Svenskarnas förmögenhet rekordstor

EKONOMI.  De svenska hushållens nettoförmögenheter fortsatte att stiga i det tredje kvartalet och nådde den nya rekordnivån 16107 miljarder kronor, enligt SEB:s senaste sparbarometer.

Ökningen beror i princip helt på stigande värde av aktietillgångar då den största tillgångsposten fastigheter stod i stort sett still under perioden. Värt att notera i sammanhanget är dock att de globala börserna sedan dess har gått mycket svagt och att Stockholmsbörsen är ner tvåsiffrigt sedan utgången av det tredje kvartalet.

Hushållens nettoförmögenheter steg totalt med 360 miljarder kronor samtidigt som skulderna steg med 48 miljarder, skriver SEB.

Hushållens tillgångar och skulder, tredje kvartalet 2018, miljarder kronor

Nettoförmögenhet  16 107
Varav tillgångar 20 291
Varav skulder -4 184
Förändring nettoförmögenhet +360
Varav tillgångar 408
Varav skulder -48
Värdeförändring räntetillgångar -67
Värdeförändring aktietillgångar +419
Värdeförändring fastighetstillgångar +56
Varav nysparande +68

SEB Pressmeddelande

-Pettersson säger att det är en hel del. 1,6 miljoner per invånare och med tanke på att en del människor är oerhört rika så måste andra vara enormt fattiga och skuldsatta…

UPPDATERAT: Glömde några nollor först.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

9 thoughts on “Svenskarnas förmögenhet rekordstor

 1. Fastigheter med varierande marknadsvärde är alltså ryggraden i den svenska ”rikedomen”. Det värdet kan ju snabbt sjunka när det väller i tusentals migranter som flyttar in i villaghettona och bostadsrättsområdena. När lågkonjunkturen slår till om ett par år och arbetslösheten stiger vad värderas fastigheterna till då? När alla som har pengar lämnat landet? Tror man i Sverige att landet är vaccinerat mot vad som hänt i andra länder? I Florida t ex kan du köpa hus som skulle kosta 7-8 miljoner i Sverige till 300 tusen kronor pga att det varken finns jobb eller köpare med pengar…Så gick det med den ”rikedomen” då samma fastigheter i Florida värderas till miljoner innan 2008.

 2. Klyftan mellan de allra rikaste och fattigaste i Sverige har vuxit mest i hela Europa, och i förhållande till befolkningens storlek så är det en liten elitklick som är de rikaste och de blir bara rikare och rikare medans folket blir fatitigare,där ligger Sverige i täten.

 3. SEB är stora lögnare, svenska kronan har rasat i värde, ner 30% på kort tid….Georg Soros & Co. gnuggar händerna….

 4. Vår brf lägenhet som köptes 1995 för 1,9 milj. är idag värd 19 milj.
  För att köpa en en bostad för samma pris måste vi låna 2 milj. När reavinstskatten är betald.
  Skulle tro att statistiken visar plus men verkligheten minus.

 5. Svenska folket har rekordstor förmögenhet ?
  Ok, med andra ord dags att sluta gnälla över vansinnig total massinvandring ett kriminellt anarkisamhälle och andra saker som kostar pengar !
  Köste vad det köste vill som pappa Anton i Emil i Lönnberga sa när han kände sig rik.

 6. Var är du på inkomstskalan? Publicerades av SVT den 11 maj 2014. Hade varit intressant med färskare siffror men kan tyvärr ej hitta någon liknande inkomstskala publicerad senare än denna. Råder kanske påbud om mörkläggning i dagsläget med tanke på förändringar som skett under det RödGröna styret de senaste fyra åren.

  Läs informationen på websidan nedan hur man får fram uppgifter ur materialet från den 11 maj 2014.

  http://pejl.svt.se/visualisering/inkomster/var-ar-du/

  Skuldsättning i Sverige – den kommer sannolikt att öka ännu mera ”lite längre fram” så som Stefan Löfven uttryckte det i ett annat sammanhang.

  Tino Sanandaji – Vems skuld är det?
  (Publicerades den 28 okt. 2018)

  Statsskulden c:a 1.200 miljarder kr
  Privata sfärens skulder c:a 11.000 miljarder kr (Privatpersoner ffa bolån + företags upplåning)
  Kommunala sektorns (Kommuner, Landsting & Regioner) skulder c:a 850 miljarder kr
  Kommunerna ofonderade pensionsskulder c:a 450 miljarder kr

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=GE1wn-mMnQA&w=560&h=315%5D

 7. Här blev det tre tiopotenser fel. 1.6*10^13 kr/10^7 invånare blir 1.6*10^6 = 1.6 miljoner kr/invånare!

Kommentera