Bonnier köper Mittmedia om de får för konkurrensverket

MEDIA. Bonnier News köper tillsammans med norska Amedia upp den krisdrabbade mediekoncernen Mittmedia, rapporterar SVT. Den senaste tiden har Mittmedia, som driver 28 lokala dagstidningar i Sverige, kämpat med ekonomiska problem.

För att lösa krisen utannonserades en försäljning av företaget i december. Två intressenter lade varsitt bud: Polaris, som ägs av norska Schibsted, och Bonnier News. I går, på fredagen kom nyheten att det blir Bonnier som köper Mittmedia.

Mittmedia har de senaste åren haft en stark tillväxt i digitala prenumeranter som nu uppgår till ca 79 000 och även utvecklat en framgångsrik lokal digital annonsaffär. Utifrån tryggheten i att vi har en strategi som fungerar, är det givet för oss att aktivt delta i den pågående konsolideringen av svensk lokaltidningsmarknad, säger Anders Eriksson, VD Bonnier News, i ett pressmeddelande.

Bonnier tänker kapa kostnader i storleksordningen 250 miljoner svenska kronor genom nedskärningar inom administration och försäljning, men behålla den redaktionella bemanningen.

Innan Bonnier News förvärv av Mittmedia går igenom måste affären först godkännas av Konkurrensverket.

-Pettersson säger att det kan bli spännande, går affären igenom blir Bonnier ägare till en del udda saker. Bland annat ingår delar av SVT:s inventarier i form av kommunisten Göran Greider som även är chefredaktör på Dala-Demokraten…

Göran Greider har tillsammans med Barbro Hedvall gett ut en bok “Stil & Politik” och det är rätt kul. 

-Lokaltidningar behövs och att det gått så långt så vi har att välja på mindre lämpliga ägare eller inga alls, alltså konkurs.

En kapitalstark ägare som Bonnier behöver inte vara fel, men det kan vara rejält dåligt. Bonnier vill tjäna pengar och det är nödvändigt men har de också ett intresse för lokalsamhället och lokal journalistik?

Vi får se vad konkurrensverket säger och inte glömma bort att det är journalistiken som ska granska makten. Inte makten som ska granska journalistiken och folket…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Bonnier köper Mittmedia om de får för konkurrensverket

  • Fast menar du verkligen “inga höga odds” eller menar du tvärtom, dvs “inte sannolikt att”?

 1. Denne Fjant i rutiga Arbetarskjortor har knappast gjort något utöver att suttit på sitt feta a–le genom livet och pratat strunt?

 2. Apropå media och DN:s ansvarige utgivare Peter Wolodarski…..

  “I en svavelosande kulturtext går Expressens Karin Olsson till attack mot Mattias Göransson och Johannes Wahlström. Bakgrunden är uppgifter som Göransson och Wahlström publicerar som kan bidra till att DN-redaktören Peter Wolodarski fälls för grovt förtal.”

  https://nyheteridag.se/expressens-karin-olsson-rasar-mot-uppgifter-som-kan-falla-peter-wolodarski-i-ratten/

 3. Det första som bör göras är att göra tidningarna läsbara.
  När man åker på besök till trakter där mittmedia alster ges ut, så blir man förvånad över den usla journalismen. Men även den propaganda och det taffliga språket, det diskuteras ofta saker av oviktig karaktär medans stora framtidsfrågor ofta hamnar i invandringsfacket.

Kommentera