Malmö tar täten i kampen mot snabba vinster i fastighetsbranschen


INSÄNDARE Malmö 26-3-2019. Till i första hand Luciano Astudillo , stabschef för s i Malmö , och Katrin Stjernfeldt – Jammeh, kommunalråd för s i Malmö

Enligt Sydsvenskan så är Malmö första svenska staden som går med i FN – satsningen The Shift vars mål är att en bostad skall vara en social rättighet och inte en vara som storbolag kan tjäna snabba pengar på. Samtidigt så har Katrin Stjernfeldt – Jammehs stabschef Luciano Astudillo tjänat 36 miljoner på sina aktier i samma bransch.

Luciano Astudillo satt för några år sedan i fastighetsbolaget Victoria parks styrelse och när han 2016 lämnade styrelsen sålde han sina aktier i bolaget för 36 miljoner.

Man kan nog utan vidare förmoda att hans stora aktieinnehav har möjliggjorts just genom hans politiska uppdrag för socialdemokraterna och att han numera är ekonomiskt oberoende är en konsekvens av att han haft god insikt i bolaget Victoria park och därigenom antagligen sålt sina aktier i precis rätt ögonblick.

Denne framstående socialdemokrat som tidigare var riksdagsman för samma parti är tydligen just en sådan aktieklippare som hans parti officiellt tar avstånd från och man kan undra hur detta går ihop att göra mångmiljonklipp på just bostäder med partiets politik?

Att ha denna bostads och börshaj som stabschef för partiet samtidigt som partiet utåt är helt emot att det görs vinster på bostadsförsäljningar och spekulationer som i slutändan naturligtvis betalas av hyresgästerna genom höjda hyror kan inte annat än beskrivas som ruttet och falskt. Men tydligen så är det på det viset att så länge höjdarna inom partiet gör mångmiljonklippen på som i detta fall bostäder så är det helt ok.

Är det kanske t om på det viset Luciano Astudillo att det är s k insiderkännedom som gjort det möjligt för dig att berika dig så bra på dina aktieklipp?

Man kan också i förlängningen fråga sig om Katrin Stjernfeldt – Jammeh också är inblandad i dylika aktieklipp på bostäder? Kanske är det fler sossar i stadshuset som på liknande sätt berikat sig på den sociala rättigheten att ha en bostad? Det kanske t om är så att sossetopparna ser det som en social rättighet för dom själva att berika sig på bostadsspekulationer?

Hur som helst så är stabschef Luciano Astudillos aktieaffärer ett utmärkt exempel på hur j – a ruttet och falskt det låter när en sosse uttalar flosklerna jämlikhet, solidaritet, rättvisa och alla människors lika värde.
Naturligtvis så har även en socialdemokrat rätt att göra aktieaffärer men i just detta fallet så rimmar det mycket dåligt med att en bostad inte skall vara något som man kan tjäna snabba pengar på.

F ö så kanske det finns all anledning för sydsvenskan att göra en mer ingående undersökning av Luciano Astudillos innehav och försäljning av Viktoria park aktierna.

Sandor Herold, Malmö

Sydsvenskan


9 responses to “Malmö tar täten i kampen mot snabba vinster i fastighetsbranschen

 • ruben

  Dessutom lever Malmö på ett årligt utjämningsbidrag, som en stad i Malmös storlek inte ska ha. Det låter aldrig trevligt när kommuner verkar leka socialister och ändå gör egna affärer och samtidigt har ett årligt jätteunderhåll från svenska staten utan giltig orsak. Vad sysslar kommunen med egentligen?

  Gilla

 • Tony

  Kan han inte använda lite av dom miljonerna till det enorma underskott
  på väl snart 5 miljarder som staden dras med, en droppe i havet visserligen , men ändå?

  Gilla

 • Sven

  Det är nu anmält till Finansinspektionen, Mvh

  Gilla

 • Danne

  Man kan även göra som i Sundbyberg, där man gärna behåller hyresrätterna av suspekta skäl.
  Där problemen frodas och kommunen medverkar till att bygga svindyra hyresrätter i utsatta områden, då undrar man vad syftet är?

  De som troligen kommer att bo i dessa lyxiga lägenheter är invandrare som lever på bidrag. Ingen med tillräcklig köpkraft vill bosätta sig bland problem, trots allt vackert tal om integration!
  Samtidigt använder kommunen sitt bostadsbolag som en regulator på arbetsmarknaden genom att låta ”praktikanter” få jobba där. Hej hopp, då får vi hyresgäster betala för dessa kompetenslejon ännu en gång.

  Man brukar tala om syltburkar och politiker men med nuvarande styret handlar det snarare om tunnor som politikerna har hela armen i.
  Men det blir så när man måste dölja lögnerna om invandringen.

  Gilla

 • Kent

  Victoria parks grundare kom inte han från HSB och startade med några luriga affärer genom sin gamle uppdragsgivare och Malmö kommun?
  Det gick mycket snabbt att bygga upp ett fastighetsföretag med ett stort värde.
  Det ökända Herrgården är ett exempel som osar korruption lång väg.
  Har Katrin Stjärnfelt Jammea inte fått vara med när bytena delades.
  Tilläggas kan att HSB Skåne har haft stora skandaler med korrumperade ledningar inblandade.

  Gilla

  • Tomas.

   Hej Kent och Er andra !

   Kanske känner du till fler skandaler i HSB Skåne än jag gör. Men det var en skandal för ca 15 år sedan med sossekorruption så att en okvalificerad Larry Andow(S) till och med blev VD.

   På sossemaner började han direkt med pampfasoner.

   Jag var vid den tiden bostadsrättsinnehavare en förening i HSB Skåne och berömmer organisationen.

   Det finns något som heter revisorer. En vaken vicevärd, brf styrelsen och de kompetenta revisorerna räddade HSB Skåne från skada den gången. De får mitt beröm.

   Som jag förstått händelserna blev pampen avskedad och denne fick själv betala extravaganta kostnader som han obehörigt skapat. (Tjänstebil utöver avtal m.m.)

   Alla Brf innehavare måste aktivt delta i föreningens val av styrelse annars kan det går illa. Många sovande svennar har den hårda vägen fått lära sig vad likgiltighet kan innebära. (till exempel konkurs eller endast onödigt höga avgifter.)

   Vicevärdar och styrelse hos Djingis.se får mitt beröm.

   Pampen levde visst inte så länge efter att han fick sakligt motstånd. Han e dö.

   Tomas.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: