16-åring greps med AK47 – släpptes efter sex dagar


BROTTSLIGHET. Den 1 januari 2018 infördes en straffskärpning för vapenbrott. Det innebär att en person som grips med ett skarpladdat vapen eller en handgranat ”i princip alltid” ska häktas direkt i väntan på rättegång, skriver Expressen

– Den som grips med ett skarpladdat vapen eller en handgranat ska i princip alltid häktas och dömas till minst två års fängelse, sa justitieminister Morgan Johansson, S, när förslaget kom.

– Att göra det enklare att få personer som bär på dessa vapen häktade är en kraftfull åtgärd som ökar säkerheten på våra gator, sa ministern vidare.

Dessutom fördubblades minimistraffen för grovt vapenbrott och grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor: Från ett års fängelse till två år. För synnerligen grova brott höjdes minimistraffet från tre år till fyra.

-Pettersson konstaterar att det som vanligt bara var prat. Den 16-årige pojken greps vid 16.30 den 16 januari. Han misstänktes för häleri och i samband med en husrannsakan i pojkens sovrum i Huddinge söder om Stockholm hittades ett automatvapen – en Kalasjnikov AK47. Tillsammans med vapnet hittades två patroner.

Därmed greps pojken misstänkt även för grovt vapenbrott. I häktningsframställan framgår att åklagaren menade att:

”Det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning.” Den 22 januari, sex dagar efter att pojken greps, släpptes han, efter beslut från Svea hovrätt.

2018 sköts 44 personer ihjäl i Sverige – det är fler än någonsin tidigare. Över 800 skjutvapen togs i beslag och runt 300 personer häktades för grovt eller synnerligen grovt vapenbrott.

– Det påminner om någon form av krigstillstånd, sa Stockholmspolisens gängexpert Gunnar Appelgren då till SVT Nyheter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “16-åring greps med AK47 – släpptes efter sex dagar

 • Daniel.

  Morgan skärper och skärper, men bara i TV.

  Gilla

 • ruben

  Om han är en av de nyanlända, varför är han då inte utvisad tillsammans med ansvarig målsman? Man är väl lika farlig för omgivningen med ett sånt vapen oavsett ålder. Som sagt var om han nu tillhör nyanlända, varför inte utvisning? 16-åring med illegalt militärt automatvapen ska liknas vid krigstillstånd och det skall följas upp av noggrann undersökning, vad sysslar rättsväsendet med? Fy skäms vilket slarv! Vem kan man lita på?

  Gilla

 • compulsoryunion

  Gun-nar är polisens expropriationsexpert på svennes guns ?

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Sänk straffmyndighetsåldern till 12 år!

  Gilla

 • SVENSK

  Den här lagen gäller väl i praktiken bara SVENSKA jägare som råkat glömma göra patron ur! Inte terroristämnen ur den nya adeln! Enl vad MJohansson säger görs ingen skillnad på en vapenägare som har licens och illegala vapen.

  Gilla

 • Ragnar Ask

  Det lär nu inte dröja särskilt länge förrän den unge mannen skaffat sig en ny leksak.
  Nåja, så ska det väl vara i Sverige och han lär väl ha sin fanclub antar jag.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Att vara frihetsberövad i 6 dagar var väl fullt tillräckligt för denna stackars missförstådda och förmodligen också orättvist behandlade tonåring ?
  Kanske ligger en tragiskt barndom och tråkiga hemförhållanden bakom allting eller något annat negativt som det brukar skyllas på i kramgoa Sverige.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: