Normkritisk kurs – Att vara den du är, även om det stör andra…


HBTQ. I Tranås ligger Sveriges första HBTQ-folkhögskola, där håller de en ett-årig normkritisk kurs med internatboende Normkritisk Kurs – Att vara den du är!

Trehörna folkhögskola profilerar sig sedan 2017 som en HBTQ-skola. På sin hemsida presenterar skolan sig med orden: ”Att vara den du är!”

Trehörna Folkhögskola vill bygga upp en organiserad folkbildningsverksamhet med fokus på den feministiska kampen, HBTQ-perspektivet inom jämlikhetskampen och intersektionalitet som paraply för att synliggöra skillnader mellan kamper som förs av marginaliserade grupper.

Normkritisk kurs – Att vara den du är!. Kursen syftar till att lära eleverna att bryta de inskränkta normerna i mainstreamsamhället och att därigenom hitta verktyg att vara den man är, oavsett om det stör andra.

Hela kursen är uppbyggd med inriktning på normkritik, intersektionalitet och feminism och har tillvalsämnen som Normkritiskt Författarskap, Normkritiskt Ledarskap, Scenisk Kör eller Teater.

Lärare på kursen är Peter Frejhagen och Ann-Britt Scherman. De tycker att det är viktigt att ha ett normkritiskt perspektiv också i de allmänna ämnena, såsom matte, samhällskunskap och svenska, där de anser att det svenska skolsystemet låser in människor i mentala mallar.

– Ta till exempel en mattebok. Då är det Sara och Klas som bygger huset och det är inte relevant för ämnets kunskapsutövande. Utan det bygger på en gammal norm och är ganska ointressant och exkluderande. Så vår plan är att vi ska ta befintlig pedagogik, normkritisk granska den, och skapa en ny som istället är normkreativ. Det kan då bli tre personer som bygger huset för att dom istället ska ha en stor familj där, tillsammans, säger Peter.

Förutom HBTQ-personer och feminister förstärker folkhögskolan sin kulturmarxistiska profil genom att särskilt försöka att nå ut till nyanlända migranter.

– Vi vill nå personer som behöver lära sig mer om intersektionalitet. Kommer man från till exempel Afghanistan så har man varit med om flera normer som begränsar en. Man har kanske inte ens kunnat komma ut.

Läs mer på Nya Dagbladet…

-Pettersson säger att vi lever tillsammans i samhällen och detta kräver att vi enas om vissa normer och regler att följa. En del av dessa återfinns i formen av juridiska lagar, andra som moraliska regler eller sociala normer. Dessa regler bestämmer hur man bör respektive inte bör uppföra sig i sociala sammanhang. Trehörna Folkhögskola vill ändå lära ut hur man bryter dessa normer, uppbyggda under tusentals år – oavsett om det stör andra. Skolan vill alltså förstöra det samhälle som gjort det möjligt att vara öppet HBTQ.

Personligen tycker jag man ska följa vissa normer av hänsyn till andra, blir det för många som bryter samhällets normer, både juridiska lagar och oskrivna regler så fungerar inte samhället…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Normkritisk kurs – Att vara den du är, även om det stör andra…

 • motvallsblogg

  Att leva ut i normkritik påminner mycket om förargelseväckande beteende.
  Det ska förstås uppmuntras!?
  En sådan vänstercirkus!

  Gilla

 • Tony

  Kort sagt så skiter jag i vilka böjelser vissa människor har,
  men varför måste detta smetas upp i ansiktet på andra?
  Sänd skiten lokalt över Stockholm där människor tycks
  älska att se sina egna trynen i olika Galor av konstig
  karaktär?

  Gilla

 • Urban Lindgren

  Du får vara den du är och uttrycka det du vill !! Bara du inte är Sverigedemokrat eller kritisk mot den politik som förs.
  Då ska du djävlar i mig bara hålla käften. Så det så

  Gilla

  • Kenth Andersson

   2019 är det i s.k rättviselandet Sverige fortfarande skillnad på politiker deras nya folk och det där s.k vanliga hederliga arbetande infödda idiotförklarade svenska folket !

   Gilla

 • Kenth Andersson

  Idiotin har fått ett namn:
  Sverige.

  Gilla

 • Mike E

  Rena dårhuset.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: