Krav på namnbyte


I kölvattnet av terrorattentatet i Christchurch kommer nu krav på att stadens rugbylag ska byta namn.

Christchurch i enkel översättning betyder Kristen kyrka och rugbylagets tilläggsnamn är Crusaders (Korsfarare) och detta upprör nu många som menar att namnet kan väcka anstöt.

Ingen fullt frisk människa kan låta bli att ta avstånd från det terrordåd som den australiensiske medborgaren Brenton Tarrant begick i staden. Som så ofta sker kommer efterdebatten att belysa händelsen ur olika vinklar. En sådan vinkel är att kritiker nu anser att namnet Christchurch Crusaders kan komma att väcka anstöt. Varför, undrar säkert många. Därför, påpekar andra.

Det som kritikerna anser vara stötande är att rugbylaget inleder sina hemmamatcher med att låta ryttare iklädda dräkter från korsfarartiden rida runt plan till tonerna av välkänd musik. För alla som läst historia och sett filmer på tv, finns vetskapen om att korsfararna inte sällan bekämpade muslimer i det vi idag kallar Mellanöstern. Att enbart muslimer dog för Tarrants bestialiska attack får anses vara starka skäl till kritiken.

Fast tänker man rätt i det här fallet? Minns upploppen i amerikanska Charlotteville, då politikerna i delstaten Virginia ville riva statyn av sydstatsgeneralen Robert E Lee. Finns kritiker på ena sidan, är det ganska välkänt att de finns försvarare på den andra. Det Christchurch minst av allt behöver nu är upprörda känslor från rugbyfans som ser sitt lags maskotar kritiseras och kanske förbjuds. Kanske också kristna på Nya Zeeland får en del att tycka till om ifall detta sker.

GP

Nedan en filmsekvens från Christchurch Crusaders hemmamatch.


18 responses to “Krav på namnbyte

 • Tony

  Och vilka är dom många som upprörs över Korsfarare, ja troligtvis Muslimer, eftersom dom flesta offren var Muslimer. Men vad har dom
  att göra i ett kristet land ifall dom inte tycker om deras religion och symboler??? Dom kan ju stanna i dom länder där där dom kan tillämpa sin egen religion fullt ut? men dom vill leva gott på dom förhatliga kristnas levnadssätt ?

  Gilla

 • Kurt

  Jag ha för mig att för inte så länge sen dödas drygt 80 muslimer i en självmordsattack utfört av Sunni i en Shia mosque. det blev en tidnings notis inte så mycket mera och det var bara en av alla mosque skjutningar/bombningar utförd av muslimer mot muslimer under 2018. Nu är det en, sug på ordet EN höger mupp då bli det floskel kastning om fara från Höger runt om i världen, ha folk glömt 11 September, Madrid, London, Paris, Nice, Berlin, Stockholm, Boston mm? Jämför dödstalen med dåd utfört av muslimer mot dåd utfört av H. extremister. Inte ens Adolf H. och company komm up i de siffror
  När kommer folk att fatta att vi faktisk är i krig mot Islam en ny form av krig.
  Som är nytt för världen.

  Gilla

 • Kattsand

  Det är som väntat, är det muslimer som drabbas så skall vi anklaga oss själva och ”krypa till korset” (som nu byta namn och göra oss av med en del av vårt kristna arv), är det en jihadist som utfört ett terrordåd så kommer det istället en ”manifestation mot islamofobi” som ett brev med posten….

  Gilla

 • Tore

  Vilket jävla trams inte gör muslimernas några eftergifter vid sina dåd, det är knappt dom fördömer det på högre instans.

  Gilla

 • Bosse

  Och ska vi byta namn på alla ställen där muslimerna har härjat då får vi inte göra annat än ändra i böcker och uppslagsverk. Och dessa ställen hade fått sina namn långt tidigare och ingen hade räknat ut att dessa saker skulle hända. Vad har man tänkt sig att döpa dom till? Tanken svindlar.

  Gilla

 • Bobby

  I samma anda så föreslår jag att Tre Kronor ersätts med Tre Turbaner.

  Gilla

 • Billy Boy

  Lite OT men har ändå beröringspunkter mellan Brenton Harrison Tarrants terrordåd i Christchurch, NZ och hans omnämnande i sitt s k manifest av terroroffret 11-åriga Ebba Åkerlund som dog på Drottninggatan i Stockholm år 2017.

  Ebbas pappa till Löfven: Börja sopa framför din egen dörr först.

  Statsminister Stefan Löfven (S) har erbjudit Nya Zeeland hjälp efter fredagens fascistiska terrorattack. Detta tror dock inte terroroffret Ebba Åkerlunds pappa Stefan att Nya Zeeland är intresserat av, skriver han på Facebook. (Publicerades 15 mars 2019)

  Läs mer på:

  http://www.friatider.se/ebbas-pappa-till-l-fven-b-rja-sopa-framf-r-din-egen-d-rr-f-rst

  Gilla

 • ossie

  Hur kan muslimer bo i en stad som heter Kristen Kyrka. Krav på namnbyte till islamisk moské kommer nog snart.

  Gilla

  • Mr Brownhole

   Hahaha! 😆 Lite som Botkyrka.

   Gilla

  • Orvar d.ä.

   Utmärkt förslag, vad blir det på Engelska månne – Muhammedmosque?

   Gilla

  • Bobby

   Darura. I jakten på socialbidrag har nöden ingen lag. Islam är mycket flexibel i såna frågor. Utan darura och taqiyya skulle inte en enda muslim kunna bo någon annanstans än i ett muslimland. När muslimerna socialbidrag-invaderat ett land och blivit majoritet, ja då behövs inte dessa flexibla regler längre. Då tar sharia över och alla har det jättetrevligt.

   Gilla

 • Hajo

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_terrorist_incidents_in_2018

  Här är en Enkel lista på vad den religionen åstakomm under 2018.

  Självklart är listan Totalt ofullständig. Slaveri och brott som aldrig når media finns inte med..

  + 60.000 människor har blivit slaktade i Islams namn sedan 2001.., bara i Nigeria… pga religion.

  Vad handlar det om för Religon dådå?

  Gilla

 • Pettersson

  Korstågen var i grunden försvarskrig och försök att återta kristna områden som erövrats av muslimer, inget att skämmas för.

  Gilla

  • Kurt

   Underbart att se, ska sätta ett korsriddare emblem på min bil och permobil, bli intressant att se vad som händer

   Gilla

  • Ki

   Tvärtom man borde från Riksdagen nivå komma ut med riktigt historia. Det tillåts framställa de som terrorsugna mördare som var ute efter rikedom vilket är falskt, de var välbärgad och ville få ett slut på invasionen, tyvärr för Egypten kom den 400 år eller mer för sent..

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: