Skåne och Malmö hotas av elbrist

ENERGI. Vi använder mer och mer el. Så mycket att det är på väg att bli brist. Skåne är en av delarna i landet som larmar och allra värst är det i Malmö. Nya industrier som vill etablera sig kan få nej, skriver SVT

Riksdagen har beslutat om ett fosilfritt Sverige 2040. Malmös mål är att vara självförsörjande av förnybar energi redan 2030. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) tror att det är framtiden.

– Vi behöver få igång vindkraftsutbyggnaden men också som vi har gjort i Malmö, tagit bort bygglovet för solceller. Så en del är att investera i det nya. Den andra delen handlar om att spara, att vi använder energin på ett annat sätt än vi gör idag.

Både Malmö stad och Eon beskriver läget som allvarligt och Eon kallade politiker i Skåne till ett krismöte om elbristen.

-Pettersson undrar vilka “vi använder mer och mer el” är? …och undrar om en del av problemen påstår av importen av nya “svenskar”. Det är inte speciellt miljö- och energimässigt att flytta hundratusentals människor från värmen i söder till kylan i norr.

Någon som minns Barsebäcks kärnkraftverk som togs ur drift i förtid? Barsebäck låg några mil från Malmö i Skåne.

Barsebäck hade varit bra att ha idag. I år ska politikerna stänga en reaktor till och nästa år ytterligare en.

 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Skåne och Malmö hotas av elbrist

 1. Med en ökande befolkning genom asylinvandringen behövs mer el som borde vara självklart, men någon utbyggnad har inte skett, därför blir det brist på el i landet.

  Politikerna har inte insett konsekvenserna med asylinvandringen.

 2. Varför drar inte regeringen igång ett projekt som skulle spara 2/3 av uppvärmningskostnaderna för flertalet hus i vårt land?
  Nämligen installation av värmepumpar. T.o.m. installation av luft/vattenvärmepump klarar detta. Exempel ett hus som tidigare drog 21000 kwh/ år håller nu hela elåtgången nere på 7000 kwh nivån.
  Installationskostnader 100 000, besparing/år 14000 kwh á 1,25 ger 17500:-. Alltså lika med investeringen är betald på mindre än 6 år, eller som om en bank skulle ge 17,5% på sparkontot.
  Varför gör de inte detta för miljön om inte annat?
  Nej för att de skulle gå miste om skatteinkomsterna på alla dessa miljarder kilowatttimmar och att inte politiker kan tänka längre än vad näsan räcker!

 3. Någon som hört om Abzurdska “gaskraftverk” drivna med rysk naturgas ?
  I tyska nyheterna förklarades,att Vattenfall ska ersätta sina koleldade med sådana,inom 15 år. Då gäller för “jordens vänner”,att finna ut vad dessa kommer att släppa ut,som skadar er….
  Problemet är ju även alla protester mot röret,som skall sänkas ner i Östersjön,vid sidan av redan befintliga. USA påstås ju ha hotat spränga rören om de inte köper deras gas.
  Miljöaktivisterna skall vi inte tala om,de befarar ju att allt liv dör i insjön ! Inga lysande framtider för N-Europa.

 4. Resultatet av hur det blir när jubelidioter styr ett land syns nu tydligt, nu ska vi importera el från Tyskland byggt på kolkraft som Miljö talibanerna förfasat sig över i flera år, jag förstår att parveln Fridolin smyger ut bakvägen precis som en annan dåre gjorde efter öppna era hjärtan tramset, det är helt otroligt , istället för att Sverige hade kunnat sålt el till stora delar av Europa ska vi nu importera skitig kolkraft el, och i denna idioti är Centerpartiet också djupt medskyldiga.

 5. De som ännu inte upptäckt var vi är på väg,kommer att få ett hemskt uppvaknade….. Tillbaka till Medeltiden blir något ni får vänja er vid inom snar framtid. El från koleldade kraftverk skall upphöra redan 2030/35…
  I Abzurdien avvecklas Atomkraften.Samtidigt förkunnar “klimativrarna”
  havshöjningar,och brist på nederbörd.(Slutet för Vattenkraften)
  Inte en dag/natt utan att lantbrukarna blir utsatta för hot av aktivister o. veganer.Den bördiga jord som finns kvar vill nu de oskolade politikerna bebygga o.s.v…
  Men Vargen och Björnen skall få breda ut sig,som i svunna tider.

  • PS.
   Samtidigt varnar STATS-TV text för besvärligt och farligt väglag,när det snöar !!!!
   Tja,under min snart 100-åriga levnad har det alltid varit på det viset under vintern.Det kan även bli glatt om det fryser på,om ni mot all förmodan inte redan vet detta.
   Men det är kanske nyheter,som är ägnade åt nya befolkningen ?
   DS.

   • Eftersom den nya befolkningen saknar gällande körkort borde de inte köra bil.
    Men de kör ändå målvakts-bilarna och orsakar 15 ggr mer olyckor än de med körkort.

 6. Jag misstänker att utlänningarna, som har elen gratis via bidrag, slösar mycket mer el än SVENSKAR, det är en förklaring.

 7. Korkade politiker ska inte peta i sån´t de inte begriper. Vindkraftverken är varken effektiva eller miljövänliga, som naturligtvis miljömupparna vill hävda…

 8. Vi får väl använda mindre el så räcker det kanske ?
  Mätta munnen efter matsäcken som det heter.
  Vissa verkar tro att jorden resurser är outömmliga.

Kommentera