Minst 17 döda i brutalt vinterväder i Europa, och det fortsätter…


KLIMAT & VÄDER. Snön fortsätter att vräka ned i alperna men om detta är det tyst i svenska medier. Vägar är blockerade och det kommer rapporter om laviner i Schweiz, Österrike, Slovakien och Tyskland, det är rekordmycket snö. 

I januari 2018, alltså för precis ett år sedan rapporterade The Local om snömängder som ”en gång per generation” nu är det januari 2019 och likadant eller mer snö.

– De senaste dagarnas snöande når rekordnivåer med snö på mellan tre och fyra meter i flera delar av Alperna, rapporterar österrikiska tv-kanalen ORF idag.

Vägar har stängts av säkerhetsskäl och hundratals soldater har satts in jämte frivillig brandkår för att röja snön från tak, som riskerar rasa in av tyngden. Vissa skidorter är evakuerade.

Lavinfaran är extremt stor men väderläget har gjort det svårt att spränga laviner. Idag har det varit skaplig sikt med mindre snöande så helikoptrar kan nå nödställda, men i helgen väntas mer snö vilket innebär ytterligare påfrestningar för boende och turister i Alperna.

– Lavinfaran är på högsta nivå och vi har evakuerat där lavinfaran är som störst, berättar Rudi Mair, chef för lavinvarningssystemen i Tyrolen.

Mer än ett dussin människor har dödats i väderrelaterade incidenter i Europa under den senaste veckan – många av dem i laviner. Flera järnvägslinjer i Alperna har stängts på grund av snö, lastbilar och bilar fastnade i timmar på en motorväg i sydvästra Tyskland och skolorna stängdes i delar av Bayern. Medan allt fungerar på andra orter.

The Standard

-Pettersson upprepar värmeböljor är globala klimatförändringar medan kyla och snö är väder och undrar hur Vattenfall och de andra bolagen ska klara sig den dagen det kommer en storm med mycket snö. Sanningen är att det varken finns folk eller utrustning att klara väderkatastrofer, man chansar för att tjäna mer pengar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Minst 17 döda i brutalt vinterväder i Europa, och det fortsätter…

 • Ingvar

  Hög tid att sänka energiskatterna för att förhindra den globala nedkylningen. Den medeltida värmeperioden är inge media skriver något om ju .

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  När snö är på tal.
  Kollade SVT Aktuell 11/1 och man häpnar. Tror att det var Centerns Martin Ådal som diskuterade med Moderaternas Tobé, Ådal måste vara en helt insnöad idi*t. Gör sig hellre beroende av kommunisterna än SD. Och Lööfet stödhjul, räcker inte, alla 4 hjulen har hon på vagnen hon tänker dra Löfven på. Och sen frågor till bl a Anders Lindberg. Är han över huvudtaget riktigt navlad? Man blir ju helt matt!

  Gilla

 • Stenbock

  Idag har ytterligare människor dött i snökaoset…En nioårig grabb hade oturen att passera just som ett snötyngt större träd föll,och begravde honom under sig.Först en timma senare fann man pojken.Då var allt för sent.
  Visste ni f.ö. att 1 kbm snö väger nyfallen c:a 50 kg.Kommer regnet därtill
  blir vikten mellan 400-500 kg. Om det hela sedan råkar frysa ökar vikten till C:a 900 kg/kbm. Därför skottas det febrilt just nu på taken,med hjälp av brandkårer och militär i otaliga orter.
  Samtidigt inträffar det enorma laviner.Även här sättes militär per helikoptrar in,för att i förtid spränga loss snömassorna.
  Tja ”klimatuppvärmningen” vore nog just nu,i dessa stora områden välkommen !

  Gilla

  • Stenbock

   I tyska ARD´s kvällsnyheter nämndes detta snökaos kort i inledningen.
   Därpå följde c:a 10 minuter propaganda för i tur o. ordning SPD
   ,Kommunisterna och slutligen de Gröna… En kort snutt om AfD-politikerna som överfölls i Bremen.Slutligen som vanligt Vädret…
   Alltså befattar sig inte ARD med den katastrof som lagt stora delar till isolerade orter under snö. Orter där ingen kommer vare sig in, eller ut ifrån !

   Gilla

 • Kent

  Hur som helst så kan alpländerna snart se fram emot vår och sommar och snön är väck.
  Här går vi mot en betydligt större katastrof om det blir som rödluvan vill. Här hjälper varken vår eller sommar på den permafrost som Sverige kommer att drabbas av i mer än tre år till.

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  I radions P1 rapporterades en del i dag och i går. Och på de höjder över havet det snöade i Tyskland och Österrike är det några grader kallare än vid havsnivå så även ett varmare klimat ger snö och t o m mera eftersom varmare luft kan innehålla mera vattenånga.

  Gilla

  • Bertram Bula

   Jag ser fram mot förklaringen av istiderna, var god gör ett försök. Det var väl så helsikes varmt att enorma mängder vattenånga skapades som blev till snö enligt din logik..

   Gilla

 • Blodsven

  Vilka helvetes kval alla globala uppvärmningsanalytiker måste brottas med. Mupparna i MP har säkert nya ”begåvade” förklaringar som våra mutade myndigheter köper med glädje…

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Blir snart ändring på denna klimattystnad i svensk media nu när MP och C äntrar den politiska scenen tillsammans med S och L och i drygt 3 år ska styra landet med ännu mer liberalism som Annie sa på dagens presskonferens !
  Likt Titanic skall också moder Svea sjunka ner i det mörkaste djup.

  Gilla

 • Tony

  Men om Donald Trump fattas det inte några nyheter i Europas enfaldigaste TV kanal SVT ?

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Trump är ju jämte SD, sanningen och Putin Sveriges och det välgödda etablissemangets värsta fiende !
   Därav konstanta krigsrubriker.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: