S – ett parti på dekis


Socialdemokraterna hade så sent som 1969 egen majoritet i Sveriges riksdag. I valet 1994 fick man 45,2 procent av rösterna, men nu är det andra siffror som gäller.

Att sossarna är Sveriges statsbärande parti råder det ingen tvekan om, eller rättare sagt var, för när partiet allt tydligare överger sina traditionella väljargrupper så sjunker också partiets stöd i både riksdag och kommuner. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad förklarade siffrorna i gårdagens Rapport.

Normalläget för dagens Socialdemokrater är alltså ett historiskt lågt väljarstöd. Så lågt stöd som 27-28 procent har man inte haft sedan valet 1911 då man hade 28,5 procent av väljarna bakom sig. Det man då ska ha i åtanke är rådande situation. Att partiet ens når dessa historiskt låga väljarsiffror förklaras med att man numera hittar sina trognaste väljare i svenska förorter och i moskéer. Arbetarklassen av idag väljer andra partier, vilket synliggörs i denna tabell från valet 2018.

Då vet vi ändå att LO satsat tiotals miljoner av medlemmarnas pengar för att lyfta fram S i valen och att man lagt ned mycket möda med att propagera för partiet i medlemstidningar och via telefonsamtal direkt hem till medlemmarnas privata mobiler.

Det är alltså förorternas invandrare som lyfter dagens socialdemokrater och kanske det är därför som partiet under sina år i regeringsställning bedrivit en asyl- och anhöriginvandring som övriga västvärlden inte skådat? Vad händer då när antalet muslimer i Sverige är så stor att ett renodlat muslimskt parti med fokus på islam blir en maktfaktor? Har man en gång övergett trogna väljare lär dessa inte återkomma och med ett muslimskt parti som på allvar kandiderar till riksdagen, kan vi få se ett historiskt tapp av S-väljare.

Det skulle följa ett mönster vi ser i Europa. Vi har de senaste åren bevittnat en socialdemokrati i närmast fritt fall. I land efter land tappar de Socialdemokratiska partierna mark och experterna ser ingen ljusning i horisonten.

Sossarna i Sverige faller på eget grepp, vilket också verkar vara fallet i övriga Europa. Ha då orden ovan i färskt minne. När islam växer sig starkare och det bildas renodlade muslimska partier som på allvar kandiderar till….


17 responses to “S – ett parti på dekis

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: