Stäng

Hur kan Schweiz klara sig utan medlemskap i EU?

EKONOMI. Tro inte att Pettersson är nationalekonom, jag håller mig till att försöka hålla koll i plånboken och betala mina räkningar i tid. Men jag begriper att en stark valuta gör länder och deras invånare rikare och att länder som konsekvent försvagat sina valutor blivit fattigare eller till och med utfattiga. 

Det märkliga med Sverige är att vår finansminister Magdalena Andersson (S) säger att svensk ekonomi är urstark. Jag tror hon ljuger eller är okunnig.

Den svenska kronan har under lång tid försvagats mot Euron och den amerikanska Dollarn trots en, enligt PK oduglig president vid spakarna.

Men låt oss göra en jämförelse med Schweiz som är ett litet land med låg självförsörjningsförmåga. Schweiz har 8,5 miljoner invånare som är beroende av exportindustrin. Landet är inte EU-medlem trots att det innesluts av EU-länder geografiskt. Centralmakten liksom partipolitiken är svag. De 26 kantonerna (delstater) har starkt inflytande med direktdemokrati, där medborgarna kan riva upp regeringsbeslut i folkomröstningar.

Schweiz är ett av världens rikaste länder. BNP per person år 2016 var 80.000 US dollar mot Sveriges 52.000 US dollar.

Sverige är inte dåliga, speciellt om vi tar med i beräkningen att vi försörjer runt 1,5 miljoner vuxna, friska människor som inte bidrar till vår ekonomi och välfärd.

Schweizerfranc jämfört med Svenska kronan. Om nu svensk ekonomi är urstark som finansministern säger, hur kan det bli så här? Från att att kronan varit värd ungefär lika mycket som schweizerfrancen så har den sedan början på 1970-talet försvagats så att 1 CHF är värd 9 SEK!!!

Schweiz verkar klara sig hyfsat utan medlemskap i EU liksom Norge gör, de samarbetar på annat sätt med EU…

Diagrammet från RL.se

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 reaktioner på “Hur kan Schweiz klara sig utan medlemskap i EU?

 1. Det märkliga med dessa två länder Schweiz o Sverige,dom följdes åt i många år med en stark ekonomi tills den kompletta idiotin tog över i Sverige, och nu ser vi resultatet av denna politik som varit och är förödande, och när det gäller Magdalena Andersson så är det bara att lyssna till förre Scaniachefen Leif Östling som sågar henne jäms med fotknölarna som menar att hon för folket bakom ljuset med sitt pladder om att ”Sveriges ekonomi är urstark” ?

 2. En äkta demokrati som Schweiz är och där folket bestämmer klarar sig utan rikemansklubben EU !

 3. Upplysande artikel! Det verkar bli värst för GB, som varit med i EU och försöker slita sig loss. Norge och Schweiz tycks ha haft en strålande ekonomisk utveckling. Vad skickar det för signaler? Alla rykten, som sprids om att det inte går att vara utanför stämmer då inte. Svårigheterna för Storbritannien att oskadade ta sig ur EU tycks vara obegränsade och signalerar mest om faran att vara med i EU. Jag är egentligen inte emot EU, men tycker inte att det ska bli en dyr och mäktig överstatlig organisation. Det räcker med att stötta och underlätta gemensam handel, industri och vissa typer av gemensamt försvar och tillsammans bekämpa brott. Om det nu är möjligt?

 4. Schweiz är ett land som i åratal kunnat leva gott på andra länders kapital som andra länder genom olika skatter gärna exporterat till Schweiz. Inflödet av kapitalet har gett Schweiz låga räntor och därmed bättre konkurrensmöjligheter för schweiziska företag.

 5. Detta är en del i den socialdemokratiska tanken (tanke…är det möjligt ?) att försvaga kronan, så att exporten ökar, men främst för att svenskarna (du och jag) ska få allt kämpigare att t,ex. köpa sig bostad i annat land, för att där kunna få ett normalt liv i trygghet, harmoni och förstånd samt utan daglig terror, och undan denna brottsvåg, som de säger är en vinst för samhället. 🤒

  Att de höjer pensionsåldern är också en del i planen att ”tvinga” kvar svenskarna i Sverige, och då gärna dö på arbetsplatsen.

  Vill ni vara med i denna cirkus, för fortsatta steg mot stupet !?

 6. Den mest fanatiska EU-anhängare påstår naturligtvis att dessa länders välstånd likväl beror på EU, alltså EU:s förtjänst.

 7. Både Norge och Schweiz är vad man kan säga informella medlemmar de kan utnyttja handelsavtal, den fria marknaden och mycket annat av fördelarna med EU. De får naturligtvis betala för detta.
  Skillnaden är att de kan välja bort lite av en del och när beslut ska fattas så får de inte följa med in i rummet.
  Diagrammet visar när Sveriges värsta tokpolitik började med ofinansierade utgifter och inflation. Tvåsiffriga löneökningar och tvåsiffrig ränta som betalades med inflation.
  Ungern med Victor Orban som är vår regerings hatobjekt nr ett har en valuta som gått bättre än den Svenska och den Tjeckieska mycket bättre.
  Sedan 2014 så har nog den svenska kronan gått sämst av alla jämförbara valutor.
  Typiskat för en socialdemokratisk regering höjd skatt och försvagad valuta.

  1. Avtal som kunde konstrueras och genomföras utan EU naturligtvis, och det är hög tid att bryta EU:s allt större maktambitioner.
   Vi ser vart det barkar.

 8. Betr. Sveriges försämrade ekonomiska läge:

  Delcitat

  Väljarnas farhåga – försämrad ekonomi

  De glada dagarna är över. Åtminstone är det den bild som nästan hälften av väljarna har om Sveriges ekonomi, enligt en mätning från Demoskop.

  Samtidigt råder stor förvirring om vad som faktiskt kommer att hända med skatterna, visar Expressens rundringning.

  – Skatterna ser ut att höjas för löntagare de närmsta åren, säger Elisabeth Svantesson (M).

  – Vi ska varken ska höja eller sänka, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

  – Summerar man skatteförändringarna i januariavtalet sänks det svenska skattetrycket. Det är fakta, säger Emil Källström (C). (Publicerat idag den 24 feb 2019)

  Slut delcitat

  Läs gärna mer och kolla videon på länken nedan:

  https://www.expressen.se/dinapengar/fortroenderas-i-ny-matning-ekonomin-pa-vag-nedat/

  Regeringen i Sverige har kört slut på de stora ekonomiska överskotten som skapades under förra mandatperiodens heta högkonjunktur.

  Högkonjunkturen var internationell, vilket Sverige drog fördel av och därför inget som den svenska regeringen kan ta åt sig äran av eftersom världskonjunkturen och världsekonomin inte styrs från Rosenbad i Stockholm.

  Nu är det bistra tider som väntar!

 9. De inte bara klarar sig. De ligger bevisligen på en helt annan nivå än vårt arma land.

  Finns säkert många orsaker. Föjande ser jag som mest centrala:

  1. ”direktdemokrati, där medborgarna kan riva upp regeringsbeslut i folkomröstningar”

  2. Betvivlar att de är lika marinerade/genomkorrumperade av ett alltför långvarigt maktinnehav från ett dominant parti

  3. Till skillnad från här jobbar deras politiker FÖR sitt land! Jag kan i a f inte se många tecken på detsamma här.

  1. Vi saknar en oberoende konstitutionsdomstol. Konstitutionsutskotten som man istället kan vända sig till om någon politiker fattat konstiga beslut, eller någon odemokratisk lag ska klubbas igenom, är lika tandlös som granskninsnämnden för radio och TV.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: