Stora skador efter tågurspårning – stopp för all trafik i fem dagar


TRAFIK. Tidigt på onsdagsmorgonen spårade ett godståg ur vid Lina älv intill Gällivare. All tågtrafik kommer att vara inställd minst fem dagar. – Slipers och spår är skadade. Kontaktledningen har rasat ner, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket, rapporterar SVT

Olyckan inträffade 05.30. Ett godståg lastat med norsk fisk spårade ur norr om Gällivare.

Det är fem- sex vagnar i slutet som har spårat ur. Det ligger containrar vid sidan av rälsen, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Vid lunchtid meddelade Trafikverket att tågurspårningen har orsakat omfattande skador på infrastrukturen. Tågtrafiken kan återupptas tidigast under nästa vecka.

Lokföraren ska enligt uppgift ha klarat sig utan skador.

-Pettersson noterar att SVT berättar om persontrafik och ersättningsbussar som kommer att innebära en halvtimmes försening,  och det är bra. 

Men på tåglinjen går mycket gods också, vad händer med det? Vad händer med fisken på de urspårade vagnarna? 

På grund av urspårningen finns det stor risk att bentonit tar slut för LKAB Kiruna. Om den tar slut stannar och avtar produktionen, vilket leder till stora förluster för LKAB i längden. LKAB Kiruna har bentonit till söndag kanske om allt går bra. Sedan blir det bekymmer. Alternativ extremt dyra väg transporter.
Sedan 2013 har det varit 17 kända urspårningar på järnvägsnätet, detta till  flera hundra miljoners kostnad. Orsaken talas det tyst om men i de flesta fall är det bristande underhåll. 
 
Trafikverket tågurspårningar.
 Det är dags för en ny version av Ingemar Bergmans ”Det sjunde inseglet” från 1957. 
Vem är du? 

-Jag är SJ
Har du kommit för att hämta mig? 

-Nej, jag är försenad…
 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Stora skador efter tågurspårning – stopp för all trafik i fem dagar

 • Sea Gull

  Bortglömda Norra Norrland, finns inte på Erixons karta. Kanske saknar hon kunskap om hur omfattande skadan är och, hur det drabbar pengamässigt staten. LKAB är en av flera företag som är beroende av järnväg och genererar en massa pengar, som bl.a. hon avlönas med.
  Intressant att följa, då en stor kassako drabbas.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  När ånglok tuffade på SJ-ägda järnvägsspår så fungerade underhåll utan problem och tågen kom dessutom i tid året runt, även på den tiden kom det snö och kyla !

  Gilla

 • Tony

  Vi är med jättekliv på väg att bli ett U Land.

  Gilla

 • Argus

  Det är inte betong, det är bentonit som används vid framställningen av kulsinter.

  ”Gruvbolaget LKAB transporterar sin järnmalm från gruvorna i Kiruna och Malmberget till hamnarna i Narvik och Luleå för export längs [Malm]banan. Enligt Sveriges officiella statistik fraktades 29 miljoner ton malm på Malmbanan under 2012, eller 44 procent av den sammanlagda godsmängden på alla järnvägar i Sverige. Räknat i tonkilometer på den svenska sidan var det 21 procent av godstransportarbetet i hela Sverige. På sträckan mellan Kiruna och Narvik körs 17,7 milj. ton gods per år (mer än alla andra banor i Norge tillsammans).” (Wikipedia)

  Trots detta så är den enkelspårig i motsats till järnvägarna runt Stockholm där senast det ska byggas fyrspår mellan Stockholm och Uppsala.

  Gilla

 • putte

  Det är ingen fara det sitter ett fruntimmer Lena Erixon som generaldirektör på trafikverket som har hand om underhållet på järnvägen så vi kan vara lugna . Undrar när hon får sparken med ett saftigt avgångsvederlag och bonus som straff . Hon tjänar ju ”bara etthundrasjuttio tusen i månaden så hon kan räkna med ett riktigt stort plåster på självförtroendet om hon får kicken .

  Gilla

  • maar

   Det har visat sig att många myndigheter som har en kvinna som GD inte fungerar resp. fungerat, t.ex. Fastighetsverket, Transportstyrelsen, delen av Karolinska, Svenska kraftnät och nu till sist Trafikverket. Det verkar så att kompetens inte behövs det räcker tydligen att vara kvinna och ha en rätt partilegitimation.

   Gilla

 • Billy Boy

  Torsk igen för SJ, SVT, LKAB och alla övriga berörda!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: