Regeringen använder utnämningsmakten


INRIKES. År 1612, för drygt fyrahundra år sedan steg Axel Oxenstierna som 28-åring upp på posten som rikskansler i Sverige. Drygt fyrtio år senare hade landet helt formats om och det moderna Sverige var fött.

En byggde upp och en rev ned

Rikskansler Axel Oxenstierna upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.Oxenstierna renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Axel Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Tyvärr har trots att 400 år förflutit, dagens politiker inte insett detta faktum. Det är fortfarande partibok och inte kompetens som gäller vid tjänstetillsättningar och det blir därefter, twittrar Hanif Bali.

-Pettersson säger att bristen på ansvar är ett av de stora problemen i Sverige…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


11 responses to “Regeringen använder utnämningsmakten

 • S Eriksson

  Pettersson har helt rätt.

  Gilla

 • u

  Tja Pettersson. Kanske inte bristen på ansvar. Jag tror nog att dessa politruker tar ansvar utifrån sin egen politiska agenda.

  Det vi lider brist på är TJÄNSTEMANNAANSVAR.

  Då hade vi haft möjlighet att utkräva ansvar för felaktigt fattade beslut. Min fasta övertygelse är att avskaffandet av tjänstemannaansvaret var ett medvetet steg för att kunna politisera tjänstemännen

  Gilla

 • SVENSK

  Det är fruktansvärt med alla överbetalda politiker och ämbetsmän, som saknar ansvar. Allas löner borde sänkas till högst hälften av de nuvarande om inte tjänstemannaansvaret återinförs.

  Gilla

 • Kent

  Bollibompafröken Alice Bah Khunke är en djävul förklädd till lektant.

  Gilla

 • Cesil

  Jag är uppriktigt sagt bekymrad.
  Kan vi lita på folket vi genom allmänt val utvalt att företräda oss i riksdagen.
  Är det bästa folket vi har som representerar oss?
  När klockan klämtar, och verkligheten uppdagar att vi utsätts för fara genom t.ex. krig, invasion likt Ukraina, jordbävning, atomkrig eller liknande.
  Kommer vi då att kunna lita på våra folkvalda, kommer då Fridolin eller Annie Lööv att uppriktigt kunna berätta sanningen för oss.
  Kommer de att kunna fatta de bästa besluten för Sveriges befolkning, eller kommer de likt ”Bagdad Bob” att stå och berätta fabler för oss.
  Kommer SVT att vinkla och fördröja sanningen och verkligheten.
  Kommer hänsyn att tas, till folket eller fienden.
  De styrande har efter valet, hittills inte kunnat visa varken respekt eller hänsyn till sitt folk, enbart visat sitt förakt för folket.

  Gilla

  • Stenbock

   Nej,nej… Hörde just på radio hur Diktator Merkel i sitt nyårstal beordrade oss,att taga väl hand om ”de flyktade”. ;(
   Hämska poängen avslutade hon med. ”Riv alla nationella gränser,och välkomna alla som vill gästa oss ”….
   Är inte detta det största svin som levt,sedan förrädare likt Quisling m.fl.,för snart 100 år sedan ?

   Gilla

 • Argus

  Jag följer, som många kanske vet, amerikansk politik eftersom det som händer där med stor sannolikhet kommer att hända även här som den aspirerande femtioförsta delstat vi är. Vad som slog mig är att alla valda politiker och utnämnda tjänstemän avlägger en ed och det var något som kittlade i bakhuvudet på mig så jag beslöt att kolla upp det.

  ”Statsrådsförsäkran var en ed som avlades av svenska statsråd (ledamöter av regeringen) när de tillträdde sitt uppdrag. Den ersatte 1958 den tidigare statsrådseden som utgjort ett tillägg till den tro- och huldhetsed som avlades av många ämbets- och tjänstemän, och som successivt avskaffades från och med slutet av 1800-talet.

  Statsrådsförsäkran avskaffades när den nya regeringsformen trädde i kraft 1975.” (https://sv.wikipedia.org/wiki/Statsr%C3%A5dsf%C3%B6rs%C3%A4kran)

  Ständigt denna Palme. Inte undra på att det blir som det blir.

  I kontrast till det hela så måste den tillträdande presidenten avlägga följande ed: ”I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.” En lustifikation i sammanhanget är att Franklin D. Roosevelt läste upp den själv men sedan Harry S. Truman förestavas den.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  ”Enda frågan i politiken visar att ett extraval är nödvändigt.”

  Så skriver Josefin Utas på MED-bloggen.

  https://medbloggen.se/2018/11/11/enda-fragan-i-politiken-visar-att-ett-extraval-ar-nodvandigt/

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Om 7-klövern med Stefan Löfven i spetsen agerar och behandlar Sverige och svenskarna som de gör, kan endast bero på två orsaker:

  – Antingen är de idioter och agerar med idioti, och kan då inte hållas ansvariga för sitt handlande och agerande, och ska då behandlas som sinnessvaga alt. sinnessjuka.

  Eller….

  – Så om de inte idioter, och då agerar de med förstånd och med medvetet ansvar.
  Är inte detta då ett agerande och handlande likställt med landsförräderi ?
  Då de genom sitt agerande och handlande ombesörjer bostad, pengar och hjälpmedel för ett agerande mot Sverige och svenskarna samt övriga världen, som bidrar till terror, skräck och lidande….,en krigsförklaring.

  Om inte detta är landsförräderi, vad är då landsförräderi !?
  VILL GÄRNA VETA !

  Gilla

 • Mm

  Vilken dumskalle. Hon verkade ju ha svårt med minnet, dvs vad hon sagt. Säger väl ganska mycket om att hon är en Praktsosse med partibok

  Gilla

  • Karlsson

   Ja men det är ju så de jävla ormarna brukar bete sig, inget nytt under solen.
   Sossarna, liberalerna och Miljöpartiet samlar känslostyrda idealister utan hjärna eller ryggrad.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: