Två identiteter, ett land


Mustafa Panshiri är ursprungligen från Afghanistan, men har bott i Sverige under många år. Han har arbetat som polis, men åker nu runt och föreläser om integration och vikten av att respektera det land man väljer att bo i.

Han är också kolumnist på GP och som sådan skrev han i torsdags en text om kulturkrockar och vikten av respektera svenska lagar och regler.

Under en av sina många föreläsningar, talade han om sexuella minoriteters rättigheter i Sverige framför elever i en skola.

”Jag frågade de nyanlända från Somalia vad man gör med homosexuella i deras land. ”I Somalia tar man en stor sten och så kastar man den på bögarna huvud”, sa en av tjejerna innan hon brast ut i skratt tillsammans med sin tjejkompis. De nyanlända från Afghanistan, Eritrea, Syrien och Irak började också skratta”

I samma klassrum satt svenska lärare och elever, som samtliga satt skräckslagna inför de ord och skratt som hördes från de muslimska eleverna.

Svårigheten att integrera individer från länder där man ser på rätt och fel med helt andra ögon än i Sverige och andra utvecklade länder, framträder bra i dessa ord.

”I min barndom minns jag när mina föräldrar skämtade med sina vänner om att i Afghanistan kastade vi stenar på hundar för att skrämma bort dem, medan svensken ger hundarna ett hem, matar dem och visar samma kärlek som de visar till sina barn”

Det är otvivelaktigt så att den västerländska kulturen skiljer sig från mindre utvecklade länder. Det talas mycket om integration i Sverige, men hur ska den lyckas i ett land där man samlar så vitt skilda värderingar och man inte sätter ned foten på allvar? Hur många politiker och myndighetsutövare har inte försvarat olika avvikelser med orden att ”vi måste respektera olikheterna och att det inte fungerar på samma sätt i Sverige som i andra länder”. Nu är det här Sverige och i Sverige råder dessa lagar och regler och vill du överhuvudtaget bo här, så är du tvungen att respektera dessa. Behöver det vara svårare än så?

Det jag saknar i Panshiris text är kvinnosynen och förklaringar till den våg av våldtäkter som sköljer genom Sverige i kölvattnet av den stora asylinvandringen från muslimska länder, inte minst från hans eget hemland Afghanistan.

GP (Om du inte kan läsa, gå in i webbläsarens inställningar och rensa webbinformationen. Historik, cookies, cacheminne m.m. Gå sedan tillbaka till artikel och tryck Ctrl + R)


3 responses to “Två identiteter, ett land

 • kekarureker

  Panshiri fyller rollen som alibi för att fortsatt invandring från MENA är något i grunden positivt, och att om vii bara lär invandrarna att respektera vår kultur så är det inga problem att ta emot 150k afghaner eller somalier per år. Eftersom etniska svenskar inte vågar ta den här debatten så är de jättetacksamma när en till synes smart och välintegrerad muslim tar den istället. Under tiden fortsätter folkutbytet.

  Gilla

 • Jack

  Det ovan vet alla utom våra politiker och vänstermaffian.

  Gilla

 • SVENSK

  Många tror att det i huvudsak är hudfärgen som är skillnaden mellan dessa utlänningar och oss, men det är den minsta skillnaden. Det finns mycket kunskaper om detta som har utcensurerats från alla universitetsbibliotek över hela världen och klassats som fördomar. T o m Albert Schweitsers, som vigde sitt liv åt att ärligt hjälpa Afrikaner, negativa omdömen om dessa folkslag har censurerats bort som fördomar. De vill inte att folk ska få veta sanningen.

  Lagen om ” hets mot folkgrupp” är en tydlig apartheidlag, mot den svenska urbefolkningen; SVENSKARNA! Samerna kom hit minst hundratals år efter.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: