll där en av ägarna var skriven.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: