SN:s insändarsida håller sig med husskribenter


INSÄNDARE. Vem som helst kan idag publicera sig på sociala forum. Det är en styrka för demokratin, tycker såväl experter på området som människan på gatan: allas rätt att få framför sin egen åsikt. 


Inom media som exempelvis monopoltidningen SN tycker man annorlunda, eller agerar åtminstone annorlunda – där vill man även fortsättningsvis ha den fulla kontrollen över nyhetsförmedling, opinionsbildning och insändare och kunna bestämma upplägget.

SN har sedan länge inskränkt allmänhetens möjlighet att komma till tals och stängt ned tidningens kommentatorsfält, beskrivna som  ”pisssrännor” av den tidigare ansvarige utgivaren och chefredaktören, Göran Carstorp. Tidningen ansåg sig inte ha tid och resurser nog att kunna kontrollera vad och hur allmänheten uttryckte sig på det då tillgängliga kommentatorsfältet.

Idag låter SN ett fåtal insändarskribenter regelbundet komma till tals på tidningens insändarsida, personer som rätteligen kan tituleras husskribenter. Denna enträgna censur av opinionsmaterial förklarar SN:s insändarredaktör med att tidningen publicerar de insändare ”som redaktionen bedömer vara de mest intressanta”. Vilket får tolkas som att enbart oförargliga insändarskribenter med synpunkter som stämmer överens med SN-redaktionens värderingar, och kan kontrolleras av tidningen, kan komma ifråga för publicering.

Som bekant för bloggens besökare är Pettersson sedan åratal förklarad persona non grata av SN. Han beskrivs av tidningen som hatbloggare och rasist. När den arme Pettersson önskar få ett genmäle infört för att bemöta tidningens allvarliga anklagelser behandlas hans rimliga begäran pinsamt nonchalant och SN:s svar är nej. Istället kräver SN att få bestämma upplägget där tidningen kan tänka sig att införa en insändare – i det fall Pettersson håller sig inom ramen för av SN angivna antal tecken!

Som av en händelse publicerar SN i samma veva  en insändare av en av tidningens mest framstående husskribenter, där innehållet utgörs av en enfaldig sörja av personliga påhopp och obelagda påståenden i syftet att ytterligare söla ned Petterssons namn och blogg.

SN är en monopoltidning som ingår i en av landets största kommersiella mediekoncerner, NTM-koncernen, och har tillgång till alla resurser som behövs för att bedriva verksamheten, till skillnad från Petterssons blogg som är en fritidssysselsättning stödd av en och annan allmosa.

Det är en självklarhet att SN med NTM-koncernen i ryggen mycket väl skulle kunna införliva en granskande tjänst och öppna kommentatorsfält till fromma för det fria ordet – om bara viljan funnes. Men att låta allmänheten tycka vad den vill finns inte på medias och SN:s agenda.

Förvånande nog kräver dock SN och det övriga medieetablissemanget att Petterssons blogg och andra sociala media tar ansvar för och plockar bort olämpliga kommentarer på personliga forum. Vilken dubbelmoral! När inte SN och det övriga välgödda medieetablissemanget anser sig ha resurser att kunna klara den uppgiften kräver man att fritidssysselsättningar som Petterssons blogg och andra ideella aktörer på nätet ska rensa upp i sina kommentatorsfält. Det kan handla om hundratals, tusentals, inlägg och kommentarer om dagen.

Nej, ta ansvar för språkbruket i det offentliga rummet får var och en som använder språket göra. Det är inte Petterssons uppgift att sitta hemma vid köksbordet i en sörmlandsstuga i skogen och agera självutnämnd språkpolis.

Ego lego


12 responses to “SN:s insändarsida håller sig med husskribenter

 • Gunnar

  Men VAD förväntar dom sig på SN? Om SN hatar sina skribenter och det Svenska folket, tror dom då att vi ska älska dom?
  När SN tagit bort sina så kallade ”pissrännor” hur och var, ska vi då kunna försvara det VI tror på, och set VI anser vara rätt?
  Om era och våra åsikter skiljer sig, så måste det kunna diskuteras någonstans UTAN att bli kallad några oförskämdheter.
  Alla är vi olika, vi tänker inte desamma, det är därför det ska finnas utrymme där den saken kan diskuteras.
  Hur ska enighet annars uppnås i sakfrågor, när det inte går att säga sin mening? Ett samförstånd kan aldrig uppnås om frågan styrs enbart ifrån en sida?
  Båda kontrahenterna måste få möjlighet att framföra sitt tänkande och tycke, båda sidors uppfattningar måste diskuteras tills ett enande kan uppnås.
  För vad skulle en diskussion leda till, om bara ena parten bestämmer allt och den andre parter inte får framföra sitt. Då har vi det vi alla vill undvika, diktatur.
  Mvh // Gunnar

  Gilla

 • eugenecork

  instämmer helt i vad föreg. talare förmedlar!

  Gilla

 • Thomas

  Mycket bra uttryckt, Pettersson!

  Gilla

 • KurtFolke

  Jag undrar vad som skulle komma fram om man börjar rota lite i D B :s garderob. För nog finns det lik i den släkten alltid. En sann sossesläkt

  Gilla

 • Sven

  Jag rekommenderar att du försöker att totalt ignorera SN i fortsättningen. Du kommer att må bättre och SN kommer att få färre klick.

  Gillad av 1 person

 • Langmore

  Vad jag förstår tar redan Pettersson ett visst ansvar för kommentarerna, och det är väl inte fel, det är hans blogg och han kanske inte vill sprida saker som han ogillar.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Fanns en tid när du skrev mest i SN Pettersson. Jag var nummer två då. Idag är du bannlyst och jag har halkat ner på listan. Vill ju helst skriva om psykvården. Det gillar inte SN.

  Gilla

 • Ingvar

  Propagandaskribenter det påminner mer och mer om kommunistländer.De låtsas att det är vanligt folk när det är miljöpartister och kommunister

  Gilla

 • Billy Boy

  Chefredaktör Eva Burman upprätthåller sin egen modell av åsikts- och yttrandeförbud genom järnhård kontroll över vad som får publiceras i tidningarna SN, E-kuriren & K-kuriren, vilka geografiskt täcker stora delar av västra Sörmland.

  Men upplagesiffrorna och antalet prenumeranter sjunker stadigt ffa på grund av urvattnat, ointressant innehåll som fler och fler läsare ratar. Därmed gröps intäkterna också ur, som i sin tur leder till stora djupa hål i tidningsgruppens ekonomi. Stora personalminskningar genomfördes nyligen.

  Petterssons blogg är ett lyckosamt koncept som är raka motsatsen till NTM-koncernens tidningar i Sörmland. På Petterssons blogg finns ständigt nya fräscha sanna nyheter från både när och fjärran. Självklart råder åsikts- och yttrandefrihet för alla inom bloggens tillåtna gränser. Allt är lättillgängligt samt både reklam- och avgiftsfritt. Bloggen är populär och uppskattas mycket av besökare och skribenter så frivilliga stödbidrag skickas in för att åtminstone täcka driftskostnaderna.

  Petterssons blogg är ett befriande andningshål i MSM-världen där väktarna håller stenhård kontroll för att stoppa varje litet försök från den / de som vågar ta det minsta lilla steg utanför de ofta fullkomligt obegripliga s k värdegrunds- och åsiktskorridorerna.

  Gillad av 1 person

 • Erling

  Diktatoriskt beteende givetvis. Bekänner sig till demokratin men agerar tvärt emot.
  Arrogant, överlägset med översittarfasoner.

  Gillad av 1 person

 • Tore

  Låter som en beskrivning av det slutna sällskapet nmr, finns det några kopplingar dit?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: