Förr hette det skolk


SKOLAN. År 1723 infördes en lag som innebar att alla barn skulle lära sig läsa. Från 2018 har vi skolplikt från att man fyller sex år. Skolk innebär ogiltig frånvaro från den obligatoriska skolgången.

Igår rapporterade alla medier om något som de kallar ”skolstrejk”, alltså barn som medvetet struntar i skolan och tror att det ska lösa några problem.

Centerledaren Annie Lööf, Vänsterns Jonas Sjöstedt, tidigare kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) med flera tyckte budskapet att strunta i skolan var bra. De gillade att sola sig i glansen av klimataktivisterna utan kunskap och verkar tro att de som skriker högst utan att utbilda sig kan lösa världens problem.

Det är att vända kappan efter vinden och anpassa sig efter demonstranterna i stället för att säga tillbaks till skolan, annars kan ni inte göra annat än bli kriminella när ni blir vuxna.

Varför säger politikerna inte åt ungarna att gå tillbaka till skolan, utbilda er, någon måste sköta den avancerade teknik vi behöver i framtiden?

Vi har stora problem i samhället på olika områden. Från att ha varit världens bästa skola på 1950 och 1960-talet rasar resultaten. Till en del beroende på asylinvandringen men även beroende på annat.

-Pettersson frågar sig, varför kan vi inte ta ett kliv tillbaka och fråga oss vad som fungerade tidigare och varför skulle inte det fungera nu. Det gäller samhällets alla områden, lär av det som fungerade förr.

När jag gick i skolan var skolk en allvarlig sak och det straffade sig när farsan fick reda på om man varit borta från skolan utan anledning, vilket man inte var. Vi hade betyg från årskurs 1, både höst och vårtermin, vi hade betyg i ordning och uppförande. Frånvaron med och utan giltigt förfall antecknades noga i betygsboken…

Nedan Petterssons betygsbok från 1961-62 årskurs fyra. Med farsans, Erik V Petterssons underskrift tillsammans med folkskolläraren Artur Elvins.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Förr hette det skolk

 • eugenecork


  beror nog lite på va man gick i skolan, jag gick inte
  inte i skola på Östra Real…utan i en av Sthlms Sö
  förorter…där hette det ”JOLLA FRÅN PLUGGET”
  …lite märkligt, Petterssons bild på skola, tycks va
  Midsommarkransens Skola (?) …mig veterligt så
  va det där som nere i Gröndal ingen som snudd
  begrep va Kissedoggarna från Östermalm mena-
  de då de yppade…”Skolka från Skolan” !.,)

  Gilla

 • Grune

  Det skall vara på detta sätt. Medvetet skolk skall synas i betyget och nedsatt ordninsbetyg skall oavkortat leda till att man får gå om detta år i skolan.
  Det skall även rendera fängelse för UPPVIGLAREN, i det här fallet Greta Thunberg.

  Gilla

  • eugenecork


   de i Sverige som ojjar sig över ”utsläppen” borde
   börja demonstrera i de länder som stå för minst
   95% av utsläppen…inte demonstrera Sverige där
   någon ynka o/oo bidrar till förgiftningen globalt
   …nää, snorungarna kunde åka till Indien, Kina
   och USA och missionera å där förm. bli hånade
   för sitt bortklemade barnsliga beteende (BBB)

   Gilla

 • hasse

  jag har inte hört ett vettigt ord hur vi ska lösa den så kallade klimat krisen . som istället är en skatte höjare där där de kan mjölka de svagaste grupperna i samhället såsom fattigpensionärer tex. Svara Centerledaren Annie Lööf, Vänsterns Jonas Sjöstedt, tidigare kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) Greta Thunberg hur ska vi lösa den.Ställa av bilen stoppa alla frakr fartyg o båtar, alla transporter på vägar alla flyg ?

  Gilla

  • Grune

   Vi får väl försöka lösa det på samma sätt som vi löste det för 500 000 år sedan. FÖRBJUDA BILARNA!!!!!!

   Gilla

 • SVENSK

  Egentligen borde det heta antingen skolk eller otillåten frånvaro (alternativt; otillbörlig frånvaro), ogiltig, ger intrycket av att det inte är frånvaro, att den inte gills som frånvaro.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Vad lär sig elever i dagens vänsterextrema mångkulturella och totalt kravlösa svenska skola ?
  En skolstrejk eller skolk gör varken från eller till.

  Gilla

 • Kent

  Men om inte skolkandet faller Alice Bah Khunke, Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och andra vänsterblivna I smaken är skolkandet fortfarande något att hylla?
  Att notera i dansen kring Greta Thunberg är att det är mycket mörka krafter som utnyttjar flickebarnet. Vänsterblivna sådana och ekonomiska.

  Gilla

 • Erling

  När du gick i skolan Pettersson fanns sunt förnuft, omdöme, logik och stabilitet.
  Vårt land styrdes av politiker som oftast var förtroende värda.

  Inte en idyll, det handlar om människor med fel och brister. Men nämnda basala komponenter existerade!

  Det kan ingen på allvar hävda att det gör idag! Tvärtom, nu har galenskapen fått obegränsat , fritt spelrum!

  Gilla

  • Billy Boy

   Sedan mer än tre årtionden bakåt har regeringarna i Sverige uppenbarligen lyckats komma över och i Rosenbad installerat en billig kopia av det ursprungliga styrsystemet till JAS-gripenplanet …

   Det leder garanterat landet mot en snar kraschlandning likt de som drabbade de första prototyperna av JAS:en.

   Nuvarande Löfven-regimen måste därför omedelbart uppgradera styrsystemet till den allra senaste dagsfärska JAS-versionen för att undvika en fruktansvärd katastrof.

   Det absolut bästa vore givetvis en helt ny besättning av fullt ut kompetenta politiker (piloter) som förmår återställa den stabilitet som fanns förr i vårt trygga land.

   Gilla

  • Grune

   Skillnaden mellan när Pettersson gick i skolan och nu är nog så där 1450 år

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: